Οι τρεις μειώσεις φόρων από το 2021 για την τόνωση της οικονομίας: Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

Μέτρα ανακούφισης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απήχηση στην κοινή γνώμη θέλει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2021, ενώ οι συζητήσεις για την εξεύρεση του απαιτούμενου δημοσιονομικού χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών. Περιλαμβάνει την μείωση του τέλους επιτηδεύματος ώστε να κερδίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι (σ.σ οι οποίοι θα έχουν λαμβάνειν" του χρόνου και από την ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας) αλλά και την διατήρηση και του χρόνου των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου προκειμένου να πέσουν στα "μαλακά" και οι επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 προϋποθέτει ότι θα υπάρξει αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος η οποία μπορεί να επιτευχθεί και έμμεσα μέσα από τη μείωση των κρατήσεων που γίνεται στους εργαζόμενους.

Για το 2021, προγραμματίζονται τρεις παρεμβάσεις σε αυτό το μέτωπο:

1. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Ο συντελεστής αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί κατά περίπου 0,9% και για το 2021 προγραμματίζεται να μειωθεί επιπλέον ώστε η συνολική μείωση να φτάσει στις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Συγκριτικά με τις αρχές του 2020, ο καθαρός μισθός του εργαζόμενου θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα μόνο εξαιτίας αυτού του λόγου. Η άλλη μονάδα, αφορά στη μείωση των εισφορών που πληρώνονται από τον εργοδότη,

2. Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης. Το σχέδιο που έμεινε στον αέρα εξαιτίας του κορωνοϊού προέβλεπε τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισόδημα έως 20.000 ευρώ και τον χρόνο και τη μεσοσταθμική μείωση της επιβάρυνσης κατά 30% για όλους τους υπόλοιπους. Αυτό το σχέδιο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου. Εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα κερδίσει 12,5 ευρώ τον μήνα αν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

3. Η πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για τους μισθωτούς είναι η αναμόρφωση του κατώτατου μισθού που προγραμματίζεται για το 2021. Η σχετική συζήτηση έπρεπε να γίνει φέτος αλλά αναβλήθηκε λόγω κορωνοίού. Δεδομένου ότι το 2020 θα είναι έτος βαθιάς ύφεσης. Είναι παρακινδυνευμένο να γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ποιος θα πρέπει να είναι ο κατώτατος μισθός από τις αρχές του χρόνου. Είναι δεδομένο ότι οι εργοδότες -ειδικά αυτοί που έχουν πληγεί από την πανδημία- θα αντιδράσουν σε ένα σχέδιο αύξησης από το επίπεδο των 650 ευρώ ειδικά αν δεν έχουν φανεί απτά σημάδια ανάκαμψης μέχρι τότε.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να προσβλέπουν σε δύο μέτρα ανακούφισης από τις αρχές του χρόνου. Το πρώτο έχει να κάνει με τη μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης καθώς θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην πράξη η καινούργια φορολογική κλίμακα η οποία προβλέπει συντελεστή 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως και τις 10.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστιστικό του 2021.

Η δεύτερη προωθούμενη αλλαγή έχει να κάνει με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για όλους. Γνωρίζοντας ότι πολλοί επαγγελματίες θα έχουν υποστεί μείωση κερδών ή και ζημιές μέσα στο 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού, προωθείται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος είτε οριζόντια για όλους τους επαγγελματίες είτε και "εστιασμένα" σε αυτούς που θα έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Η λογική της στοχευμένης παρέμβασης είναι ότι είναι αδιανόητο να ζητάς "χαράτσι" 650 ή 1000 ευρώ από μια επιχείρηση που έμεινε χωρίς πελάτες μέσα στο 2020 λόγω κορωνοϊού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 27 Ιουλ 2020 | 07:51

Φορολογική "ασυλία": Πώς θα γλιτώσετε την 1η δόση στο τέλος Ιουλίου

Ολοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από το πότε υπέβαλαν τη δήλωση, έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΕΚ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 20 Ιουλ 2020 | 12:24
ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ 11 Αυγ 2020 | 09:34

Ποιοι θα εισπράττουν τα 534 ευρώ έως και το τέλος Σεπτεμβρίου - Διέξοδος για χιλιάδες εργαζόμενους

Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ εισόδημα στους εποχικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 10 Αυγ 2020 | 10:11

Εκτιμήσεις - σοκ: Θα ξεπεράσουν τους 900.000 οι άνεργοι στα τέλη της τουριστικής περιόδου

Τα στοιχεία του Μαΐου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 17% από 15,7% τον Απρίλιο.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ 09 Αυγ 2020 | 10:11

Εφορία-Επιδοτήσεις: O Αύγουστος των δηλώσεων - Και έξι διαφορετικές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού

Ενα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ 05 Αυγ 2020 | 11:19

Τα τέσσερα μέτρα του 2021 που θα φέρουν αυξήσεις καθαρών μισθών

Τέσσερις προτάσεις που μπορούν να επιφέρουν σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών, ειδικά για τους έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ 04 Αυγ 2020 | 09:15

Τα επτά "κλειδιά" για να πάρετε έως και 8.000 ευρώ επιδότηση για το στεγαστικό σας

H πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων έχει ανοίξει από χθες Δευτέρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 01 Αυγ 2020 | 08:23

Επιτροπή Πισσαρίδη: Μειώσεις φορολογικών συντελεστών και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Άμεση μείωση του φόρου εισοδήματος ακόμη και μέσα από κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ενσωματώνει στο πόρισμά της η Επιτροπή Πισσαρίδη.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 31 Ιουλ 2020 | 09:28

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι μπορούν και ποιοι όχι να διεκδικήσουν περισσότερα στα δικαστήρια

Μπορεί κάποιος συνταξιούχος που δεν θα πάρει καθόλου αναδρομικά να προσφύγει στα δικαστήρια;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 31 Ιουλ 2020 | 09:22

Ξεκινά ο εφιάλτης της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα: Πρόβλεψη για -16% στο β' τρίμηνο

Απαισιόδοξες προβλέψεις - Αναμένεται ύφεση και συρρίκνωση σε επίπεδα μνημονίου.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 30 Ιουλ 2020 | 07:24

Αναδρομικά συνταξιούχων: "Μποναμάς" για 2,5 εκ.δικαιούχους- Ξεχάστε όμως δώρα και επικουρικές

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα δοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς δώρα και επικουρικές. Αναλυτικά παραδείγματα.

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ 29 Ιουλ 2020 | 20:52

Χάνει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων όποιος εισπράξει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων

Τι ορίζει η τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή - Καλύπτει μόνο τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και όχι του δημοσίου

ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 29 Ιουλ 2020 | 07:58

Ο κορονοϊός "απογειώνει" στα 40 δισ. ευρώ τις ηλεκτρονικές πληρωμές - Νέες οδηγίες για τις υποχρεωτικές e-αποδείξεις

Όλες οι οδηγίες για το μέτρο της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών.