Οι ημερομηνίες σταθμοί του Σεπτεμβρίου για την ελληνική οικονομία

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος να μην υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στον φετινό προϋπολογισμό περιορίζεται.

Οι ημερομηνίες σταθμοί του Σεπτεμβρίου για την ελληνική οικονομία

Για έναν εξαιρετικά κρίσιμο μήνα γεμάτο από διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ετοιμάζονται στην κυβέρνηση. Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός καθώς από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2020 και φυσικά τα μέτρα που θα ισχύσουν την επόμενη χρονιά.

Στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος να μην υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στον φετινό προϋπολογισμό περιορίζεται κάτι που σημαίνει ότι δεν επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των δανειστών για μεγάλη «τρύπα» ενός δις. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό κυρίως λόγω της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Επίσης, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο β’ εξάμηνο της χρονιάς έτσι ώστε να καλυφθεί το «κενό» από τους συγκρατημένους ρυθμούς ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου (σ.σ το πρώτο τρίμηνο έκλεισε στο 1,3% κάτω από τον στόχο του 2,3% ενώ το 2ο τρίμηνο ανακοινώνεται την επόμενη εβδομάδα).

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Γαλλία και στην Γερμανία, ο Σεπτέμβριος, φέρνει ένα κρίσιμο Eurogroup και φυσικά την επίσημη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Φέρνει όμως και την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το πακέτο των μέτρων του 2020 όπως επίσης και ένα μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται προς το τέλος του μήνα.

4 Σεπτεμβρίου: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2019. Δεδομένου ότι στο β’ τρίμηνο κυριάρχησαν οι εκλογές (σ.σ από τα μέσα Μαίου και μετά ουσιαστικά η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο) υπάρχει επιφυλακτικότητα για τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν. Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2019 είναι εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος καθώς αποτυπώνεται και στα δημοσιονομικά μεγέθη. Το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε αρκετά χαμηλότερα από τον ετήσιο στόχο (1,3% έναντι στόχου 2,3%) ενώ τα όσα στοιχεία έχουν δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα και αφορούν στο β΄ τρίμηνο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για εντυπωσιακή βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης στο διάστημα μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Για παράδειγμα, ο δείκτης λιανικής κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο και τον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο να καταγραφεί ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο ώστε η χρονιά να κλείσει πολύ κοντά στο +2%. Για το β’ τρίμηνο, όλα θα εξαρτηθούν από την ιδιωτική κατανάλωση καθώς ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών έχει υποχωρήσει σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.

5 Σεπτεμβρίου: Στην 1η συνεδρίαση του Euroworking Group μετά τις εκλογές στην Ελλάδα το θέμα «Ελλάδα» αναμένεται να απασχολήσει τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς εκκρεμεί η προετοιμασία της αποστολής των θεσμών στην Ελλάδα για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει και η πρώτη αποτίμηση των μέτρων που ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι από την ελληνική Βουλή με έμφαση στις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με στοιχεία που να δείχνουν ότι το 2019 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ ενώ είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η συζήτηση και για τον προϋπολογισμό του 2020 δεδομένου ότι θα βρισκόμαστε πλέον μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 7μηνο είναι θετικά καθώς ειδικά τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου (κρίσιμου μήνα λόγω του φόρου εισοδήματος) κινήθηκαν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ πάνω από τον μηνιαίο στόχο. Έτσι, σε μεγάλο βαθμό διασκεδάστηκαν και οι φόβοι ότι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα προκαλέσει μεγάλη τρύπα στα φορολογικά έσοδα.

07 Σεπτεμβρίου: Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς και εντός και εκτός συνόρων περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ποια από τα φορολογικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 2020 και ποια θα μετατεθούν χρονικά για αργότερα. Η επίσημη εξαγγελία της μείωσης του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο ψάχνουν τον δημοσιονομικό χώρο για να δώσουν στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να ανακοινώσει και τουλάχιστον ένα μεγάλο ευνοϊκό μέτρο για τα φυσικά πρόσωπα. Ακόμη παραμένει ανοικτή η ημερομηνία κατάθεσης του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου στο οποίο κανονικά θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι μειώσεις φόρων. Το πιθανότερο είναι ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει προς το τέλος Σεπτεμβρίου μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς.

13 Σεπτεμβρίου: Είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup με τη συμμετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα. Το θέμα της Ελλάδας θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθεί είτε είναι στην επίσημη ατζέντα είτε όχι. Οι εκκρεμότητες είναι πλέον πολλές: ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, επίτευξη συμφωνίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2020 και εξέταση του ελληνικού αιτήματος (το οποίο αναμένεται να κατατεθεί επίσημα στο τραπέζι) ώστε τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs να συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό του μνημονιακού πρωτογενούς πλεονάσματος. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία επί των ελληνικών θεμάτων στην συγκεκριμένη συνεδρίαση καθώς δεν θα έχει γίνει καν η αποστολή των θεσμών στην Ελλάδα. Είναι πάντως πιθανό να τεθεί το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου προς το ΔΝΤ θέμα που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

16-23 Σεπτεμβρίου: Είναι αυτή τη στιγμή η πιθανότερη περίοδος άφιξης των θεσμών για την ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Το ζητούμενο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα είναι να μπουν οι βάσεις για την οριστική κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 το οποίο θα πρέπει επίσης, στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, να κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ελληνική Βουλή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Βέβαια, το περιεχόμενό του δεν είναι δεσμευτικό για την ελληνική πλευρά η οποία θα έχει τη δυνατότητα «προσαρμογών» με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή κάτι που αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΡΕΥΝΑ 03 Ιουν 2021 | 08:56

Ευρωβαρόμετρο: Το 50% των Ελλήνων χτυπήθηκε οικονομικά από την πανδημία

Οκτώ στους 10 Έλληνες ζητούν περισσότερες αρμοδιότητες της ΕΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Το 50% έχουν δει την οικονομική τους κατάσταση να επηρεάζεται αρνητικά.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ 02 Ιουν 2021 | 08:19

Αιχμή Γεραπετρίτη για υπουργούς: Δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα που και οι 11 να αποδίδουν το ίδιο

"Αναπτυξιακή ορμή με το πέρας της πανδημίας" προανήγγειλε ο Γ. Γεραπετρίτης. "Η κυβέρνηση θα σταθεί πλάι στην αγορά και την επιχειρηματικότητα".

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 31 Μαϊ 2021 | 21:20

"ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ": Αυτές είναι οι νέες ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόζεται πλέο και για εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η.3.2021.

ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 29 Μαϊ 2021 | 15:53

Καβάλα: Διμερή θέματα οικονομικής συνεργασίας στην ατζέντα της τρίωρης συνάντησης των υφυπουργών Ελλάδας - Τουρκίας

Οι συζητήσεις των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Τουρκίας εστιάστηκαν σε ζητήματα επιχειρηματικής συνεργασίας, τουρισμού, διασυνδεσιμότητας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο

ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 20 Μαϊ 2021 | 11:35

Πανελλαδικές 2021: Πόσοι θα μπουν στα πανεπιστήμια αν εξεταστούν στην επαναληπτική του Σεπτεμβρίου λόγω κορονοϊού

Ο αριθμός των εισακτέων για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών 2021 που θα "αποκλειστούν" λόγω καραντίνας και θα εξεταστούν στις επαναληπτικές του Σεπτεμβίου.

ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN ΤΡΙΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ 18 Μαϊ 2021 | 13:22

Capital Economics: Οι τουρίστες δύσκολο να πάνε Τουρκία φέτος - Σε δεινή κατάσταση η οικονομία

H κυβέρνηση της Τουρκίας ήρε το εθνικό lockdown τριών εβδομάδων και αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 18 Ιουν 2021 | 09:20

Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη από το 2022 για όσους δεν κάνουν ανακύκλωση

Το Ελλάδα 2.0 είναι μια "δεξαμενή" από την οποία η χώρα μπορεί να αντλήσει πόρους - κοντά στα 18 δις. ευρώ επιδοτήσεις και 12,5 δις. ευρώ σχεδόν άτοκα δάνεια.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 17 Ιουν 2021 | 19:42

Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου: Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος

Η απόφαση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 16 Ιουν 2021 | 09:45

Τα παράδοξα του ΕΝΦΙΑ: Γιατί ένα ακίνητο που χτίστηκε το 1960, πληρώνει τον ίδιο φόρο με ένα ακίνητο του 1990

Πώς γίνεται ένα διαμέρισμα που έχει χτιστεί το 1960 να επιβαρύνεται ακριβώς με τον ίδιο ΕΝΦΙΑ, με ένα διαμέρισμα ίδιων χαρακτηριστικών που έχει χτιστεί το 1990, δηλαδή 30 χρόνια αργότερα.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 15 Ιουν 2021 | 08:37

Ερχεται ρύθμιση "σκούπα" για τα χρέη στην εφορία: Έως και 72 δόσεις - Οι δύο αλλαγές και ποιους αφορούν

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών στην εφορία. Αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων δόσεων.

ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΖΑΛΙΖΟΥΝ 13 Ιουν 2021 | 11:02

Ακίνητα: Αυτές είναι οι 80 περιοχές της Αττικής που ένα τετραγωνικό κοστίζει πάνω από 3000 ευρώ

Ο νέος "χάρτης" της εφορίας αποτυπώνει με μεγαλύτερο ρεαλισμό την πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων στην Αττική

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ 09 Ιουν 2021 | 08:45

Σε ποιες περιοχές της Αττικής βρίσκεις ακόμη σπίτι με 1.000 ευρώ το μέτρο

Πριν λίγα χρόνια, η απάντηση στο ερώτημα "σε ποιες περιοχές μπορώ να βρω ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το μέτρο μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής", θα ήταν εύκολη.

ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 08 Ιουν 2021 | 07:45

Νέες αντικειμενικές αξίες: Τα νότια προάστια "αποκαθηλώνουν" τα βόρεια - Η Γλυφάδα ακριβότερη από την Κηφισιά

Μεγάλες αυξήσεις επέρχονται στις αντικειμενικές αξίες κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, τη λεγόμενη Ριβιέρα. Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ.