Οι θεσμοί φεύγουν, αλλά οι τρεις εκκρεμότητες παραμένουν

Το απόγευμα, οι αποστολές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποχωρούν από την Αθήνα.

Οι θεσμοί φεύγουν, αλλά οι τρεις εκκρεμότητες παραμένουν

Πολλές και σημαντικές εκκρεμότητες θα παραμείνουν μένουν ανοικτές μετά την ολοκλήρωση του κύκλου διαβουλεύσεων με τα κλιμάκια των θεσμών. Το απόγευμα, οι αποστολές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποχωρούν από την Αθήνα έχοντας συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση σε έναν κατάλογο θεμάτων που πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 ή 20 Φεβρουαρίου. Και αυτό προκειμένου να υπάρξει χρόνο και για τους θεσμούς να συντάξουν την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στις εκκρεμότητες θα συμπεριληφθούν και θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για τους πολίτες. Πρώτον, το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας παραπέμπεται να συζητηθεί περαιτέρω δια… αλληλογραφίας χωρίς πλέον να είναι δεδομένο ότι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η περίοδος της παράτασης. Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ενώ ανοικτό παραμένει προς το παρόν και το τελικό ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού.

Για το τελευταίο, η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Πιθανότερο σενάριο να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο +10% που ζήτησε η ελληνική πλευρά και στο «συμβολικό» +2% με το οποίο ήρθαν στις αποσκευές τους οι θεσμοί. Τα «στοιχήματα» δίνουν περισσότερες πιθανότητες στο να ανακοινωθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 6-8% το οποίο θα παρασύρει βεβαίως και τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τα 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Για το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, η χθεσινή τοποθέτηση κυβερνητικού αξιωματούχου άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει αίτημα για ρύθμιση οφειλών στην εφορία σε 120 δόσεις. Αυτή η τοποθέτηση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Από το να κατατεθεί το αίτημα άμεσα, από το να έχει κατατεθεί αίτημα για λιγότερες δόσεις μέχρι και το να συζητήθηκε το θέμα με τους θεσμούς και η ελληνική πλευρά να έχει φάει… πόρτα. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια «διπλωματική» δήλωση με την οποία η ελληνική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει χρόνο. Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα εγκρίνουν ρύθμιση οφειλών στην εφορία χωρίς πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

Όσον αφορά στο θέμα της κύριας κατοικίας, θα συνεχιστεί η συζήτηση με την ελληνική πλευρά να αναλάμβάνει την υποχρέωση αποστολής έκθεσης σε μορφή «ερωτήσεων απαντήσεων» προκειμένου να εκτιμήσει τις πιθανές συνέπειες από την εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου» που θέλει να εφαρμόσει.

Aισιόδοξος δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος

Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος οι συζητήσεις πήγαν παρά πολύ καλά, όπως και την προηγούμενη φορά. «Είναι ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, με διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι αντιπαραθέσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού αποτελεί δικαιοδοσία της κυβέρνησης.

Κατά τη σημερινή επισκόπηση, το πλέον σημαντικό ζήτημα ήταν, κατά τον ίδιο παράγοντα, το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη». «Είχαμε πολύ καλές συζητήσεις και χθες και προχθές, καθώς είναι το ζητούμενο και το επίδικο. Είναι κάποιες άλλες λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά. Πάντα χρειάζεται δουλειά από την κυβέρνηση σε αυτά τα θέματα. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», ανέφερε.

Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε επίσης ότι συζητήθηκε και το ρίσκο που υπάρχει από κάποιες δικαστικές αποφάσεις, αλλά δήλωσε ότι δεν ανησυχεί. «Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί για τους επόμενους 3 μήνες, τον επόμενο χρόνο, τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε. Επεσήμανε δε, πως «θα δούμε με τρόπο συνεργατικό, όταν και εάν γίνουν αυτά και καταγραφούν, πώς αντιμετωπίζονται. Θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά εάν θα είναι εφαπαξ (σ.σ. π.χ. επιστροφή αναδρομκών) ή με μόνιμα μέτρα (σ.σ. π.χ. επαναφορά εφεξής των επιδομάτων), εάν θα είναι μεγάλο ή μικρό το ποσό». Πρόσθεσε δε ότι «και αυτοί (σ.σ. οι θεσμοί) καταλαβαίνουν ότι άλλο είναι κάτι που είναι εξωγενές, που δεν είναι στη δική σου ευθύνη και άλλο είναι κάτι που είναι ενδογενές στην πολιτική της κυβέρνησης».

Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι συζητήθηκε με τους επικεφαλής των κλιμακίων, αν και δεν εντάσσεται στη β' αξιολόγηση. «Ελπίζω μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν το σχέδιο είναι έτοιμο θα πάμε στη DGComp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν). Το συζητήσαμε γιατί θέλουμε τις ιδέες τους και τις απόψεις τους», επεσήμανε.

Τέλος, απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε εάν είναι αισιόδοξος για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες (ANFAs και SNPs).

Φωτο: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 24 Σεπ 2020 | 12:23

Καταλήψεις στα σχολεία: Ολοκληρώθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Με βασικό αίτημα την λήψη όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια μαθητών.

Η 4Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 23 Σεπ 2020 | 14:52

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την 7η έκθεση αξιολόγησης των Θεσμών: Μεγάλη πρόοδος σε μόλις έναν χρόνο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του αναφέρει ότι η 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών αποτελει αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού.

"ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ" 23 Σεπ 2020 | 12:58

Μπακογιάννης: "Βγήκε και δεν βγήκε" ο Μεγάλος Περίπατος - Αλλάζουν όλα στην Πανεπιστημίου

"Ξεχάστε την Πανεπιστημίου όπως την ξέρατε. Πάμε για κάτι καινούριο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ 23 Σεπ 2020 | 07:53

Κορονοϊός: Με μεγάφωνα και ντουντούκες στις πλατείες η αστυνομία εμποδίζει το συνωστισμό

Από χθες τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας, κινούνται στις χαρτογραφημένες "κόκκινες" περιοχές της Αττικής.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Σεπ 2020 | 07:29

Κορονοϊός: Οι "κόκκινες" γειτονιές της Αθήνας και ο φόβος για νέο lockdown

Με μάσκες παντού και με την αγωνία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ζουν οι Αθηναίοι στις επιβαρυμένες περιοχές της πόλης. Αυτόφωρο για τους αρνητές μάσκας.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22 Σεπ 2020 | 21:03

Κορονοϊός: Γιατί δεν μπορεί να γίνει τοπικό lockdown σε δήμους της Αθήνας [Βίντεο]

Ουτοπικό και εξωπραγματικό χαρακτήρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς το σχέδιο για τοπικά lockdown σε δήμους της Αθήνας

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ 22 Σεπ 2020 | 14:06

Τι θα γίνει με τους μετανάστες- θετικούς στον κορονοϊό;- Θα αποκλειστούν σε ξενοδοχεία καραντίνα

Τα ξενοδοχεία καραντίνας είναι στα σχέδια για της κυβέρνησης για τους ασθενείς με κορονοϊό- μετανάστες που ζουν στον κέντρο της Αθήνας

ΟΥΤΕ ΕΝ ΣΥΝΟΛΩ ΟΥΤΕ ΕΝ ΜΕΡΕΙ 22 Σεπ 2020 | 12:58

Δεν πωλείται το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία - Η ανακοίνωση του ομίλου Λάμψα

Πρόκειται για "εικασίες δημοσιογραφικών και επιχειρηματικών κύκλων", τονίζει ο όμιλος.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 21:17

Κορονοϊός: Θερίζει και σε Πετράλωνα, Κυψέλη, Σεπόλια, Πλατεία Αττικής, Φάληρο, Καλλιθέα - Ολες οι "κόκκινες" περιοχές

Δεύτερο κύμα κορονοϊού χτυπά την Αττική με τα νέα κρούσματα να παραμένουν για μία ακόμη ημέρα σε υψηλά επίπεδα.

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 21 Σεπ 2020 | 15:10

Κορονοϊός: Η Αθήνα "στο κόκκινο", ένα βήμα πριν από το lockdown- Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες γειτονιές

H αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αθήνα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τοπικών "lock down".

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ 20 Σεπ 2020 | 21:48

Δερμιτζάκης: Χρήση μάσκας παντού, μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"

"Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας" ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 19 Σεπ 2020 | 08:00

Κορονοϊός: Μάσκες, τηλεργασία και τέλος οι συναθροίσεις - Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στη ζωή των Αθηναίων

Νέα μέτρα, νέα καθημερινότητα για τους κατοίκους της Αττικής - Τρομάζουν τα νούμερα των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 19 Σεπ 2020 | 07:59

Αναζητείται φόρμουλα για απευθείας επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν - Το παρασκήνιο

"Ψήνεται" επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τα δύο σενάρια για τις διερευνητικές επαφές