Οι μικρομεσαίοι δεν φοβούνται τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

Οι αναπτυξιακές φιλοδοξίες διαφοροποιούνται ανά γεωγραφική περιοχή

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι μικρομεσαίοι δεν φοβούνται τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

Οι διεθνείς μεσαίες επιχειρήσεις (στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται νεοφυείς επιχειρήσεις -start-ups- και επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μεταξύ 1 εκατ. και 3 δισ δολαρίων) δεν παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης μπροστά στη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Πάνω από το ένα τρίτο (34%) των μεσαίων επιχειρήσεων στοχεύει σε ανάπτυξη κατά 6%-10% φέτος, υπερβαίνοντας κατά 3%-7% τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για 2,7% αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις (όπως το Brexit), τον αυξανόμενο λαϊκισμό, την ανάπτυξη του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, 89% των στελεχών «βλέπουν» τη σημερινή αβεβαιότητα ως γόνιμο έδαφος με ευκαιρίες ανάπτυξης. Επιπλέον, 14% των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα φιλοδοξούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους κατά τουλάχιστον 16%. Αυτά αποκαλύπτουν τα ευρήματα του Βαρόμετρου Ανάπτυξης της ΕΥ (EY Growth Barometer), μιας πρώτης στο είδος της έρευνας, μεταξύ 2.340 στελεχών μεσαίων επιχειρήσεων από 30 χώρες.

Οι αναπτυξιακές φιλοδοξίες διαφοροποιούνται ανά γεωγραφική περιοχή

Παρά την προοπτική διετών διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups - εταιρείες δραστηριότητας κάτω των πέντε ετών) που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι πιο φιλόδοξες ως προς τις φετινές αναπτυξιακές τους προοπτικές, με 26% να εκτιμούν ότι θα αναπτυχθούν κατά 11%-25%, ενώ ακόμα 23% επιδιώκουν ανάπτυξη άνω του 26% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, εξετάζοντας τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές. Ενώ στις ΗΠΑ, την κυρίαρχη αγορά διεθνώς, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των επιχειρήσεων προσβλέπει σε μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του 5%, στις δύο επονομαζόμενες οικονομίες-«τίγρεις» του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία, το 42% των επιχειρήσεων στοχεύει σε ρυθμούς ανάπτυξης 6%-10%. Επιπλέον, το ένα τέταρτο (25%) των επιχειρήσεων στις χώρες αυτές στοχεύει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς 11%-15% για φέτος.

Η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας

Τα στελέχη αναγνώρισαν ότι η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό δεν αποτελούν μόνο τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά είναι και τα εργαλεία με τα οποία θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και θα παραμείνουν ευέλικτες. Το ανθρώπινο δυναμικό (23%) αναφέρεται ως η κορυφαία προτεραιότητα για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων των επιχειρήσεων, ξεπερνώντας τη βελτίωση των επιχειρησιακών λειτουργιών (21%), τη μείωση της γραφειοκρατίας (12%) και την επίτευξη ευνοϊκών συμφωνιών (8%). Ένα εντυπωσιακό 93% των στελεχών βλέπει την τεχνολογία ως μέσο προσέλκυσης του ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζεται. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνουν τη διαδικασία προσλήψεων και αναζήτησης εξειδικευμένου προσωπικού μεταξύ των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων.

Για να ικανοποιήσει τις αναπτυξιακές φιλοδοξίες των επιχειρήσεών τους, πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των στελεχών μεσαίων επιχειρήσεων σχεδιάζει να αυξήσει το μόνιμο προσωπικό του. Αντανακλώντας την αυξανόμενη επιρροή του gig economy (της οικονομίας που βασίζεται στη συνεργασία επιχειρήσεων με ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου) στα εργασιακά πρότυπα και τη μετάβαση σε ένα περιβάλλον έκτακτου ανθρώπινου δυναμικού με εξειδικευμένες γνώσεις, σχεδόν μία στις πέντε (18%) επιχειρήσεις σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εξωτερικούς συνεργάτες, για να στηρίξει τα φιλόδοξα αναπτυξιακά της σχέδια και να καλύψει συγκεκριμένα κενά ή ανάγκες.

Η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών δε σηματοδοτεί το τέλος του ανθρώπινου ταλέντου

Ενώ μόλις το 6% των μεσαίων επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ήδη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (robotic process automation - RPA) για ορισμένες επιχειρηματικές διαδικασίες, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αυτών δε συμμερίζονται τις απόψεις για απολύσεις μεγάλης κλίμακας. Το 15% του συνόλου των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η υιοθέτηση του RPA θα οδηγήσει σε μειώσεις του προσωπικού κάτω του 10%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επικεφαλής των μεσαίων επιχειρήσεων σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το RPA επιλεκτικά, ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο του ανθρώπινου δυναμικού, για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα σε ορισμένες διαδικασίες ρουτίνας.

Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Οι επικεφαλής των μεσαίων επιχειρήσεων ανέφεραν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό (20%) ως τη μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για τα αναπτυξιακά τους σχέδια, ακολουθούμενη από τη γεωπολιτική αστάθεια (17%) και το κόστος και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων (12%). Αυτές οι απειλές θεωρήθηκαν πολύ πιο σημαντικές από τις οικονομικές αντιξοότητες των αυξανόμενων επιτοκίων (8%), της διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών (8%) ή της αστάθειας των τιμών εμπορευμάτων (6%). Οι αναφορές των στελεχών στην απειλή του ανταγωνισμού (20%) ήταν διπλάσιες από τις αναφορές στους χαμηλούς ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης (10%).

Ακόμη πιο αισιόδοξοι οι επικεφαλής των ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων

Το Βαρόμετρο Ανάπτυξης της EY κατέγραψε, επίσης, τις απόψεις 220 αποφοίτων του παγκόσμιου προγράμματος της ΕΥ, Entrepreneur Of The Year®. Το δίκτυο αυτό, το οποίο δραστηριοποιείται πάνω από 30 χρόνια, διαθέτει προγράμματα σε περισσότερες από 65 χώρες και 145 πόλεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υποστηρίζοντας τους ταχέως αναπτυσσόμενους επιχειρηματίες.

Οι επιχειρηματίες αυτοί προσβλέπουν σε σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ό,τι το σύνολο των επικεφαλής των μεσαίων επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, ένας στους πέντε σχεδιάζει να αναπτυχθεί κατά 6%-10%, το 20% κατά 11%-15% και, τέλος, ακόμα ένας στους πέντε κατά 16%-25%. Σχεδόν ένας στους τέσσερις (22%) ταχέως αναπτυσσόμενους επιχειρηματίες σχεδιάζει ανάπτυξη μεγαλύτερη του 26% για φέτος. Επιπλέον, σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) αυτής της ομάδας σχεδιάζουν αύξηση του προσωπικού πλήρους απασχόλησης, ενώ το 9% σκοπεύει να αυξήσει το έκτακτο προσωπικό και τη συνεργασία με ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα μπορεί να αποτελέσει ένα εύφορο έδαφος με αναπτυξιακές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, αλλά και τους κορυφαίους συμμάχους των επιχειρήσεων, για να ξεπεράσουν τα εμπόδια του σημερινού, διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος. Είναι, πλέον, φανερό πως η αστάθεια γίνεται η νέα σταθερά, πάνω στην οποία οι επιχειρήσεις χτίζουν, θέτοντας ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης. Έτσι, και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να βασιστούν στα σημερινά δεδομένα και να αναζητήσουν τις ευκαιρίες που μπορεί να κρύβει το ασταθές περιβάλλον της χώρας μας, για να βρεθούν ξανά στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, προσθέτει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 10 Μαϊ 2021 | 15:36

Καλά νέα από τους Financial Times: Διεθνείς οίκοι προβλέπουν πολύ υψηλή αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα

Διεθνείς οίκοι προβλέπουν πολύ υψηλή αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα σύμφωνα με τους Financial Times

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 10 Μαϊ 2021 | 08:17

Χέλμουτ Γιαν: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας

Ο γερμανοαμερικανός αρχιτέκτονας Χέλμουτ Γιαν, γνωστός κυρίως για μεταμοντέρνα δημιουργήματά του, κτίρια από χάλυβα και γυαλί, σκοτώθηκε σε ηλικία 81 ετών .

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ 10 Μαϊ 2021 | 06:43

Ο Φάουτσι για τα πραγματικά νούμερα των νεκρών από κορονοϊό: Πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί

Η θνητότητα της COVID-19 στη χώρα είναι χωρίς "καμία αμφιβολία" υποτιμημένη, είπε ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19 09 Μαϊ 2021 | 17:21

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος δίνει έμφαση στους εμβολιασμούς, καθώς υποχωρεί η υγειονομική κρίση

Στόχος των ΗΠΑ είναι να έχουν αρκετούς Αμερικάνους που θα έχουν εμβολιαστεί για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και των παραλλαγμένων στελεχών του.

ΕΞΑΛΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ 07 Μαϊ 2021 | 23:57

ΗΠΑ: Απεργία στο περιοδικό Washingtonian - Η ιδιοκτήτρια απειλεί να θεωρήσει την τηλεργασία αυτοαπασχόληση

"Ως ιδιοκτήτρια, θέλω οι υπάλληλοί μου να κατανοήσουν τον κίνδυνο να μην επιστρέψουν στο γραφείο" είπε η ιδιοκτήτρια του περιοδικού Κάθι Μέριλ

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 07 Μαϊ 2021 | 15:11

Κορονοϊός: Οι αμερικανοί φοβούνται να βγάλουν τη μάσκα παρά τη χαλάρωση του μέτρου - "Νιώθεις γυμνός"

Κάποιοι Αμερικανοί διστάζουν να βγάλουν τη μάσκα τους παρά τη χαλάρωση των κανόνων για τη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους.

ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ 07 Μαϊ 2021 | 07:06

Αϊντάχο: Μαθήτρια άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο - Τραυμάτισε ελαφρά δύο μαθητές και έναν επιστάτη

Μια μαθήτρια της έκτης τάξης δημοτικού άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο της στο Αϊντάχο, τραυματίζοντας ελαφρά δύο μαθητές και έναν επιστάτη.

07 Μαϊ 2021 | 06:20

Τα παράπλευρα οφέλη της Ελλάδας...

Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ενθουσιασμού παντού στον Πλανήτη πως το τέλος της επιδημίας μαζί με τις ριζοσπαστικές αποφάσεις της Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν τροχιοδρομούν τις ΗΠΑ και την Παγκόσμια Οικονομία σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης...

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ "EU-US FUTURE" 06 Μαϊ 2021 | 22:39

Δένδιας: Οι ΗΠΑ είναι ο ιδανικός εταίρος για να πείσει την Τουρκία να αποδεχτεί τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν κοινή αντίληψη σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΣΤΗ ΜΑΓΧΗ 06 Μαϊ 2021 | 20:07

Έληξε η "ναυμαχία" στο Τζέρσεϊ: Αποχώρησαν τα γαλλικά αλιευτικά - "Η επίδειξη δύναμης έγινε" [Βίντεο]

Αντιπροσωπεία Γάλλων ψαράδων συναντήθηκε με υπουργό του Τζέρσεϊ - Διαμαρτυρήθηκαν για τους όρους αλιείας που προβλέπει το Brexit.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 06 Μαϊ 2021 | 12:08

Κορονοϊός: Η γερμανική CureVac καταγγέλλει τις ΗΠΑ για σαμποτάζ στην παραγωγή του εμβολίου της

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την εξαγωγή ορισμένων συστατικών για την παραγωγή του εμβολίου της για τον κορονοϊό, υποστηρίζει η CureVac

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η IFPMA 06 Μαϊ 2021 | 08:12

Εμβόλια κορονοϊού: "Κλαίνε" οι φαρμακοβιομήχανοι μετά τη δήλωση Μπάιντεν που στηρίζει την άρση της πατέντας

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 05 Μαϊ 2021 | 23:21

Ο Μπάιντεν γράφει ιστορία: Στηρίζει την άρση της πατέντας των εμβολίων για να τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ είναι υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που κατέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες