
Η προοπτική λήψης νέων πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων το 2018 εμφανίζεται κάτι παραπάνω από βέβαιη ,πριν καν μπει στα βαθιά η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι την προοπτική αυτή «υπέδειξε» πρώτο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών , στην συνέχεια την «υιοθέτησαν» ως πολύ πιθανή οι Βρυξέλλες και σήμερα Πέμπτη δεν την «απέκλεισε» το ΔΝΤ.
Τα νέα μέτρα έρχονται να τα καταστήσουν σχεδόν αναπόδραστα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δείχνουν κατάρρευση των εσόδων και τον Αύγουστο ενώ για πρώτη φορά στο οκτάμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κάτω από τον στόχο. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πάντως ότι θα υπερβούμε το στόχο του 1,75 % για το 2017 και θα υπάρξει μικρή απόκλιση το 2018 (3,5 %).
Η «ειλικρίνεια» του Τσακαλώτου και η αλήθεια των αριθμών
« Εμείς στο ΥΠΟΙΚ μιλάμε με ειλικρίνεια για όλα τα θέματα» έλεγαν κύκλοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου σχολιάζοντας και τα περί ενόχλησης του Μεγάρου Μαξίμου για τον νέο αιφνιδιασμό από την Πλατεία Συντάγματος.
Ωστόσο η «ειλικρίνεια» εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου μοιάζει να είναι αναγκαστική καθώς τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και υπηρέτησης ενός θετικού αφηγήματος.
'Οπως και τον Ιούλιο έτσι και τον Αύγουστο τα κρατικά έσοδα παρουσίασαν υστέρηση ( ύψους 1,7 δισ. ευρώ) και μάλιστα τον Αύγουστο για πρώτη φορά το πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε κάτω από τον στόχο. Το πρωτογενές αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό διαμορφώθηκε σε 3,550 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,573 δισ. ευρώ και είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους πολλούς μήνες που σημειώνεται υστέρηση, έστω και 22 εκατ. ευρώ. Μόλις την Πέμπτη το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου που έχει τεθεί, δηλαδή 1,75% του ΑΕΠ, ενώ για το 2018 εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από το στόχο (3,5% του ΑΕΠ). Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε με νόημα, είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε το στόχο.
Οι μαύρες τρύπες στα έσοδα φέρνουν κοντά τα νέα μέτρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου στα φορολογικά έσοδα η υστέρηση φτάνει τα 944 εκατ. ευρώ. Και αποδίδεται εν μέρει στο ότι δεν εισπράχθηκε τον Αύγουστο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί και μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.
Και στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις η υστέρηση φτάνει τα 346 εκατ. ευρώ. Μόλις σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός υπέγραψε την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλούς με τίμημα 45 εκατ.ευρώ ενώ ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ προ διετίας αντιμάχονταν ως ξεπούλημα το αντίστοιχο σχέδιο με τίμημα 300 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2017 έχουν εγγραφεί έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 1,6 δισ. ευρώ.
Φόροι 6 δισ. πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο Σεπτέμβριο
Ο μήνας που διανύουμε είναι ο μήνας που θα κρίνει τα πάντα στο πως θα κλείσει δημοσιονομικά το 2017 και ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα. Κυβερνητικά στελέχη έχουν υποστηρίξει πως η πτώση των εσόδων Ιούλιο και Αύγουστο οφειλόταν στα «μπάνια του λαού» και ότι τον Σεπτέμβρη τα έσοδα θα ρεφάρουν τον Σεπτέμβριο. Κάτι που μοιάζει απολύτως μη ρεαλιστικό καθώς οι φορολογούμενοι μεσα στο Σεπτέμβριο πρέπει να πληρώσουν φόρους περίπου 6 δισ ευρώ που αντιστοιχούν στην δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, στην τρίτη δόση του φόρο Νομικών Προσώπων. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν κατά 22 δισ.ευρώ ή περίπου 5,5 % δισ. ανά μήνα.
Ρίσκο θεωρούν οι Βρυξέλλες το να αποκλείσουν τα νέα μέτρα το 2018
«Δεν θα ρισκάρω να προβλέψω αν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για το 2018» ανέφερε την Τετάρτη Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος παρακολουθεί τα δημοσιονομικά της Ελλάδας από την αρχή των μνημονίων. Οπως είπε αυτό θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2017 και ότι είναι πολύ νωρίς να πει οτιδήποτε για τον προϋπολογισμό του 2018. Και ανέφερε πως μαθαίνει ότι «ο φόρος φυσικών προσώπων δεν πάει πολύ καλά, ενώ άλλοι φόροι έχουν πάει καλύτερα».
Ολα ανοιχτά από ΔΝΤ για μέτρα και τράπεζες
Αθήνα και Βρυξέλλες έστρωσαν το χαλί στο ΔΝΤ να θέσει ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων αλλά και πρόσθετων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρυ Ράις κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον είπε ότι «οι παράμετροι, οι δεσμεύσεις και οι στόχοι το προγράμματος είναι σαφείς, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους, αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την υλοποίηση των μέτρων που είναι σε εξέλιξη». Σημείωσε πως «το πρόγραμμα είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα και κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση διότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν». Διαβεβαίωσε όμως πως «αυτή τη στιγμή δεν συζητούνται νέα συγκεκριμένα μέτρα». Σχετικά με τις τράπεζες συνέδεσε το αίτημα του Ταμείου για νέα αξιολόγηση ποιότητας παγίων (AQR) με την ολοκλήρωση της πρώτης επικαιροποίησης του μνημονίου του η οποία έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου.Είπε τα κλιμάκια των Θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ενώ σύντομα αναμένεται να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα και η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, κα. Ντέλια Βελκουλέσκου. Ενώ άφησε σε εκκρεμμότητα την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης της επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Επανέλαβε ότι βασική προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το νέο ελληνικό πρόγραμμα με το Ταμείο είναι να δοθούν οι απαραίτητες σαφείς διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων ως προς την ελάφρυνση του χρέους. Και τέλος κάρφωσε τον Μανουέλ Μάκρον και την θέση που εξέφρασε από την Αθήνα να μην ανακατεύεται το ΔΝΤ με τα ευρωπαϊκά πράγματα σημειώνοντας πως το ΔΝΤ το «καλούν» τα κράτη μέλη. Τέλος ανέφερε πως στήριξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητη. «Το Ταμείο σέβεται την σχέση του με την χώρα, έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους και εργάζεται όσο πιο σκληρά και όσο πιο γρήγορα μπορεί ώστε να τεθεί σε ισχύ το νέο πρόγραμμα» κατέληξε ο κ. Τζέρι Ράις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr