Οι προβλέψεις του 2019 και μεγάλοι πονοκέφαλοι του ΥΠΟΙΚ

Από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2019 θα εξαρτηθεί και το αν θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις μέσα στο 2019.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι προβλέψεις του 2019 και μεγάλοι πονοκέφαλοι του ΥΠΟΙΚ

«Βουτιά» στα νούμερα του κρατικού προϋπολογισμού περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εν μέσω θέρους καθώς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου από το μνημόνιο θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα φλέγοντα θέματα που συνδέονται με την «επόμενη ημέρα» των μνημονίων.

Από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2019 –οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής η οποία αναμένεται τον Σεπτέμβριο- θα εξαρτηθεί και το αν θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις μέσα στο 2019 αλλά και το αν θα βρεθεί η οικονομική φόρμουλα ώστε να «παγώσει» η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ουσιαστικά, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τη «συνταγή» που θα μπορέσει να καλύψει τρεις στόχους:

1. Να μην δημιουργήσει στις αγορές την εντύπωση ότι η Ελλάδα υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Έτσι, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει με πειστικό τρόπο να προκύπτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω από 3,5% του ΑΕΠ.

2. Να μην βγάλει… ψεύτη τον πρωθυπουργό ο οποίος έχει υποσχεθεί φορολογικές ελαφρύνσεις τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019. Αυτό το ποσό θα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο αν ο προϋπολογισμός του 2019 κλείσει με υπεραπόδοση. Με το μεσοπρόθεσμο, ο πήχης έχει μπει κοντά στο 4% του ΑΕΠ γεγονός που σημαίνει ότι προκύπτει δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 850-900 εκατ. ευρώ. Ήδη στο οικονομικό επιτελείο συζητούν το ενδεχόμενο κάποιες από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που είναι προγραμματισμένες να προχωρήσουν από την 1/1/2020 (ταυτόχρονα δηλαδή με τη μείωση του αφορολογήτου) να έρθουν έναν χρόνο νωρίτερα. Ο κατάλογος των εναλλακτικών προκύπτει ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ (περίπου 70 ευρώ ανά ιδιοκτήτη), μείωση του βασικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% (ή μεταβατικά στο 21%) και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους όσους εμφανίζουν αποδοχές έως και 30.000 ευρώ τον χρόνο.

3. Να βρει μια πειστική συνταγή για να παγώσει την περικοπή των συντάξεων. Η ανάλυση των αριθμών δείχνει ότι ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει ένα δις. ευρώ για να παγώσει την περικοπή των συντάξεων κατά τουλάχιστον έξι μήνες. Ο λόγος είναι ο εξής: Το συνολικό κόστος από την περικοπή των συντάξεων ανέρχεται στα 2,7 δις. ευρώ σε ετήσια βάση. Έτσι, η εξάμηνη παράταση περιορίζει το κόστος στα 1,35 δις. ευρώ. Ωστόσο, το καθαρό κόστος του μέτρου περιορίζεται στο 1 δις. ευρώ επειδή αν παγώσει η μείωση των συντάξεων δεν θα περιοριστούν και τα φορολογικά έσοδα από την απώλεια του φόρου εισοδήματος των συνταξιούχων. Το ένα δις. ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί να το βρουν παγώνοντας τα αντίμετρα. Για παράδειγμα, κοντά στα 500 εκατ. ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν από τη μετάθεση για τον Ιούλιο και της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα αλλά και της καταβολής του επιδόματος στέγασης. Επίσης, άλλα 300 εκατ. ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν από τη μη αύξηση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού αλλά και από τη στάση που θα τηρήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αν επιμείνουν ότι η μείωση των συντάξεων δεν μπορεί να ανασταλεί επειδή αποτελεί συμφωνημένη «μεταρρύθμιση» τότε μπορεί αυτό να αποτελέσει και την απαρχή πολιτικών εξελίξεων.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΣΠΑΝΕ" ΤΑ 62 ΕΤΗ 20 Οκτ 2020 | 13:03

Ποιοι βγαίνουν σε σύνταξη πριν τα 62 έτη - Οι πέντε κατηγορίες

Πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων διασώζονται από τις επικείμενες αλλαγές στις συντάξεις.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΡΟΥΤΣΗ 17 Οκτ 2020 | 12:44

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινάει στις 23 Οκτωβρίου η καταβολή τους- Πότε θα λάβουν οι κληρονόμοι τα ποσά

Αμέσως μετά την καταβολή των αναδρομικών, δηλαδή μετά τις 29 Οκτωβρίου, θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Οκτ 2020 | 12:10

"Καθίζηση" στα κρατικά έσοδα Σεπτεμβρίου - Υποχώρησαν κατά 1,904 δις. ευρώ

Αναμενόμενη… καθίζηση στα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου, τα οποία υποχώρησαν κατά 1,904 δις, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί κατά τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ 14 Οκτ 2020 | 15:29

Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής: Κίνδυνος να έχουμε μεγαλύτερη ύφεση από την πρόβλεψη για 8.2% το 2020

Το καμπανάκι του κινδύνου για μεγαλύτερη ύφεση απ' ότι υπολογίζει η κυβέρνηση, έκρουσε ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.

08 Οκτ 2020 | 22:00

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εκ των πραγμάτων αβέβαιες οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Τι αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 08 Οκτ 2020 | 10:25

Βρούτσης: Σήμερα 17 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις χηρείας που αποκαταστάθηκαν στο 70%

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που για την καταβολή 1.100.000 αναδρομικών σε συνταξιούχους ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 07 Οκτ 2020 | 08:52

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου - Τα αναδρομικά θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις

Οι ημερομηνίες πληρωμών ανά Ταμείο- Τα ποσά και οι δικαιούχοι.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 06 Οκτ 2020 | 14:44

Αναδρομικά συνταξιούχων: Kαταβάλλονται τον Οκτώβριο μαζί με τις κύριες συντάξεις λέει ο Βρούτσης

"Εντός Οκτωβρίου, μαζί με τις συντάξεις, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους", επανέλαβε ο Γιάννης Βρούτσης.

06 Οκτ 2020 | 14:03

Ένα κλικ αισιοδοξίας...

Στο 7,1% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2021 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ 06 Οκτ 2020 | 10:16

Εξτρα αναδρομικά για 1 εκατ. συνταξιούχους - Ποιοι τα δικαιούνται

Αναδρομικά έως και 2.908 ευρώ δικαιούνται να πάρουν αλλά και να διεκδικήσουν έως το τέλος του έτους στα δικαστήρια περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ 01 Οκτ 2020 | 20:05

Στις 5 Οκτωβρίου το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 στη Βουλή

Αμέσως μετά τον αγιασμό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 01 Οκτ 2020 | 11:54

e-ΕΦΚΑ: Κοινά ειδοποιητήρια εισφορών επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχών και εισφορών κύριας ασφάλισης

Στον ιστότοπο του τ. ΕΤΕΑΕΠ για τα ειδοποιητήρια που αφορούν πληρωμή εισφορών έως 30/6.

ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 28 Σεπ 2020 | 08:04

Συντάξεις Οκτωβρίου: Ποιες καταβάλλονται σήμερα – Αναλυτικό πρόγραμμα πληρωμών

Μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις και από τα υπόλοιπα Ταμεία.