Oι καθυστερήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για τέταρτο Μνημόνιο

Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg «βλέπει» αύξηση του κινδύνου για τέταρτο Μνημόνιο, με αφορμή τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Oι καθυστερήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για τέταρτο Μνημόνιο

Στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου επανέρχεται το ελληνικό ζήτημα, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στο οποίο η Αθήνα ευελπιστεί να κερδίσει μια δήλωση προόδου και μια ημερομηυνία επιστροφής των Θεσμών.

Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg «βλέπει» αύξηση του κινδύνου για τέταρτο Μνημόνιο, με αφορμή τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις, ενώ η ιστοσελίδα Politico επιχειρεί να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες λέγοντας πως στο τέλος, παρά τους υψηλούς τόνους, η Αθήνα υποχωρεί έναντι των δανειστών.

Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο και των γαλλικών μέσων με τη Figaro να σημειώνει ότι το σημερινό Eurogroup είναι η τελευταία ευκαιρία για την Αθήνα και να υπογραμμίζει πως για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2015 επανέρχεται το θέμα του Grexit.

Τέλος, εκτενή ανάλυση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος από τον ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες Ζαν Κατρεμέρ φιλοξενεί και η γαλλική Liberation.

Bloomberg: Αυξάνεται ο κίνδυνος για 4ο Μνημόνιο στην Ελλάδα

Αύξηση του κινδύνου να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τέταρτο Μνημόνιο «βλέπει» το πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης. Λίγο πριν την έναρξη του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, το πρακτορείο σε δημοσίευμά του με τίτλο «η Ευρώπη επιθυμεί από την Ελλάδα να εργαστεί σκληρότερα για την επόμενη δόση» επισημαίνει ότι η μεν Ελλάδα αρνείται να πάρει νέα μέτρα λιτότητας αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι της αρνούνται μια ελάφρυνση του χρέους.

«Καθώς οι προσπάθειες της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσής της καθυστερούν, η ικανότητα της κυβέρνησης να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές δημοσίου χρέους γίνεται όλο και πιο αδύναμη, αυξάνοντας την πιθανότητα για την Αθήνα να στραφεί σε ένα νέο αντιδημοφιλές πακέτο διάσωσης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ βιάζονται να κλείσει η αξιολόγηση πριν την έναρξη των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος των λαϊκιστών θα κάνει πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.

«Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα νέο, τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει ο Nick Kounis, αναλυτής της ABN Amro.

Το περισσότερο που αναμένεται από το σημερινό Eurogroup είναι μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ακόμα κι αν επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο συμφωνία και το ΔΝΤ ξαναγυρίσει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα.

Η αβεβαιότητα σε συνδυασμό με το αν η κυβέρνηση θα προλάβει να ολοκληρώσει αυτά που ζητούν οι δανειστές ώστε να αποφύγει στάση πληρωμών τον Ιούλιο που λήγουν ομόλογα 6 δισ. ευρώ, απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη φέτος. Παράλληλα, η υπερφορολόγηση των εταιρειών και της μεσαίας τάξης έρχεται να προστεθεί στα δεινά της οικονομίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η απόδοση στα 2ετή ομόλογα αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 9,95% την Παρασκευή, ενώ στο 10ετές άγγιξε το 7,85%.

Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές γιατί οι επενδυτές θα ζητήσουν ένα πολύ υψηλό premium ρίσκου, αναφέρει ο Daniel Gros, δ/ντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών. «Οι επίσημοι πιστωτές θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν όλο το εναπομείναν ιδιωτικό χρέος σε χαμηλά επιτόκια. Τότε η χώρα δεν θα κατέβαλε πληρωμές τεράστιων τόκων».

Αγώνας δρόμου πριν τις εκλογές σε χώρες της ΕΕ

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο διακύβευμα του σημερινού, κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup, σημειώνοντας πως «οι πιστωτές και ελεγκτές του ελληνικού προγράμματος διάσωσης- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- αγωνίζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν την έναρξη της «φορτωμένης» εκλογικής περιόδου στην Ευρώπη, κατά την οποία τα λαϊκιστικά κόμματα που βρίσκονται σε άνοδο θα μπορούσαν να καταστήσουν δύσκολη την πολιτική διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα έχει την ανάγκη να σταθεροποιήσει την οικονομία της μέχρι τη λήξη του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να αρχίσει να εξυπηρετεί η ίδια τις υποχρεώσεις της».

Παράλληλα, το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως «η αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης στις «συνταγές» του ΔΝΤ και στην άρνηση των Ευρωπαίων δανειστών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Το περισσότερο που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι μία συμφωνία μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας για επιστροφή στην Αθήνα και συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Liberatiοn: Το σισύφειο ελληνικό χρέος

Με τίτλο «Ελλάδα, το σισύφειο χρέος» ο Ζαν Κατρεμέρ αναφέρεται στην εφημερίδα Liberation εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στην ένταση που προκαλούν οι συνεχείς απαιτήσεις για λιτότητα και τα μη ρεαλιστικά σενάρια αποπληρωμής του χρέους.

Η Ελλάδα είναι τα «Ατίθασα Νιάτα» της ευρωζώνης: επεισόδια, ο λογαριασμός έχει χαθεί, πρόσωπα σε αφθονία, προδοσίες και πάθη κατ΄επανάληψιν και επ΄αόριστον που καταφέρνουν να κόβουν την ανάσα λαών, κρατών και αγορών. Τα ίδια ζητήματα από το 2010: η χώρα θα πτωχεύσει; Το Grexit έρχεται στις αρχές της άνοιξης; Η λιτότητα είναι το μοναδικό μέλλον των Ελλήνων; Εδώ και επτά χρόνια, η ευρωζώνη είναι παγιδευμένη σε αυτήν την κρίση την έξοδο της οποίας δεν βλέπει κανείς και το πολιτικό της κόστος για την ευρωπαϊκή ιδέα είναι όλο και υψηλότερο.

Politico: Μην ανησυχείτε, η Ελλάδα θα υποχωρήσει

Το ελληνικό ζήτημα επιστρέφει και πάλι αναφέρει άρθρο του Politico. «H Ελλάδα είναι στα πρόθυρα της καταστροφής. Επιστρέφει το Grexit. Προσοχή, το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται από μία κλωστή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Αν υπάρχει ένα πράγμα είναι ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μιλούν οι κυβερνήσεις της, θα λυγίσει τελικά στις απαιτήσεις των πιστωτών», τονίζει.

«Ναι, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ακόμη στιγμή "do-or-die", δηλαδή "όλα ή τίποτα" με τους πιστωτές της. Ναι, αν η Ελλάδα δεν πάρει τα χρήματα, δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της... Και, ναι, τα κρατικά ομόλογα στην Ελλάδα καταβαραθρώνονται για άλλη μια φορά με τους επενδυτές να βρίσκονται σε νευρική κρίση. Παρά τον θόρυβο αυτό, η ανησυχία θα πρέπει να είναι μικρή αν η Ιστορία είναι οδηγός. Αν υπάρχει ένα πράγμα είναι ότι, η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μιλούν οι κυβερνήσεις της, θα λυγίσει τελικά στις απαιτήσεις των πιστωτών. Όταν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συγκεντρωθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ελληνική "κατάσταση", όπως την αποκαλούν, θα επαναλάβουν ένα τελετουργικό που διανύει την έβδομη χρονιά. Ανάλογα με το πώς μετράει κανείς, η Ελλάδα είναι είτε στη μέση της τρίτης ή πέμπτης οικονομικής διάσωσης... Ωστόσο, δεν έχει σημασία πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα: οι Ευρωπαίοι με κάποιο τρόπο κατάφεραν να αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή της Ελλάδος, συχνά την τελευταία στιγμή. Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν δώσει πάνω από 200 δισ. ευρώ για να στηρίξουν την Ελλάδα» αναφέρει το Politico και προσθέτει:

«Δεν έχει σημασία πόσο σκληρή είναι η λιτότητα για την Ελλάδα που είναι στην Ευρωζώνη. Η κατάστασή της εξακολουθεί σαφώς να είναι καλύτερη εντός του ευρώ απ΄ό,τι αν συντριβεί φεύγοντας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων», σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Μετά από χρόνια σκληρών περικοπών των δαπανών... η Αθήνα δεν πρόκειται να τραβήξει την πρίζα για την τελευταία διάσωσή της ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη λήξη της».

Le Figaro: Συζητιέται πάλι το Grexit

Μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αρχίζει μία νέα περίοδος κινδύνων για την Ελλάδα και τους πιστωτές της, αναφέρει δημοσίευμα της «Le Figaro».

«Αυτή τη φορά, είναι σχεδόν η τελευταία ευκαιρία. Και στις Βρυξέλλες κανείς δεν το αρνείται: H απειλή μιας ελληνικής κρίσης γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη» τονίζεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.

«Οι συζητήσεις φτάνουν», σύμφωνα με πηγή της Ε.Ε που αρνείται, ωστόσο, πεισματικά ένα Grexit, «ακόμα και στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι που είχε να εμφανιστεί από τον Ιούλιο του 2015», όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Με το μαχαίρι στο λαιμό, τότε, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αποδεχτεί την τρίτη δέσμη μέτρων, μετά από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων υπό τον τότε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη», αναφέρει μεταξύ άλλων η γαλλική εφημερίδα.

FAZ: «Προφανώς αποκλείεται λύση» στο σημερινό Eurogroup

«Πόλεμος νεύρων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας» επιγράφεται το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine, η οποία εκτιμά ότι «προφανώς αποκλείεται» λύση στο σημερινό Eurogroup. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «αρέσκεται στον ρόλο ενός υπερασπιστή των αδυνάτων, που προβάλλει αντίσταση απέναντι στους χρηματοδότες. Επιπλέον προβάλλει και το ηχηρό αίτημα για κούρεμα χρέους. Αλλά έτσι διακινδυνεύει μία μελλοντική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Γιατί μία λύση θα άνοιγε παράθυρο ευκαιρίας για την κατάργηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΗ Η ΚΥΑ 08 Αυγ 2020 | 10:02

"Κινούμαι Ηλεκτρικά": Ξεκινά το πρόγραμμα, από σήμερα οι προκαταβολές - Δείτε τις επιδοτήσεις

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη δράση "Κινούμαι Ηλεκτρικά"-επιλέξιμες από σήμερα οι δαπάνες για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Αυγ 2020 | 20:19

Πώς θα γίνει η μείωση προκαταβολής φόρου - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Η ενημέρωση του myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ 07 Αυγ 2020 | 16:16

ΔΕΗ: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Ποιοι ωφελούνται

Πως επωφελούνται οι καταναλωτές από τα νέα τιμολογιακά μέτρα

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 106Α ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 07 Αυγ 2020 | 15:26

Folli Follie: Δεκτό το αίτημα προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές

Την υπαγωγή της Folli Follie στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα ενέκρινε το αρμόδιο δικαστήριο.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 11:38

Πέτσας: Έρχεται μείωση φόρων, εισφορών και ΕΝΦΙΑ

Οι μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ θα αφορούν όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Αυγ 2020 | 10:10

Στα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια προσβλέπει η κυβέρνηση

Έρχεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 07 Αυγ 2020 | 09:11

Τουρισμός: Κάθετη πτώση 78% της κίνησης επιβατών στα αεροδρόμια

Όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί καταγράφουν πτώση πάνω από 70% σε σχέση με το 2019.

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ 2Ο ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 06 Αυγ 2020 | 13:55

Γεωργιάδης: Τα μέτρα Πισαρίδη μου αρέσουν - Έχουμε ευκαιρία να φτιάξουμε ανοιχτή οικονομία

"Ο κ. Πισσαρίδης είναι ένας κορυφαίος άνθρωπος. Τα μέτρα μου αρέσουν, τα θεωρώ στη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

05 Αυγ 2020 | 21:38

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με αυτά τον Ιούνιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν αύξηση στα 576 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 498 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ 2,22 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 05 Αυγ 2020 | 16:13

Έντοκα γραμμάτια: Με αρνητικά επιτόκια δανείσθηκε το Δημόσιο

Το ύψος των προσφορών στη σημερινή δημοπρασία υπερκάλυψε 2,22 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και ανήλθε στα 1,390 δισ. ευρώ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EVOUCHER 05 Αυγ 2020 | 15:38

Τουρισμός Για Ολους: Από πότε μπορείτε να κάνετε check in για τις διακοπές σας

Προϋπόθεση για το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αποτελεί η διαμονή διάρκειας 4 διανυκτερεύσεων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 05 Αυγ 2020 | 11:25

Θεοδωρικάκος: Δεν θα δοθεί παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για τα αδήλωτα τετραγωνικά.