Οι πέντε κίνδυνοι για την οικονομία από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία κυρίως λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, έχουν αρχίσει να μαζεύονται εδώ και καιρό

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Οι πέντε κίνδυνοι για την οικονομία από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία κυρίως λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, έχουν αρχίσει να μαζεύονται εδώ και πολύ καιρό. Όταν ο κεντρικός τραπεζίτης ζητάει συμφωνία… χθες, όταν μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας –ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης - υποστηρίζει ότι καλύτερα μια χειρότερη συμφωνία τώρα παρά μια καλύτερη συμφωνία αργότερα, είναι γιατί έχουν γνώση των επιπτώσεων από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Η επιστροφή στην ύφεση κατά το 4ο τρίμηνο του 2016 είναι απλώς ένα «καμπανάκι». Ο κατάλογος με τις επιπτώσεις σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων, είναι πολύ μακρύς και περιλαμβάνει από την περαιτέρω έλλειψη ρευστότητητας στην αγορά και τη διάψευση των προσδοκιών για επιστροφή στην ανάπτυξη και την τόνωση των επενδύσεων μέχρι την απώλεια της συμμετοχής στο QE αλλά και τη δημιουργία του δυσμενούς περιβάλλοντος που θα οδηγήσει στην ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Οι προειδοποιήσεις γίνονται πλέον ανοικτά και δημόσια ενώ τα στοιχεία που συγκεντρώνονται και αφορούν στις οικονομικές επιδόσεις της φετινής χρονιάς κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Οι φόβοι είναι δεδομένοι και αφορούν:

1. Στην παράταση της ύφεσης και κατά το 1ο τρίμηνο του 2017 αλλά και για όσο διάστημα διαρκεί η αβεβαιότητα στην αγορά. Ήδη οι δείκτες (PMI, νέες θέσεις εργασίας, δείκτης κλίματος του ΙΟΒΕ κλπ) δεν επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη ότι το 2017 θα είναι έτος ισχυρής ανάπτυξης με τη μεταβολή να ξεπερνά το 2,7%. Ακόμη και οι «κλεισμένες» επενδύσεις, όπως αυτή των περιφερειακών αεροδρομίων, πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή

2. Στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Εκτός από την αβεβαιότητα που οδηγεί στην αναβολή αποφάσεων, υπάρχει και το «πάγωμα» στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξαντλήσει τα διαθέσιμα από την προηγούμενη δόση ενώ έχει καταστεί σαφές ότι χωρίς ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η Ελλάδα δεν θα πάρει χρήματα από τον ESM ούτε καν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

3. Την περαιτέρω μείωση του υπολοίπου των καταθέσεων. Έστω και με το… σταγονόμετρο των 840 ευρώ ανά 15νθήμερο, χάνονται χρήματα καθώς οι αναλήψεις χαρτονομισμάτων έρχονται να προστεθούν στις «ελεύθερες αναλήψεις» που πραγματοποιούν όσοι τους τελευταίους μήνες επανέφεραν τα μετρητά στις τράπεζες. Η μείωση των υπολοίπων, οφείλεται βέβαια και στην συνεχιζόμενη απώλεια αποταμιεύσεων για την πληρωμή υποχρεώσεων.

4. Την αύξηση των κόκκινων δανείων. Τόσο τα στελέχη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών όσο και ο διοικητής της ΤτΕ έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες, τα νέα από το Hilton ήταν καλά για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού καθώς στελέχη της ελληνικής πλευράς μιλούσαν για «μικρές διαφορές». Το θέμα είναι όμως, ότι δεν αρκούν μόνο οι θεσμικές αλλαγές για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων. Απαιτείται και το ξεκαθάρισμα του τοπίου μέσα από την επίτευξη της συμφωνίας.

5. Το «πάγωμα» της διαδικασίας χαλάρωσης των capital controls. Σχέδια για περαιτέρω άρση των περιορισμών υπάρχουν έτοιμα στα συρτάρια της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Δεν μπορούν όμως να βγουν από τα συρτάρια με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και τις αναλήψεις καταθέσεων να κυριαρχούν. Στελέχη με γνώση των κινδύνων που υπάρχουν δεν θα απέκλειαν το ενδεχόμενο να αντιστραφεί και η πτωτική τάση του υπολοίπου του ELA σε περίπτωση που καθυστερήσουν σημαντικά οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Και δεν είναι μόνο το ELA αλλά και τα capital controls: ήδη κάθε συζήτηση για την περαιτέρω χαλάρωση έχει «παγώσει» και όλοι απεύχονται να δημιουργηθούν τέτοιες προϋποθέσεις στην αγορά που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω «σφίξιμο» αντί για χαλάρωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ "ΗΘΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ" 17 Ιουλ 2020 | 11:54

Γιατί κινδυνεύουν 10 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια να βρεθούν εκτός προστασίας με νέα δικαστική απόφαση

Προωθείται ρύθμιση με την οποία είναι ορατός ο κίνδυνος να απορριφθούν από τους δικαστές οι σχετικές αιτήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο λεγόμενος ηθικός κίνδυνος.

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ 16 Ιουλ 2020 | 15:08

Αύξηση των κόκκινων δανείων προβλέπει η ΤτΕ: Προτείνει τη δημιουργία bad bank

Απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την Πολιτεία, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 15 Ιουλ 2020 | 17:49

Άρχισε η διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο - Το χρονοδιάγραμμα

Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου. Η έναρξη της είχε καθυστερήσει λόγω της πανδημίας

ΓΣΕΕ 13 Αυγ 2020 | 21:15

Δεκαπενταύγουστος: Πώς θα πληρωθούν όσοι θα εργασθούν το Σάββατο

Φέτος, η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα του Σαββάτου

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 13 Αυγ 2020 | 19:36

Διορισμοί αναπληρωτών: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Πότε λήγει η προθεσμία

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Από σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου έως και την ερχόμενη Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020, ορίστηκε η προθεσμία για την υποβολή αίτησης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 13 Αυγ 2020 | 16:27

Τα ελληνικά τυριά εξαιρούνται των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε προϊόντα της ΕΕ

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε παράλληλα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ελληνοαμερικανική συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 13 Αυγ 2020 | 13:11

Κορονοϊός: Κατακόρυφη πτώση τζίρου πάνω από 90% καταγράφουν τα τουριστικά γραφεία

Πτώση τζίρου πάνω από 90% καταγράφουν τα τουριστικά γραφεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 12 Αυγ 2020 | 16:40

Πρωτογενές έλλειμμα στα 8,19 δισ. ευρώ - "Βουτιά" στα έσοδα από φόρους

Πρωτογενές έλλειμμα του προυπολογισμού ύψους 8,199 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου - Μικρότερη η μείωση των εσόδων απο φόρους τον Ιούλιο

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 12 Αυγ 2020 | 16:23

Μειωμένη προκαταβολή φόρου: Στις 238.288 οι επιχειρήσεις δικαιούχοι έως τις 10 Αυγούστου

Οι δικαιούχοι έλαβαν προσωποποιημένο μήνυμα στο λογαριασμό τους, στο myTAXISNET, ή/και e-mail, με αναλυτικές οδηγίες

ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ 600.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ 12 Αυγ 2020 | 15:36

Τέλος επιτηδεύματος: Ερχεται κούρεμα 50% - Ποιους αφορά

Το όφελος που θα έχουν περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 11 Αυγ 2020 | 19:35

Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια: Εννέα μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων

Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε αποζημιώσεις, ενισχύσεις και παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Εύβοια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Αυγ 2020 | 18:44

Αίτηση απο την τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα "Ηρακλής"

Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της Τράπεζας Πειραιώς

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 11 Αυγ 2020 | 17:04

Επιστρέφουν οι κρουαζιέρες στη Μεσόγειο από τον όμιλο Costa

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Deliziosa θα σηκώσει άγκυρα στις 6 Σεπτεμβρίου από την Τεργέστη