Οι ΗΠΑ «πολιορκούν» την Ευρώπη για το ελληνικό χρέος

Χαρακτηριστικά ενός έντονου διπλωματικού μαραθωνίου στο παρασκήνιο λαμβάνει τα τελευταία 24ωρα η σκληρή διαπραγμάτευση ΔΝΤ-Ευρώπης για το ελληνικό χρέος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι ΗΠΑ «πολιορκούν» την Ευρώπη για το ελληνικό χρέος

Χαρακτηριστικά ενός έντονου διπλωματικού μαραθωνίου στο παρασκήνιο λαμβάνει τα τελευταία 24ωρα η σκληρή διαπραγμάτευση ΔΝΤ-Ευρώπης για το ελληνικό χρέος.

Ασφαλείς πληροφορίες του Θάνου Δημάδη για το TheToc από την Ουάσινγκτον λένε ότι τις τελευταίες ώρες η εμπλοκή της Αμερικής είναι μεγάλη τόσο εντός όσο και εκτός του Ταμείου. Ρόλο κλειδί έχει αναλάβει εκ μέρους του κ. Λιου να διαδραματίσει ο υφυπουργός Οικονομικών Νέιθαν Σιτς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Σίτς να διενεργεί αυτές τις ώρες κύκλους τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών δηλώνοντας την στήριξη της Αμερικής στην πρόταση του Ταμείου, μέρος της οποίας δημοσιοποίησε η Wall Street Journal.

Οι ΗΠΑ «πολιορκούν» την Ευρώπη για το ελληνικό χρέος
Ειδικό ρόλο στην παρέμβαση των ΗΠΑ έχει αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Νέιθαν Σιτς

«Η λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να βρεθεί τώρα και να είναι μακροπρόθεσμη» διαμηνύουν στις κατ᾽ιδίαν συζητήσεις τους αξιωματούχοι του Αμερικ. ΥΠΟΙΚ και οικονομολόγοι από την αμερικανική πρωτεύουσα αλλά και ο ίδιος ο κ. Σιτς προς τους ομολόγους του.

Την ίδια στιγμή, η εμπλοκή της Αμερικής ως μέσο πίεσης προς την Ευρώπη για να συζητήσει και να υιοθετήσει την πρόταση του Ταμείου ξεδιπλώνεται και μέσω του εκπροσώπου των ΗΠΑ στο ΔΣ του ΔΝΤ που φέρεται να βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με εκπροσώπους ευρωπαϊκών οικονομικών στο Ταμείου ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να μεταφέρουν στους προϊσταμένους τους στις χώρες τους την αμερικανική θέση.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ δείχνει σημάδια συμβιβασμού και σίγουρα το Ταμείο δεν αναμένει να υιοθετηθεί η πρότασή του εξ ολοκλήρου.

Όμως αυτό που είναι ο πυρήνας της διαπραγμάτευσης τις τελευταίες ώρες είναι η δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα να μην έχει απλά τον χαρακτήρα μίας υπόσχεσης σε ένα κείμενο του Eurogroup αλλά να περιλαμβάνει μία ειδική νομική ρήτρα η οποία θα αναγκάζει υπό συγκεκριμένες συνθήκες τους Ευρωπαίους να την εφαρμόσουν από το 2018 κι μετά. Και αυτή η νομική ρήτρα που σύμφωνα με πληροφορίες ζητάει το ΔΝΤ είναι το κομβικό κλειδί για να ξεκλειδώσει τα επόμενα 24ωρα μία συμφωνία για την Ελλάδα.

Bloomberg: Χρειάζεται ρεαλισμός από όλες τις πλευρές

Εν τω μεταξύ, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το ελληνικό χρέος, δυσκολίες που αν δεν αντιμετωπιστούν ενδέχεται να επαναφέρουν το φάντασμα της υπαρξιακής κρίσης της περασμένης χρονιάς, σκιαγραφεί δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg.

«Η πρόταση που κάνει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος -έτσι όπως δημοσιοποιήθηκε από την Wall Street Journal- είναι “τρελή” και ελπίζω ότι γίνεται για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής με στόχο να σύρει τη Γερμανία στο τραπέζι για να συζητήσουν τουλάχιστον την ελάφρυνση χρέους» σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg Mark Gilbert, αναφερόμενος στην πρόταση του Ταμείου η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην Ευρωζώνη μέχρι το 2040.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόσθετη ελάφρυνση χρέους θα αποτελεί μέρος ενός πακέτου για να βοηθηθεί η οικονομία της Ελλάδας, αλλά η ιδέα ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε θα αποδεχθεί μια παύση σε όλες τις πληρωμές της Ελλάδας για πάνω από δύο δεκαετίες ή ότι η Α. Μέρκελ θα πάει στις γερμανικές εκλογές του 2017 έχοντας παραχωρήσει στην Ελλάδα μια “αμνήστευση χρέους” στην πιο ταραχώδη χώρα της ΕΕ, είναι περίεργη και επικίνδυνη. Υπάρχει το ενδεχόμενο επίσης οι σχέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ να γίνουν τόσο τεταμένες που να οδηγήσουν στη διακινδύνευση ολόκληρης της διαδικασίας του πακέτου διάσωσης», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Το δημοψήφισμα για το Brexit έχει δώσει ώθηση σε αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ. Η οικονομία της ΕΕ είναι ακόμη εύθραυστη, με το 13% των οικονομολόγων να μιλούν για τον κίνδυνο η ευρωζώνη να επιστρέψει στην ύφεση, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που διενεργήθηκε στις αρχές του μήνα. O τύπος της συγχώρεσης που προτείνει το ΔΝΤ μπορεί να ενισχύσει το συναίσθημα ενάντια στην ΕΕ σε κράτη-μέλη που βρίσκονται στον πυρήνα της Ένωσης, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

«Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερος ρεαλισμός από τους συμμετέχοντες στην συνάντηση που θα γίνει την άλλη εβδομάδα», αναφέρει ο Mark Gilbert του Bloomberg
«Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερος ρεαλισμός από τους συμμετέχοντες στην συνάντηση που θα γίνει την άλλη εβδομάδα», αναφέρει ο Mark Gilbert του Bloomberg

Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερος ρεαλισμός από τους συμμετέχοντες στην συνάντηση που θα γίνει την άλλη εβδομάδα, αναφέρει ο Gilbert. H Γερμανία πρέπει να αποδεχθεί ότι μια περιορισμένη ελάφρυνση χρέους έχει νόημα, ακόμη και για να έχει κάτι να πουλήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό της χώρας του, όπου η θέση του είναι αβέβαιη. Το ΔΝΤ πρέπει να είναι λιγότερο δογματικό στις οικονομικές απαιτήσεις του. Και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα στη διαδικασία αντιμετώπισης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, η ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία επανάληψη της υπαρξιακής κρίσης της περασμένης χρονιάς που απειλεί την ακεραιότητα του εγχειρήματος του κοινού νομίσματος, καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Ντάισελμπλουμ: Αβέβαιη η συμφωνία στο επόμενο Eurogroup

Την ίδια στιγμή, επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει οριστική συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ολλανδικό δίκτυο RTL, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είπε ότι η συμφωνία δεν έχει κλειδώσει ενόψει της 24ης Μαΐου. Αναφερόμενος δε στο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είπε ότι αυτό θα πρέπει να καταστεί διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα με χαμηλά επιτόκια.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως η προσδοκία είναι να υπάρχει μια «πολιτική συμφωνία» στο ερχόμενο Eurogroup για τη μορφή των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, εφόσον κριθούν αναγκαία.

«Σύμφωνα με την απόφαση του Ιουλίου του 2015, τα ζητήματα σχετικά με το χρέος θα εξεταστούν μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Αυτό δεν αποκλείει, όμως, να προηγηθεί μια πολιτική συμφωνία για το ποια μέτρα, αν και πότε θα εφαρμοστούν, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος και προσέθεσε πως η συνολική συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων μαζί με τον μηχανισμό των εφεδρικών και την πολιτική συμφωνία για το χρέος. «Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο» υπογράμμισε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΕΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 23 Ιαν 2021 | 14:26

Kιλκίς: Εντυπωσιακές εικόνες από τη συνεκπαίδευση ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ

Η συνεκπαίδευση έγινε στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων "Πήγασος 21".

Ο ΤΕΩΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 23 Ιαν 2021 | 09:10

Αρχίζουν τα όργανα για Τραμπ: Η δίκη του στη Γερουσία ξεκινά τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Στην πράξη, αυτό σηματοδοτεί αναβολή της δίκης Τραμπ για δύο εβδομάδες - Aναμενόταν να αρχίσει τη Δευτέρα.

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 22 Ιαν 2021 | 23:51

Ολλανδία: "Να γίνουμε πύλη εισόδου του Μπάιντεν στην Ευρώπη" δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε

Η Ολλανδία θέλει να αντικαταστήσει τη Βρετανία ως "πύλη εισόδου" της ΕΕ για τις ΗΠΑ

ΧΑΚΑΡΙΣΜΑ Η ΛΑΘΟΣ; 22 Ιαν 2021 | 18:29

Απίστευτο: Η διεύθυνση "antifa.com" οδηγεί στο site του Λευκού Οίκου

Πληκτρολογώντας antifa.com στις μηχανές αναζήτησης ο χρήστης οδηγείται στο site του Λευκού Οίκου

ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 22 Ιαν 2021 | 17:47

Γεωργιάδης - Πάιατ Συνάντηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο κ. Γεωργιάδης "συζήτησε με τον Τζέφρι Πάιατ" και για την εξέλιξη των έργων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το καζίνο της Mohegan στο Ελληνικό και τους διαγωνισμούς των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ 22 Ιαν 2021 | 16:25

Σοκ στο Ντιτρόιτ: Αγοράκι 18 μηνών πυροβόλησε και σκότωσε τον 5άχρονο ξάδελφό του

Απίστευτη τραγωδία στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ με ένα 18μηνο αγοράκι να πυροβολεί και να σκοτώνει 5χρονο ξαδελφάκι του.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ 22 Ιαν 2021 | 08:57

Ο Μπάιντεν και η... κληρονομιά Τραμπ: Από το Black Lives Matter έως την πανδημία

Τα πυροτεχνήματα έσβησαν, η γιορτή τελείωσε, η ορκωμοσία συγκίνησε και τώρα πίσω από τις πόρτες του Λευκού Οίκου αρχίζει η διαχείριση της κληρονομιάς... Τραμπ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΜΕΝΕΝΤΕΖ 22 Ιαν 2021 | 06:57

Άντ. Μπλίνκεν: Η σχέση ασφαλείας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο

Την επιθυμία του να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εξέφρασε ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

ΤΟΥ ΕΦΥΓΕ ΕΝΑ ΒΑΡΟΣ 22 Ιαν 2021 | 06:31

Φάουτσι: Ανακουφισμένος που δε θα αντικρούει τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι παραδέχεται ότι του έφυγε ένα βάρος, δεν χρειάζεται πλέον να αντικρούει τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 21 Ιαν 2021 | 22:38

ΗΠΑ: Σε καραντίνα όσοι επιβάτες φτάνουν στη χώρα - Απαισιόδοξες δηλώσεις από τον Μπάιντεν

"Η διανομή των εμβολίων είναι μια οικτρή αποτυχία μέχρι στιγμής" είπε ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 21 Ιαν 2021 | 16:50

Μαρία Λόη: Η Ελληνίδα σεφ που μαγείρεψε στον Λευκό Οίκο - Το τζατζίκι του Μπάιντεν και ο μουσακάς του Ομπάμα

Στο πελατολόγιο της Ελληνίδας σεφ περιλαμβάνονται και διάσημοι ηθοποιοί όπως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο

ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ 12% 21 Ιαν 2021 | 14:18

Η ορκωμοσία Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ εκτίναξε την τηλεθέαση της ΕΡΤ

Υψηλά νούμερα τηλεθέασης κατέγραψε η ΕΡΤ στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

ΤΙ ΦΟΡΕΣΕ 21 Ιαν 2021 | 13:40

Μπέρνι Σάντερς: Γιατί έγινε viral η εμφάνισή του στην ορκωμοσία Μπάιντεν [εικόνες]

Ο Μπέρνι Σάντερς έγινε viral για τις ενδυματολογικές του επιλογές στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.