Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πετρέλαιο θέρμανσης

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης

ola-osa-prepei-na-kserete-gia-to-petrelaio-thermansis
SHARE THIS
0
SHARES

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Την Παρασκευή ξεκίνησε ο εφοδιασμός των πρατηρίων, με τη διανομή στους καταναλωτές να αρχίζει τη Δευτέρα με μέση τιμή στα 0,94 λεπτά το λίτρο. Οι τελευταίοι μπορούν βεβαίως να πραγματοποιήσουν τις παραγγελίες τους και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αναλόγως βέβαια με την περιοχή, η τιμή μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις, ενώ στα νησιά δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το 1 ευρώ το λίτρο.

«Στα μεγάλα αστικά κέντρα το πετρέλαιο θέρμανσης θα κινηθεί στα 0,93-0,94 ευρώ το λίτρο, ενώ στην περιφέρεια λίγο παραπάνω, ανάλογα με την επιβάρυνση από το κόστος μεταφοράς. Μπορεί να το δούμε και στο 1 ευρώ το λίτρο» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γ. Ασμάτογλου, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δεν αποκλείεται να ανέβουν εάν ανέβει η τιμή του διεθνούς πετρελαίου, το οποίο «τις τελευταίες ημέρες “τσιμπάει” δειλά δειλά περίπου 1-2 δολάρια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις τελευταίες αυξήσεις των φόρων και συγκεκριμένα του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 0,23 ευρώ το λίτρο στα 0,28 ευρώ το λίτρο το ποσοστό των φόρων στην τελική τιμή του προϊόντος ξεπερνά το 50%.

Η μειωμένη ζήτηση και το αντίπαλον δέος του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ασμάτογλου στον «Ελ. Τύπο», οι εκτιμήσεις είναι ότι φέτος «θα καταγραφεί και άλλη μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης». Όπως δε τόνισε, την τελευταία διετία υπήρξε μείωση της τάξεως του 25%-28% στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Την ίδια στιγμή, για ολοένα και περισσότερους, το φυσικό αέριο εμφανίζεται ως μια αρκετά πιο ελκυστική λύση. Το φυσικό αέριο πωλείται ακόμη και κατά 40% φθηνότερα, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Οκτώβριο.

Τι θα γίνει με το επίδομα

Το πρόβλημα συνίσταται βέβαια και φέτος στην επικείμενη περικοπή του επιδόματος θέρμανσης. Το σχετικό κονδύλι θα πρέπει να περικοπεί κατά 50% κάτι που σημαίνει δύο πράγματα: ή το επίδομα θα πρέπει να περιοριστεί από τα 25 λεπτά ανά λίτρο που είναι σήμερα στα 12-13 λεπτά, ή που θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια κάτι όμως που θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισοί δικαιούχοι, περίπου 350.000 νοικοκυριά να μείνουν χωρίς επίδομα και να δουν αυτομάτως τη θέρμανση του φετινού χειμώνα να ακριβαίνει πάνω από 20%.

Η καταβολή, πάντως, του επιδόματος αναμένεται να αρχίσει με καθυστέρηση τουλάχιστον 2,5 μηνών. Ειδικότερα, θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1-1-2018 και θα αφορά αγορές που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. Το ακριβές ποσό που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018 θα είναι μόλις 55 εκατομμύρια ευρώ.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την παραλαβή

Σύμφωνα με την ΓΓ Καταναλωτή, τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου είναι τα εξής:

-Nα κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (

-Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο - Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

-Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.

-Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

-Το χρώμα του πετρελαίου , το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του , πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

-Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.

-Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

-Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής . π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα ( 2 x1,25x1=2.5 m 3 ) ή 2500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25).

-Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5 - 6 λεπτά.

-Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου , το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook