Διαπραγμάτευση τέλος, τώρα αναζητείται πολιτική λύση

Οι πλειστηριασμοί «παγώνουν» τις διαπραγματεύσεις.Η νέα βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης & η επιμονή των δανειστών. Σταθάκης: Χρειάζεται πολιτική συμφωνία.

Διαπραγμάτευση τέλος, τώρα αναζητείται πολιτική λύση

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, δείχνοντας ότι οδεύουμε προς μία ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα, ενώ το Eurogroup είναι πλέον δεδομένο ότι δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ σήμερα.

Στην καλύτερη περίπτωση , όπως μεταφέρουν οι Βρυξέλλες, η απόφαση πάει για τα τέλη της εβδομάδας. Ο βασικός και κύριος λόγος για αυτήν την εμπλοκή δεν είναι άλλος από το χαός που επικρατεί σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σταθάκης: Χρειάζεται πολιτική συμφωνία για την πρώτη κατοικία

Το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στους πλειστηριασμούς και το αδιέξοδο που έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμού, το κατέστησε σαφές ο υπουργό Οικονομίας αφού δήλωσε ότι έκλεισε ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και τώρα αναζητείται πολιτική συμφωνία.

Η Ελλάδα θα αναζητήσει «πολιτική λύση» στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Οπως επεσήμανε «η διαπραγμάτευση που κάναμε αυτές τις ημέρες με τους θεσμούς έκλεισε τον κύκλο της.... άρα είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί, για την προστασία από πλειστηριασμούς».

«Είναι αλήθεια ότι έχει γίνει πρόοδος σε όλα τα θέματα - υπάρχουν θέματα που πρέπει να κλείσουν αλλά αυτό είναι εφικτό - και το μεγάλο αγκάθι παραμένει η απόσταση που μας χωρίζει στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας» υπογράμμισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Real.fm.

Επαφές Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άλλωστε επισήμως πολιτική λύση για το ζήτημα ώστε να προστατευτούν τα σπίτια όσων αποδεδειγμένα είναι οικονομικά αδύναμοι, και για αυτόν τον λόγο είχε επικοινωνία με Μέρκελ και Ολάντ καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν, στους οποίους σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθεσε θέμα κοινωνικής συνοχής στην περίπτωση που βγουν στο σφυρί σπίτια πολιτών οι οποίοι δεν μπορούν αντικειμενικά να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Στην κάλυψη του 55% των δανειοληπτών βάζει το όριο η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις έως τώρα διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς επικρατεί χάος και ουσιαστική διάσταση απόψεων, παρόλο που έχει επιχειρηθεί να βρεθεί σύγκλιση.

Η ελληνική πλευρά αν και επισήμως φαίνεται να μην κάνει πίσω από τα αρχικά της κριτήρια, σε επίπεδο διαπραγμάτευσης φέρεται να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί.

Σε ότι αφορά το εισοδηματικό κριτήριο, η ελληνική πλευρά προτείνει να υποχωρήσει ελαφρά κάτω από τις 30.000 ευρώ για μία οικογένεια. Στόχος αυτής της νέας πρότασης της ελληνικής πλευράς είναι η προστασία του 55% των δανειοληπτών.

Πάντως αν και δανειστές και κυβέρνηση δεν τα έχουν βρει στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και στο εισοδηματικό κριτήριο φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει οι 200.000 ευρώ να είναι το ύψος του συνολικού χρέους του οφειλέτη, ποσό το οποίο ωστόσο θεωρείται χαμηλό από την Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ

Στο τραπέζι βρίσκεται ο προσδιορισμός του εισοδήματος με βάση ένα συντελεστή (1,6-1,7) επί του κόστους διαβίωσης, όπως αυτό προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ για την κάθε οικογένεια. Αυτό θα μπορούσε είτε να είναι σταθερό για μια τριετία, είτε να ξεκινήσει από υψηλό ποσοστό (π.χ. 1,7) και να υποχωρεί κάθε χρόνο.

Δεδομένου ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει κατά μέσο όρο το 55% των ιδιοκτητών, και έχει υποχωρήσει σημαντικά από την αρχική, πηγές από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι αυτή αποτελεί και την κόκκινη γραμμή. Οι θεσμοί πάντως επιμένουν να προστατευτούν μόνο οι πραγματικά οικονομικά αδύναμοι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 04 Οκτ 2021 | 06:51

Eurogroup: Στο επίκεντρο οι τιμές της ενέργειας και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup.

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 26 Οκτ 2021 | 20:40

Συναγερμός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Καταγγελίες για κύμα ανατιμήσεων σε εστίαση και αρτοποιία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά καταγγελίες για ανατιμήσεις σε εστίαση και αρτοποιία

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Οκτ 2021 | 18:17

Λύματα: "Ξέφυγε" το ιικό φορτίο στην Κρήτη - +247% στον Άγιο Νικόλαο - Ανησυχία και για την Πάτρα (+139%)

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκαν από +33% στη Θεσσαλονίκη έως +247% στον Άγιο Νικόλαο

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΔΕΥ 26 Οκτ 2021 | 16:23

Κρήτη: Βάσιμες ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου

"Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει δραστηριότητες έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου" - Τι λέει η εταιρεία υδρογοναθράκων για την Κρήτη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ 26 Οκτ 2021 | 16:22

Λύθηκε το θέμα με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ - Υπερδιπλασιάζεται ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών συντάξεων

Οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές συντάξεις τους σταδιακά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

ΑΛΜΑ 62,4% 26 Οκτ 2021 | 10:18

Όμιλος Μυτιληναίου: Ιστορικά υψηλά κερδοφορίας στο εννεάμηνο 2021

Ιστορική κερδοφορία για τον όμιλο Mytilineos στους εννέα μήνες του 2021.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 26 Οκτ 2021 | 08:09

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν που ανήκε στη Folli Follie - Η ιστορία του

Παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα φαίνεται ότι θα ξανά "ζωντανέψει". Το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν βγαίνει σε πλειστηριασμό μέσα στις επόμενες ημέρες.

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.