Oι Θεσμοί ζητούν εγγυήσεις, ο Τσακαλώτος «βλέπει» Απρίλιο

Την εικόνα μιας παράτασης του αδιέξοδου στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης μετέφερε χθες σε δηλώσεις της πηγή της ευρωζώνης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Oι Θεσμοί ζητούν εγγυήσεις, ο Τσακαλώτος «βλέπει» Απρίλιο

Την ώρα που παραμένει άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα και οι εκπρόσωποί τους ζητούν εγγυήσεις για τη συνέχιση των συζητήσεων στο Χίλτον, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να αισιοδοξεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

«Πολύ πιθανό να γίνει συζήτηση για όλο το πακέτο ώστε να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου» είπε ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος χθες στη Βουλή και εξέφρασε την άποψη ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός.

Ωστόσο, την εικόνα μιας παράτασης του αδιέξοδου στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης μετέφερε χθες σε δηλώσεις της πηγή της ευρωζώνης.

«Δεν είναι δυνατή μια τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες ενώ ξεκαθάρισε πως συμφωνία χωρίς τα εργασιακά εντός δεν είναι δυνατή.

Χωρίς τα εργασιακά δεν υπάρχει συμφωνία

Διαψεύδοντας ουσιαστικά όσα ανέφεραν Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου στους βουλευτές ότι ενδεχομένως να εργασιακά να μεταφερθούν στο μέλλον και στην ..τρίτη αξιολόγηση ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε :« Το να πάνε τα εργασιακά στην τρίτη αξιολόγηση, είναι τόσο εκτός θέματος και πραγματικότητας που δεν ξέρω πως να σας το πω»

Επίσης επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών ζητούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών.

Ο ίδιος αξιωματούχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα των καθυστερήσεων, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει θετική πλευρά στις καθυστερήσεις» της αξιολόγησης. Τόνισε δε ότι ο Απρίλιος είναι δύσκολος μήνας, καθώς υπάρχουν οι διακοπές του Πάσχα καθώς και η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ.

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές είναι ακόμα αρκετά μακριά σε μια σειρά από θέματα», δήλωσε και σημείωσε ότι δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μόνο με εγγυήσεις...συμφωνίας η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, για να επιστρέψουν στην Αθήνα άμεσα οι επικεφαλής των θεσμών, θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Μόνο υπό αυτήν προϋπόθεση θα αποφασιζόταν η επιστροφή τους την επόμενη εβδομάδα.

Η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις δεν αποτελεί λύση είπε, ενώ τη Δευτέρα οι υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν από όλες τις πλευρές να κάνουν γρήγορα.

Ο Τσακαλώτος βλέπει εφικτή οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου

Στο Eurogroup τις 7 Απριλίου ρίχνει τώρα όλο της το βάρος η κυβέρνηση για συμφωνία πακέτο επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του THETOC από την «κλειστή» ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ένα 24ωρο μετά ο υπουργός Οικονομιών μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυσκολίες για να κλείσει το πακέτο.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως αύριο το αργότερο οι τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια «ώστε να κλείσουμε όσα μπορούμε περισσότερα για να πάμε στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου με ελάχιστα θέματα ανοικτά».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η καλύτερη εκδοχή θα ήταν να υπάρχει για όλα τα ζητήματα συνολική λύση, εκτός από ένα για το οποίο όπως αναγνώρισε δεν θα λυθεί τώρα (σ.σ πρόκειται για τα εργασιακά όπου κατά πληροφορίες υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών).

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι αν τηρηθεί αυτός ο σχεδιασμός μπορεί στην συνέχεια να γίνει η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018 αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

«Πολύ πιθανό να γίνει συζήτηση για όλο το πακέτο ώστε να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου» είπε ο κ Τσακαλώτος και εξέφρασε την άποψη ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός

Ο ίδιος παράλληλα κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή από τον διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος μιλώντας χθες με κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι ισχύει η γραμμή Μοσκοβισί και όχι τα όσα είπε ο Ντάισεμπλουμ περί μέτρων κα αντίμετρων.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αντίθετα ότι τόσο εκείνος όσο και ο κ Ντάισεμπλουμ «λένε τα ίδια πράγματα».

Τι ; Ότι αν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% θα υπάρξουν ούτως ή άλλως και «καλά» και «κακά» μέτρα.

«2% θα είναι τα αναπτυξιακά και 2% θα είναι τα υφεσιακά» εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος επαναλαμβάνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του eurogroup λένε τα ίδια.

«Αν πάμε στο 3,5% πλεόνασμα θα πάρουμε και καλά και κακά μέτρα. Αν είμαστε στο 2,5% θα πάρουμε 1% λιγότερο καλά μέτρα» συνέχισε και επανερχόμενος στα της διαπραγμάτευσης μίλησε για μια συμφωνια με «δυσκολίες και θετικές εκπλήξεις υπό όρους».

Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε και μια πρώτη γεύση για τα αντίμετρα όπου και εκεί φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ψαλιδίζει τις προσδοκίες της από τους αρχικούς της στόχους.

Αναφέρθηκε σε γεύματα για φτωχά παιδιά, και σε προγράμματα ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 29 Ιουλ 2020 | 16:27

Καβγάς Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για την πρώτη κατοικία: " Είστε υπέρμαχος των πλειστηριασμών - Δεν την προστατεύετε"

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Σταϊκούρα και Τσακαλώτου για το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ 26 Ιουλ 2020 | 09:28

Σταϊκούρας: Θα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά – Τι είπε για δόσεις, κούρεμα

Αναδρομικά συνταξιούχων: Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας.

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ 07 Αυγ 2020 | 16:16

ΔΕΗ: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Ποιοι ωφελούνται

Πως επωφελούνται οι καταναλωτές από τα νέα τιμολογιακά μέτρα

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 106Α ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 07 Αυγ 2020 | 15:26

Folli Follie: Δεκτό το αίτημα προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές

Την υπαγωγή της Folli Follie στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα ενέκρινε το αρμόδιο δικαστήριο.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 11:38

Πέτσας: Έρχεται μείωση φόρων, εισφορών και ΕΝΦΙΑ

Οι μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ θα αφορούν όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Αυγ 2020 | 10:10

Στα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια προσβλέπει η κυβέρνηση

Έρχεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 07 Αυγ 2020 | 09:11

Τουρισμός: Κάθετη πτώση 78% της κίνησης επιβατών στα αεροδρόμια

Όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί καταγράφουν πτώση πάνω από 70% σε σχέση με το 2019.

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ 2Ο ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 06 Αυγ 2020 | 13:55

Γεωργιάδης: Τα μέτρα Πισαρίδη μου αρέσουν - Έχουμε ευκαιρία να φτιάξουμε ανοιχτή οικονομία

"Ο κ. Πισσαρίδης είναι ένας κορυφαίος άνθρωπος. Τα μέτρα μου αρέσουν, τα θεωρώ στη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

05 Αυγ 2020 | 21:38

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με αυτά τον Ιούνιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν αύξηση στα 576 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 498 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ 2,22 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 05 Αυγ 2020 | 16:13

Έντοκα γραμμάτια: Με αρνητικά επιτόκια δανείσθηκε το Δημόσιο

Το ύψος των προσφορών στη σημερινή δημοπρασία υπερκάλυψε 2,22 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και ανήλθε στα 1,390 δισ. ευρώ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EVOUCHER 05 Αυγ 2020 | 15:38

Τουρισμός Για Ολους: Από πότε μπορείτε να κάνετε check in για τις διακοπές σας

Προϋπόθεση για το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αποτελεί η διαμονή διάρκειας 4 διανυκτερεύσεων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 05 Αυγ 2020 | 11:25

Θεοδωρικάκος: Δεν θα δοθεί παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ 05 Αυγ 2020 | 11:19

Τα τέσσερα μέτρα του 2021 που θα φέρουν αυξήσεις καθαρών μισθών

Τέσσερις προτάσεις που μπορούν να επιφέρουν σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών, ειδικά για τους έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς.