Οι τέσσερις αποφάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων

Το όλο «πακέτο» θα αποτελέσει μια σημαντική ένεση ρευστότητα για τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν να περιμένουν πολλές ακόμη αλλαγές και αποφάσεις.

Οι τέσσερις αποφάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων

Ο προϋπολογισμός δεν έχει τα περιθώρια για να δοθεί στους συνταξιούχους μια ολόκληρη 13η σύνταξη, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, η ενίσχυση των συνταξιούχων με κάθε τρόπο, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου για ουσιαστικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους.

Ο κατάλογος των παρεμβάσεων περιλαμβάνει από την επιτάχυνση στη διαδικασία απονομής των συντάξεων σε όσους ζουν με τις προσωρινές συντάξεις αλλά και την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στα οποία και θα αποτυπωθεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά, μέχρι και την μείωση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου στο 9% (από μόνο του αυτό αυξάνει τις καθαρές αποδοχές κατά 180 ευρώ τον χρόνο) μέχρι και την καλύτερη στόχευση του «επιδόματος» των 830 εκατ. ευρώ από το 2020 ώστε να ωφεληθούν περισσότερο οι έχοντες τη χαμηλότερη σύνταξη.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΦΚΑ με 86 εργαζόμενους (είχαν μεταφερθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων που έχουν καθυστερήσει. Αυτό, χωρίς να συνιστά «δημοσιονομικό μέτρο» αποτελεί μεγάλη οικονομική ανάσα για τους δικαιούχους που περιμένουν μήνες ή και χρόνια να πάρουν τα χρήματά τους. Σε συνδυασμό μάλιστα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας, το όλο «πακέτο» θα αποτελέσει μια σημαντική ένεση ρευστότητα για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν να περιμένουν πολλές ακόμη αλλαγές και αποφάσεις:

1. Πρώτον την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τον επανυπολογισμό της σύνταξης. Αυτά θα σταλούν τον Σεπτέμβριο και τουλάχιστον 600.000 συνταξιούχοι με θετική προσωπική διαφορά θα μάθουν το ποσό της αύξησης που θα πάρουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σ.σ για όσους δικαιούνται προσωπικής διαφοράς, υπάρχει αύξηση σύνταξης η οποία είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από την 1/1/2019

2. Δεύτερον την ανακοίνωση του πακέτου των φορολογικών ελαφρύνσεων που ασφαλώς αγγίζει και τους συνταξιούχους ειδικά σε ότι αφορά στις αλλαγές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος αλλά και στην μείωση έως και την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

3. Τρίτον στη λήψη οριστικής απόφασης για την αναδιανομή του ποσού των 830 εκατ. ευρώ που δόθηκε και το 2019 ως 13η σύνταξη. Το πιθανότερο είναι ότι το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η επιστροφή του ΕΚΑΣ. Δηλαδή, το ίδιο ποσό θα μοιραστεί στους χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

4. Τέταρτον στη λήψη οριστικής απόφασης για τα αναδρομικά που θα πρέπει να δοθούν στους συνταξιούχους κάτι που θα γίνει μόλις εκδοθεί η οριστική απόφαση από το ΣτΕ.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2021 | 07:33

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Από σήμερα οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Ολες οι ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Νοε 2021 | 09:07

Manager από τον ιδιωτικό τομέα εξετάζουν στον ΕΦΚΑ

Στο τραπέζι βρίσκεται η θέσπιση της δυνατότητας επιλογής επιτελικών στελεχών του ΕΦΚΑ και από τον ιδιωτικό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ 21 Νοε 2021 | 18:38

Υπουργείο Εργασίας: Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 29 Νοεμβρίου

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα καταβληθούν περί τα 2,1 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια δικαιούχους.

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 21 Νοε 2021 | 14:49

Κωστής Χατζηδάκης: Το 2021 πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, φιλοδοξούμε να τελειώνουμε με το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων'', δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2021-2022 19 Νοε 2021 | 12:04

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2022 - Πρόβλεψη για άλμα ανάπτυξης στο 6,9% για το 2021

Άλμα του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 στο 6,9%, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για το 2022.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Νοε 2021 | 12:33

Σταϊκούρας: Καμία επιπλέον βοήθεια σε επαγγελματικό κλάδο - Η εστίαση έχει λάβει 2,3 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέρριψε το ενδεχόμενο επιπλέον οικονομικής στήριξης σε επαγγελματικούς κλάδους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Νοε 2021 | 10:28

Χατζηδάκης: Πάνω από 2% η επόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό

"Έως τον Ιούνιο του 2022 δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις", είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 10 Νοε 2021 | 15:05

Επίδομα Θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Το αργότερο την προσεχή Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ 09 Νοε 2021 | 17:27

"Ναι" από το ΣτΕ στη συμμετοχή ιδιωτών για την έκδοση των συντάξεων

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις που ζητούσαν να μην παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να συμπράττουν στην απονομή συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2021 | 13:22

Τροπολογία για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο ΔΑΠΕΕΠ μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ 08 Νοε 2021 | 13:27

"Νεύρα" Σταϊκούρα με Οικονόμου για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών- Πήγε να του πάρει τη δόξα...

Ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε έντονα όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να διεκδικήσει την "πατρότητα" των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 06 Νοε 2021 | 12:27

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ - Στους λογαριασμούς του ρεύματος o λογαριασμός για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο – Χαμηλότερος ο φόρος για τους περισσότερους

05 Νοε 2021 | 09:26

Σταϊκούρας: 50 εκατ. ευρώ σε 200.000 αγρότες για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων αγροτών θα προκύψει αφού οριστούν τα τελικά κριτήρια.