Ετσι θα δοθούν επιστροφές φόρου 300 εκ ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων- Ολη η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων

Οι ιδιοκτήτες που έχασαν εισόδημα από ενοίκια –λόγω του υποχρεωτικού κρατικού κουρέματος- θα υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

ακινητα

Τον μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισόδημα από ακίνητα οριστικοποιούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι ιδιοκτήτες που έχασαν εισόδημα από ενοίκια –λόγω του υποχρεωτικού κρατικού κουρέματος- θα υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ οι ενοικιαστές θα καλούνται με ηλεκτρονικό μήνυμα να πιστοποιήσουν ότι πράγματι δεν κατέβαλαν το ποσό που αντιστοιχεί στο 40%. Με την πιστοποίηση της διαδικασίας, θα υπολογίζεται η έκπτωση φόρου η οποία θα αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος που χάθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα θα γίνεται αναδρομικός έλεγχος ώστε να πιστοποιηθεί ποιοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη κάνει χρήση του "κουρέματος" κατά 25% σε φόρους που πληρώθηκαν κατά το τρίμηνο Μαρτίου – Μαίου. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν –για παράδειγμα- εμπρόθεσμα δόσεις ρυθμίσεων κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και δεν έχουν λάβει ακόμη το 25% του ποσού ως επιστροφή φόρου, θα το πάρουν με αναδρομικό καταλογισμό.

Οι ενοικιαστές έχουν δηλώσει –υποτίθεται- στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗΣ τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων στους οποίους "κούρεψαν" το ενοίκιο. Ωστόσο, είναι τόσο πολλές οι ελλείψεις και οι αδυναμίες που το υπουργείο Οικονομικών είναι κοντά στην απόφαση του να μην κάνει χρήση αυτών των πληροφοριών. Άλλωστε, δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε για το ύψος του ενοικίου που καταβλήθηκε, ούτε για το κομμάτι που του ενοικίου που κουρεύτηκε ούτε φυσικά και για τα στοιχεία των συνιδιοκτητών. Κάποιοι ενοικιαστές μάλιστα –κυρίως προερχόμενοι από τον επιστημονικό χώρο- δεν έχουν κάνει καν δήλωση των στοιχείων των ιδιοκτητών.

Η δήλωση, θα γίνει από την αρχή σε πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Αυτή τη φορά, η πρωτοβουλία θα ανήκει στον θιγόμενο δηλαδή τον ιδιοκτήτη. Θα δηλώσει –υπό την προϋπόθεση ότι το μίσθιο έχει δηλωθεί κανονικά στο Taxis μέσω ηλεκτρονικού μισθωτηρίου- τα στοιχεία του ενοικιαστή αλλά και το ποσό του εισοδήματος που έχασε (σ.σ δεν θα δηλώνει ότι θέλει καθώς θα δεσμεύεται από το ποσό που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο). Το σύστημα θα στέλνει μήνυμα στον ενοικιαστή ο οποίος θα καλείται να αποδεχτεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ιδιοκτήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που ακολουθείται και κατά τη σύνταξη ενός μισθωτηρίου. Εφόσον επιβεβαιωθεί και από τον ενοικιαστή (και οι δύο πλευρές θα δεσμεύονται με τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η υπεύθυνη δήλωση), στον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη θα πιστώνεται επιστροφή φόρου που ουσιαστικά θα αντιστοιχεί στο 30% του χαμένου εισοδήματος.

Για 1000 ευρώ χαμένου εισοδήματος δηλαδή, θα προκύπτει έκπτωση φόρου 300 ευρώ. Αυτό το ποσό θα μπορεί να συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργηθούν μετά τον Ιούλιο και ουσιαστικά είτε με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (που σίγουρα πληρώνει ένας ιδιοκτήτης) είτε με τον ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν και μια δεύτερη παροχή: είχαν το δικαίωμα να αναστείλουν την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου ή –εναλλακτικά- αν πλήρωναν τα ποσά εμπρόθεσμα, να λάβουν έκπτωση φόρου 25% επί της πληρωμής. Σε αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες, αυτή η παροχή δεν έχει ενεργοποιηθεί λόγω της έλλειψης στοιχείων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα.

Για όσους ιδιοκτήτες πιστοποιηθεί ότι υπέστησαν απώλεια εισοδήματος από το υποχρεωτικό κούρεμα, θα γίνει αναδρομικός έλεγχος των πληρωμών που έγιναν προκειμένου να προκύψει αν κάποιος ιδιοκτήτης δικαιούται έκπτωση 25% επί της πληρωμής του ή όχι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ 26 Φεβ 2021 | 11:29

Αυτές είναι οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

Η υποβολή δηλώσεων για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό για τον Μάρτιο 2021.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 25 Φεβ 2021 | 08:44

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση το 2021 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου είτε δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή ζώνης, είτε σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί κατά 10-15%.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 21 Φεβ 2021 | 09:55

ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος, Τέλη Κυκλοφορίας: Όλες οι φορο-υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα

Φορολογικός Φεβρουάριος - Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του μήνα

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Φεβ 2021 | 10:40

Βεβαίωση μετακίνησης: Από σήμερα 19 Φεβρουαρίου το νέο έντυπο με τις αλλαγές - Τι ισχύει πλέον

Από Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου τα νέα έντυπα εργασίας - Τι ισχύει με τις πληρωμές των εργαζομένων που δεν πήγαν στη δουλειά εξαιτίας της κακοκαιρίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Φεβ 2021 | 10:49

Εφορία - Ασφαλιστικά ταμεία: Ποιες υποχρεώσεις παγώνουν, ποιες πρέπει να πληρωθούν κανονικά

Μεγάλες προσδοκίες δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Φεβ 2021 | 20:43

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Νέα έντυπα και αυστηρότεροι έλεγχοι από Δευτέρα - Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης θα χρειαστούν οι εργαζόμενοι από αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, ενώ αλλάζει και το καθεστώς για όσους εργάζονται με τηλεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Φεβ 2021 | 20:09

"ΕΡΓΑΝΗ": Ξεκινούν οι αιτήσεις για ένταξη στη "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" - Ποιους αφορά

Τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" για το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

ΑΠΟ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 05 Μαρ 2021 | 09:37

"Μαιμού" δικαιούχοι των μέτρων στήριξης: "Σαφάρι" των αρχών για τον εντοπισμό τους - Οι 4 κατηγορίες

Οι προσπάθειες "διείσδυσης", ώστε να επωφεληθούν ακόμη και όσοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, είναι συνεχείς.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Μαρ 2021 | 10:09

Κλειδώνει το πακέτο στήριξης δύο δισ. ευρώ τον Απρίλιο - Τι θα περιλαμβάνει, ποιους αφορά

"Κλειδώνει" το πακέτο μέτρων στήριξης που θα τρέξει από τον Απρίλιο, προκειμένου να στηριχτούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα πληγούν και τον Μάρτιο λόγω του lockdown.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ 6 03 Μαρ 2021 | 08:54

Μέτρα στήριξης με κόφτες και... ψαλίδια: Τι ισχύει για αναστολή συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η νέα απόφαση για αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Πού μπαίνουν "κόφτες".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ 02 Μαρ 2021 | 09:58

Πώς και πότε θα πάρετε τα 500-50.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 6: Η διπλή ρήτρα που κρύβει παγίδες

Κατά περίπου 15% "συμπιέζεται" ο προϋπολογισμός της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 02 Μαρ 2021 | 08:40

Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου - Τα σενάρια χωρίς click away αλλά με SMS στο 13032

Επόμενος στόχος: Ένα "καθαρό" άνοιγμα της λιανικής από την Τρίτη 16 Μαρτίου, χωρίς "clicks" αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων και τρίωρο… εξοδόχαρτο για ψώνια μέσω του 13032.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 01 Μαρ 2021 | 09:10

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, κατάθεση πινακίδων, επίδομα θέρμανσης και αποζημιώσεις ενοικίων

Η 1η Μαρτίου είναι η τελευταία προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και κατάθεσης πινακίδων.