Οι μισθωτοί στην Ελλάδα.. ισοφαρίζουν τους ανέργους - Μόλις 1,37 εκατομμύρια εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα

Oι τρεις στους δέκα αμείβονται με λιγότερα από 600 ευρώ -Μόλις 1,37 εκατομμύρια εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα

oi-misthwtoi-stin-ellada-isofarizoun-tous-anergous---molis-137-ekatommuria-ergazontai-ston-idiwtiko-tomea
SHARE THIS
0
SHARES

Μαύρα τα μαντάτα για την αγορά εργασίας. Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών ιδιωτικού δικαίου σε όλη την Ελλάδα είναι μόλις 1,37 εκατομμύρια δηλαδή, ακριβώς όσοι και οι άνεργοι. Τεράστιες οι συνέπειες για το ασφαλιστικό σύστημα καθώς ήδη ο αριθμός των συνταξιούχων έχει εκτοξευτεί στα 2,8 εκατομμύρια. Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και για το ύψος των μισθών καθώς, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας οι δύο στους 10 αμείβονται με αμοιβές χαμηλότερες των 500 ευρώ μικτά.

Επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που έφερε στο φως το The TOC, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε πριν από λίγο μιλώντας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ότι οι 9 στους 10 από τους μισθωτούς που έχουν απομείνει, απασχολούνται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό. Από μόνο του, το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό δεδομένου ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και αναμένεται να πληγούν ακόμη περισσότερο από το νέο έτος, δεδομένου ότι θα ενεργοποιηθεί και ο νέος τρόπος φορολόγησης.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» μέσω του οποίου έγινε για πρώτη φορά απογραφή της μισθωτής απασχόλησης στην Ελλάδα αλλά και αποτύπωση του ύψους των μισθών

  • Το 90,21% των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται οι μισθωτοί είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους.
  • Το 41,44%, δηλαδή περίπου οι μισές απο αυτές τις επιχειρήσεις, δραστηριοποιούνται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και τις υπηρεσίες εστίασης, ενώ περισσότερες απο τις μισές (56,81%) βρίσκονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και τις ευρύτερες περιφέρειές τους.
  • Ο συνολικός αριθμος των μισθωτών ιδιωτικού δικαίου σε όλη την Ελλάδα, είναι 1.371.450 άτομα, εκ των οποίων το 53,5% είναι άνδρες.
  • Το 79.76% των εργαζομένων λαμβάνει αμοιβές άνω των 500 ευρώ, ενώ το 7,69% αυτών αμείβεται στην κλίμακα των 500 έως 600 ευρώ.
  • Μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρείται στην κλίμακα αμοιβών των 1.000 έως 2.000 ευρώ, όπου υπάρχει το 32,21% των εργαζομένων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook