Οι νέες αντικειμενικές και τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ του 2020

Σε δύο «μέτωπα» θα κινηθούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέσα στο 2020 ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο η εφαρμογή να ξεκινήσει από την 1/1/2020.

Οι νέες αντικειμενικές και τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ του 2020

Σε δύο «μέτωπα» θα κινηθούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέσα στο 2020 ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο η εφαρμογή να ξεκινήσει από την 1/1/2020 –κάτι που θα σήμαινε αλλαγή και στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς- καθώς απαιτείται ακόμη μεγάλος χρόνος προετοιμασίας. Το πρώτο μέτωπο αφορά στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές για τις περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα ενώ το δεύτερο μέτωπο αφορά στην ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, περιοχών οι οποίες σήμερα είναι εκτός συστήματος με αποτέλεσμα να βγάζουν πολύ χαμηλές τιμές συγκριτικά με όμορες περιοχές εντός αντικειμενικού συστήματος.

Με τη διπλή αλλαγή το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα πετύχει διπλό στόχο. Από την μια να κάνει δικαιότερο το σύστημα και από την άλλη να αυξήσει συνολικά τη «φορολογητέα ύλη» δηλαδή την αθροιστική αξία των ακινήτων η οποία αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται περίπου στα 500 δις. ευρώ. Μεγαλύτερη –συνολικά- αξία σημαίνει και περισσότερες εισπράξεις τόσο από τον ΕΝΦΙΑ όσο και από τους φόρους μεταβίβασης. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές –σε επίπεδο υπολογισμού φόρων- αναμένεται να έρθουν σταδιακά στην αγορά και σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ώστε να μην ανακοπεί το αναπτυξιακό κύμα που θέλει να προκαλέσει η κυβέρνηση στην κτηματαγορά με μέτρα όπως η παροχή έκπτωσης για τις επισκευές ακινήτων η αναστολή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας κλπ.

Έτσι:

1. Οι νέες αξίες θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης μέσα στο 2020 και όταν θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο. Από την συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, οι φόροι κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών αλλά και ο φόρος μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες, θα υπολογίζονται με τις νέες αξίες. Για τις περιοχές όμως που θα υπάρξουν αυξήσεις, θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» η αναστολή του ΦΠΑ καθώς θα επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης 3% ενώ για τους φόρους κληρονομιών και γονικών παροχών θα βοηθήσει η αύξηση των δόσεων σε 24 ή και 48 δόσεις.

2. Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες καθώς αυτές θα ισχύουν και την 1/1/2020 (σ.σ ο νόμος προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με τις αξίες των ακινήτων κατά την 1/1 εκάστου έτους). Οι νέες τιμές θα χρησιμοποιηθούν για το ΕΝΦΙΑ του 2021 και η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συνδυάσει τη μείωση με το δεύτερο «πακέτο» μείωσης των φορολογικών συντελεστών που θα φέρει πρόσθετη μείωση 10% μεσοσταθμικά.

Οι περιοχές εκτός σχεδίου που αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών ανέρχονται σε τουλάχιστον 7000. Είναι μια απαιτητική δουλειά η οποία θα χρειαστεί μήνες προετοιμασίας καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη είναι να καθοριστούν όρια, να συνταχθούν χάρτες και να οριστικοποιηθούν οι νέες τιμές. Εκτός από τις νέες εντάξεις, θα προχωρήσουν και οι αλλαγές στις σημερινές αντικειμενικές αξίες όπου αναμένονται αυξομειώσεις.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 26 Νοε 2021 | 11:15

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown - Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

"Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

ΠΕΡΙΠΟΥ 2,5% - 3% 25 Νοε 2021 | 06:47

Μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022 - Πρώτη δόση τον Μάρτιο

Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2022.

ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 22 Νοε 2021 | 12:31

Ελαφρύνσεις φόρων 3,3 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2022: Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα οι μεγάλοι κερδισμένοι

Ελαφρύνσεις φόρων ύψους 3,3 δις ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022 με τους κερδισμένους να είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 08:32

Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως... 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεσίτες τονίζουν ότι αυτά που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ 8,37% 20 Νοε 2021 | 17:20

Ακίνητα: Μεγάλη αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων - Τα στοιχεία για Αττική και Θεσσαλονίκη

Για τα διαμερίσματα παλαιότητας, η αύξηση είναι επίσης μεγάλη, αλλά ηπιότερη σε σχέση με τα νεόδμητα.

ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2021-2022 19 Νοε 2021 | 12:04

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2022 - Πρόβλεψη για άλμα ανάπτυξης στο 6,9% για το 2021

Άλμα του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 στο 6,9%, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για το 2022.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 18 Νοε 2021 | 12:54

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - Φρένο σε πετρέλαιο και βενζίνη - Οι χρονιές "σταθμοί"

Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Νοε 2021 | 12:33

Σταϊκούρας: Καμία επιπλέον βοήθεια σε επαγγελματικό κλάδο - Η εστίαση έχει λάβει 2,3 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέρριψε το ενδεχόμενο επιπλέον οικονομικής στήριξης σε επαγγελματικούς κλάδους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Νοε 2021 | 08:27

Ακίνητα: Η εκρηξη ενοικίων φέρνει νέα γενιά αγοραστών - Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εμφανίζει η αγορά διαμερισμάτων αποδεικνύοντας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της ευνόησαν τον κλάδο.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 10 Νοε 2021 | 15:05

Επίδομα Θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Το αργότερο την προσεχή Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2021 | 13:22

Τροπολογία για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο ΔΑΠΕΕΠ μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Νοε 2021 | 10:09

Ασύλληπτο πάρτι φοροδιαφυγής εντόπισε η ΑΑΔΕ: 23 επιχειρήσεις με εικονικά τιμολόγια 430 εκατ. ευρώ

Τρελό "πάρτι" με εικονικά τιμολόγια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στήνουν επιχειρήσεις με στόχο να υφαρπάξουν ΦΠΑ και να αποφύγουν τον φόρο εισοδήματος.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 06 Νοε 2021 | 12:27

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ - Στους λογαριασμούς του ρεύματος o λογαριασμός για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο – Χαμηλότερος ο φόρος για τους περισσότερους