Οι τελευταίες εκκρεμότητες στις 4 εργάσιμες που απομένουν

Αν προσθέσει κανείς τις εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου, προκύπτει ότι απαιτούνται τουλάχιστον πέντε δις. ευρώ για την πλήρη κάλυψη.

Οι τελευταίες εκκρεμότητες στις 4 εργάσιμες που απομένουν

Τέσσερις εργάσιμες απέμειναν μέχρι την εκπνοή του χρόνου και οι υποχρεώσεις δεν λένε να τελειώσουν. Μπορεί η επικαιρότητα να έχει γεμίσει από τις παροχές και τα επιδόματα –οι τελευταίες θα έρθουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και θα αφορούν στον νόμο Κατσέλη και στον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου- ωστόσο υπάρχουν και οι προθεσμίες: τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, κατάθεση πινακίδων, δήλωση αναδρομικών εισοδημάτων στην εφορία, υποβολή φορολογικών δηλώσεων θανόντων, είναι οι βασικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους για να αποφευχθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Αν προσθέσει κανείς τις εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου, προκύπτει ότι απαιτούνται τουλάχιστον πέντε δις. ευρώ για την πλήρη κάλυψη. Μόνο τα τέλη κυκλοφορίας ξεπερνούν το ένα δις. ευρώ ενώ επιπλέον 640 εκατ. ευρώ «απαιτεί» η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Πάνω από μισό δις. ευρώ θα πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα για τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ενώ στον κατάλογο θα πρέπει να προστεθεί ο ΦΠΑ και το κόστος της ασφάλισης.

Το βάρος πέφτει ξεκάθαρα στα τέλη κυκλοφορίας λόγω του υψηλού προστίμου που περιμένει τους… ξεχασιάρηδες. Η συζήτηση για πιθανή παράταση δεν έχει ξεκινήσει καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει τα στατιστικά των πληρωμών πριν αποφασίσει. Το ίδιο ισχύει και για την κατάθεση των πινακίδων. Τα τελευταία χρόνια, είναι μεγάλη η ζήτηση των τελευταίων ημερών λόγω του θεσμού των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα». Ειδικά εταιρείες ενοικιάσεων αλλά και ιδιώτες σπεύδουν να καταθέσουν πινακίδες προσβλέποντας ότι θα τις πάρουν πίσω στις αρχές του καλοκαιριού πληρώνοντας τα μισά χρήματα. Με δεδομένο ότι θα πέσει μεγάλο βάρος στα τέλη κυκλοφορίας, η εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ δεν θα ξεπεράσει το 70%.

Εκτός από τις οικονομικές υποχρεώσεις, υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές οι οποίες όμως αν δεν εκπληρωθούν επιφέρουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η βασικότερη έχει να κάνει με τη δήλωση των αναδρομικών. Τα αναδρομικά –τα οποία αφορούν σε αποδοχές του 2016 ή νωρίτερα- εμφανίζονται με τροποποιητικές δηλώσεις. Αυτές μπορούν να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους χωρίς πρόστιμο. Από την Πρωτοχρονιά, θα αρχίσουν και οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα (τουλάχιστον 100 ευρώ). Η μεγαλύτερη ομάδα που πρέπει να κάνει τροποποιητική δήλωση είναι οι συνταξιούχοι λόγω των χρημάτων που καταβλήθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στο τέλος του 2017.

Εάν στην φορολογική δήλωση και ειδικά στις βεβαιώσεις συντάξεων, αναφέρονται ποσά που αφορούν προηγούμενα φορολογικά έτη, τότε ο φορολογούμενος πρέπει να καταθέσει χειρόγραφη φορολογική δήλωση, ανά φορολογικό έτος στην Δ.Ο.Υ. για τα αναδρομικά που αφορούν εισοδήματα μέχρι και 31.12.2014. Για τα εισοδήματα που αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, οι δηλώσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά μέσω taxis. Προσοχή: Σε περίπτωση που το ποσό που αναφέρεται αφορά περισσότερα από ένα φορολογικά έτη, ο φορολογούμενος πρέπει να αποταθεί στον ασφαλιστικό φορέα ή την υπηρεσία που έστειλε τα στοιχεία στο taxis ώστε να γίνει διαχωρισμός του ποσού κατά φορολογικό έτος.

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπρόθεσμα, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου (Δευτέρα 31/12/2018). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Κατά την υποβολή της δήλωσης του θανόντος από τον/τους κληρονόμο/ους του υποβάλλεται μαζί με αυτή: ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, καθώς και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 27 Φεβ 2021 | 15:50

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Δόθηκε η πολυπόθητη νέα παράταση

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Φεβ 2021 | 09:38

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία διορία σήμερα - Έρχονται τα τέλη με τον μήνα - Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απρόθυμος στο να δώσει έστω και μια ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 25 Φεβ 2021 | 15:27

Σταϊκούρας: Δεν θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας - Λήγει αύριο 26 Φεβρουαρίου

Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, η οποία λήγει αύριο 26 Φεβρουαρίου

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 25 Φεβ 2021 | 14:46

Σημαντική υστέρηση ύψους 1,473 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο

Βασικό έλλειμμα ύψου; 1,473 δισ. ευρώ προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 25 Φεβ 2021 | 08:55

Λήγει αύριο η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας 2021 -Τι ισχύει με την κατάθεση πινακίδων

Έως αύριο, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, πρέπει να προχωρήσουν οι φορολογούμενοι στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2021 - Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να δώσει παράταση.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 25 Φεβ 2021 | 08:44

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση το 2021 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου είτε δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή ζώνης, είτε σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί κατά 10-15%.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 23 Φεβ 2021 | 10:05

Πώς να πληρώσετε την εφορία χωρίς να πάτε σε τράπεζα: Ολες οι εναλλακτικές επιλογές

Οι φορολογούμενοι μπορούν πλέον να εξοφλούν μέσω του Taxisnet οφειλές προς το Δημόσιο, ρυθμισμένες ή μη, με τη χρήση των καρτών τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Φεβ 2021 | 09:56

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων: Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Οι αποφάσεις για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων, στις οποίες καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ σε μια διαδικασία η οποία -λόγω κορονοϊού- έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ 22 Φεβ 2021 | 08:29

Επιχείρηση "βαριοπούλα" στην Εφορία Ψυχικού: Αγνωστοι τα έκαναν "γυαλιά - καρφιά"

Εκτεταμένες φθορές στην πρόσοψη και την τζαμαρία προκλήθηκαν από άγνωστους στο κτήριο που στεγάζει την εφορία Ψυχικού στη Λεωφόρο Κηφισίας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 21 Φεβ 2021 | 09:55

ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος, Τέλη Κυκλοφορίας: Όλες οι φορο-υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα

Φορολογικός Φεβρουάριος - Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του μήνα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Φεβ 2021 | 10:49

Εφορία - Ασφαλιστικά ταμεία: Ποιες υποχρεώσεις παγώνουν, ποιες πρέπει να πληρωθούν κανονικά

Μεγάλες προσδοκίες δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ 14 Φεβ 2021 | 16:20

Ενας στους τρεις επιχειρηματίες δεν μπορεί να πληρώσει Εφορία - Ταμεία

Αδυναμία να πληρώσει Εφορία και Ταμεία φέτος δηλώνει ένας στους τρεις επιχειρηματίες.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 11 Φεβ 2021 | 18:20

"Ανάσα" από ΥΠΟΙΚ: Παρατείνονται οι πληρωμές για χρέη στην εφορία - Ευνοϊκές ρυθμίσεις με έως 48 δόσεις

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η πρώτη δόση της ρύθμισης θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.