Οι κρυφές «παγίδες» στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Η ξεχωριστή δήλωση από τους παντρεμένους μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση από τεκμήρια ή ηλεκτρονικές πληρωμές.

Οι κρυφές «παγίδες» στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε όλες τις λεπτομέρειες των ετήσιων βεβαιώσεων αποδοχών από τους εργοδότες. Όσες επιχειρήσεις πρέπει να αποστείλουν στοιχεία οφείλουν να το πράξουν έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου καθώς ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει την ενεργοποίηση της πλατφόρμας πριν από το Πάσχα και ιδανικά μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η φετινή χρονιά δεν έχει μεγάλες αλλαγές. Έχει όμως «παγίδες». Η ξεχωριστή δήλωση από τους παντρεμένους μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση από τεκμήρια ή ηλεκτρονικές πληρωμές. Η δήλωση πολλών κερδών από τους αυτοαπασχολούμενους θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό των ασφαλιστικών εισφορών καθώς είναι η τελευταία χρονιά που οι εισφορές θα είναι συνδεδεμένες με το εισόδημα.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να δηλώσουν αναδρομικά που εισέπραξαν μέσα στο 2019 για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με έξτρα εκκαθαριστικά φόρων (όπως συνέβη προ εβδομάδων) ενώ προσοχή χρειάζεται στους τόκους που θα δηλώσουν όσοι διεκδικούν κοινωνικά δικαιώματα.

· Φέτος δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη φορολογική κλίμακα οπότε ο φόρος θα είναι ίδιος με πέρυσι. Η νέα φορολογική κλίμακα με τους ευνοϊκότερους συντελεστές για μισθωτούς και επαγγελματίες, αφορά στα εισοδήματα του 2020.

· Για τη φετινή φορολογική δήλωση, ισχύει ο παλαιός τρόπος υπολογισμού των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών. Δηλαδή, φέτος εφαρμόζεται η ακόλουθη κλίμακα:

Η κλίμακα υπολογισμού των ηλεκτρονικών πληρωμών…

Εισόδημα (σε ευρώ)

Συντελεστές 2019

Συντελεστές 2020

Από…

…έως

0

10000

10%

30%

10000,01

30000

15%

30%

30000,01

και πάνω

20%

30%

Για εισόδημα 15.000 ευρώ θα χρειαστούν πληρωμές 1750 ευρώ φέτος και 4500 ευρώ του χρόνου ενώ για εισόδημα 30.000 ευρώ, φέτος απαιτούνται 4000 ευρώ οι οποίες και θα γίνουν 9000 ευρώ.

· Προσοχή από τους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Φέτος, είναι η τελευταία χρονιά που τα δηλωθέντα εισοδήματα θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Προσοχή λοιπόν, όσο περισσότερα είναι τα κέρδη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιβάρυνση από τον ΕΦΚΑ στο εκκαθαριστικό των εισφορών του 2019 που θα έρθει μετά το καλοκαίρι.

· Χιλιάδες συνταξιούχοι εισέπραξαν μέσα στο 2019 αναδρομικά τα οποία αφορούσαν σε παλαιότερες χρήσεις. Αυτά τα αναδρομικά θα πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση του έτους στο οποίο αφορούν ενώ ο φόρος που θα προκύψει θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021. Προσοχή να γίνει σωστά η διαδικασία για να μην βρεθεί ο συνταξιούχος προ εκπλήξεως όπως συνέβη πρόσφατα με δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που κλήθηκαν να πληρώσουν μαζεμένους φόρους για τα αναδρομικά του μακρινού 2013.

· Το δικαίωμα υποβολής αίτησης ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης από τον ή την σύζυγο, χάνεται στο τέλος Φεβρουαρίου. Προσοχή: όσοι το ασκήσουν, δεν θα έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν τα εισοδήματα του συζύγου για να καλύψουν τεκμήρια ούτε να «μοιραστούν» τις ηλεκτρονικές πληρωμές που έχει κάνει με τις κάρτες του ο σύζυγος.

· Τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή μιας σειράς επιδομάτων. Επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο ανακατατάξεων όσο αφορά στην κοινωνική πολιτική (σ.σ καταρχήν σχεδιάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα βοηθηθούν όσοι κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους) καλό θα είναι να υπάρξει μεγάλη προσοχή στο τι θα δηλωθεί φέτος στη δήλωση. Δηλαδή, σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό, επιμερίζουμε τους τόκους στα δύο ονόματα με βάση το πραγματικό γεγονός.

Δεν φορτωνόμαστε όλο το ποσό για να ξεμπερδεύουμε. Αποφασίζουμε προσεκτικά για το αν θα εμφανίσουμε φιλοξενούμενο ή όχι στο σπίτι καθώς τα περισσότερα επιδόματα, στηρίζονται πλέον στις αποδοχές του νοικοκυριού δηλαδή όλων των μελών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ 2/3 ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ" 21 Σεπ 2021 | 11:59

Σταϊκούρας: Ερχονται νέες ελαφρύνσεις εάν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από 5,9%

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει με ποσοστό 5,9%.

ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 18 Σεπ 2021 | 16:29

ΥΠΟΙΚ: Επέκταση της πλατφόρμας για τους πυρόπληκτους και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Επεκτείνεται η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους. Πως θα χορηγηθούν οι απαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 13 Σεπ 2021 | 11:50

Μέχρι και 50.000 ευρώ το έπαθλο από τη φορολοταρία του Υπουργείου Οικονομικών - Μπόνους 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα

Από 1.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους, τα έπαθλα του υπουργείου Οικονομικών από την φορολοταρία ανεβαίνουν στις 50.0000 ευρώ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Σεπ 2021 | 08:53

Τρίμηνο φωτιά για γονικές παροχές ακινήτων & μετρητών - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν - Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 800.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2021 | 10:09

Έκτακτες ενισχύσεις έως και 900 ευρώ σε 700.000 νοικοκυριά – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί στη ΔΕΘ θα ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε να "πέσει χρήμα" στην αγορά ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει των ανατιμήσεων.

24 Σεπ 2021 | 09:47

ΕΝΦΙΑ: Γιατί ο ένας στους έξι ιδιοκτήτες θα πληρώσει φέτος μισό φόρο

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.

22 Σεπ 2021 | 09:02

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων - Οι τελικές προθεσμίες - Σήμερα τα εκκαθαριστικά

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται πιθανότατα εντός της ημέρας στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΕΝΦΙΑ 21 Σεπ 2021 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Πώς θα σπάσετε το ποσό σε έως και 24 δόσεις - Ποιοι θα δουν κούρεμα 50%

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ και θα δουν το ύψος του φετινού λογαριασμού.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 20 Σεπ 2021 | 09:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι φόροι στα ακίνητα

Οι δύο διαφορετικές σχολές για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Πότε φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και πότε το άθροισμα της περιουσίας. Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΜΕΙΖΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 18 Σεπ 2021 | 08:44

E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε