Ρυθμίσεις οφειλών λόγω κορονοϊού: Τι αλλάζει, ποιοι ωφελούνται

Ο δεύτερος κύκλος μέτρων δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις εταιρείες περιοχών στις οποίες η κυβέρνηση έχει επιβάλλει 10ήμερη αναστολή λειτουργίας.

Τη διεύρυνση του καταλόγου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν χρήση των μέτρων αναστολής πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση.

Ο δεύτερος κύκλος δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις εταιρείες περιοχών στις οποίες η κυβέρνηση έχει επιβάλλει 10ήμερη αναστολή λειτουργίας αλλά και όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί κατακόρυφη μείωση των εισπράξεών τους εξαιτίας του φόβου για εξάπλωση του ιού.

"Οι όποιες αποφάσεις θα έχουν εθνικά και όχι τοπικά χαρακτηριστικά" αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη επισημαίνοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν από το τέλος Μαρτίου.

Το βάρος πάντως από το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στο να υπάρξουν μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης. Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικές και ήδη διατυπώνονται προβλέψεις για απώλειες που θα φτάσουν έως και το 1% του ΑΕΠ δηλαδή κοντά στα δύο δις. ευρώ από το φετινό ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν μετά το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ισχύσουν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν στην πράξη. Ουσιαστικά, το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

1. Ο ΦΠΑ που είναι πληρωτέος στο τέλος Μαρτίου (και αφορά στις συναλλαγές του Φεβρουαρίου για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία) θα πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου μαζί με τον ΦΠΑ των συναλλαγών που αφορούν στον μήνα Ιούνιο. Οι επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία (και κανονικά πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ για το πρώτο τρίμηνο στο τέλος Απριλίου) προς το παρόν δεν έχουν κάποια διευκόλυνση ακόμη και αν δραστηριοποιούνται στους νομούς στους οποίους έχουν επιβληθεί τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης.

2. Τον Ιούλιο μπορούν να πληρωθούν όλες οι βεβαιωμένες οφειλές καθώς και οι δόσεις ρύθμισης τμηματικής καταβολής που είναι πληρωτέες μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η παράταση, αφορά μόνο στις δόσεις του Μαρτίου και όχι όλου του 4μηνου. Δηλαδή, ο οφειλέτης μπορεί να πληρώσει τη ρύθμιση του Μαρτίου τον Ιούλιο (καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τη δόση του Ιουλίου εφόσον υπάρχει) αλλά τις ενδιάμεσες δόσεις (Απριλίου, Μαίου, Ιουνίου) θα πρέπει να τις πληρώνει κανονικά.

3. Τον Ιούνιο μπορούν να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά και οι δόσεις ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών που είναι πληρωτέες μέχρι το τέλος Μαρτίου. Και πάλι, το μέτρο αφορά προς το παρόν τις επιχειρήσεις η οικονομική δραστηριότητα των οποίων διακόπηκε για τουλάχιστον 10 ημέρες με κρατική εντολή.

Εκτός από τη διεύρυνση του καταλόγου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που θα τύχουν ανάλογης διευκόλυνσης, στο "μικροσκόπιο" θα βρεθούν και άλλες παρατάσεις καθώς ανεξάρτητα από το αν μια επιχείρηση έχει διακόψει τη λειτουργία της ή όχι, η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά είναι μεγάλη.

Ήδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να ισχύσει για όλα τα ακίνητα η δυνατότητα παράτασης στην προθεσμία δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέχρι το τέλος Ιουνίου και όχι να αφορά μόνο στα ακίνητα που θα τακτοποιηθούν πολεοδομικά μετά το τέλος Μαρτίου. Το συγκεκριμένο αίτημα αναμένεται να γίνει δεκτό καθώς οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είνα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 28 Μαϊ 2020 | 07:27

Αυτά είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα έχουν ΦΠΑ 13% - Αναλυτικός κατάλογος

Όλα αυτά προβλέπονται στην τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες τη νύχτα στη Βουλή και η οποία εξειδικεύει τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ 27 Μαϊ 2020 | 23:22
ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 27 Μαϊ 2020 | 23:03

Εστίαση: Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση - Τι προβλέπει αναλυτικά

Η ίδια ρύθμιση περιλαμβάνει και μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 27 Μαϊ 2020 | 22:59

Κορονοϊός: Ο ιός έχει σκοτώσει 350.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο - Οι 100.000 στις ΗΠΑ

Περισσότερα από 5.638.190 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 196 χώρες

ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 20:53

Μητσοτάκης στο Ινστιτούτο Brookings: Το Ταμείο Ανάκαμψης "μεγάλο υπερόπλο" - Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά

Για τον Έβρο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "προστατεύουμε τα σύνορα, η Τουρκία τον Μάρτιο εκβίασε την Ευρώπη"

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 27 Μαϊ 2020 | 20:36

Κρήτη: Αντιδράσεις για ιερέα που κρατά κλειστή την εκκλησία λόγω κορονοϊού

Εξακολουθεί να τελεί τις Θείες Λειτουργίες και τις Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών

ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 27 Μαϊ 2020 | 18:46

Η γενιά του lockdown: Η πανδημία παγκοσμίως άφησε άνεργο έναν στους έξι νέους κάτω των 29 ετών

Οι νέοι είναι τα κύρια θύματα του οικονομικού μαρασμού που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, αποκαλύπτει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 173 27 Μαϊ 2020 | 18:21

Κορονοϊός: 18 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2903, 17 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι - Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 173

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ 27 Μαϊ 2020 | 18:09

Φάουτσι για κορονοϊό: Έχουμε πολλές πιθανότητες να έχουμε έτοιμο εμβόλιο τον Δεκέμβριο [βίντεο]

Σημείωσε ότι η διαδικασία για την εξέλιξη ενός εμβολίου είναι επίπονη καθώς υπάρχουν "πολλές παγίδες".

27 Μαϊ 2020 | 17:12

Reuters: Πράσινο φως της Ελλάδας για τουρίστες από 20 - 25 χώρες στις 15 Ιουνίου - Δείτε ποιες

Η Γερμανία, η Κύπρος και το Ισραήλ θα περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 20 με 25 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα επιτρέψει την άφιξη ταξιδιωτών χωρίς την πρόβλεψη καραντίνας από τις 15 Ιουνίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Reuters

ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ 27 Μαϊ 2020 | 17:03

Κορονοϊός: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των γιατρών του νοσοκομείου "Παπανικολάου"- Δεν θα ξεχάσω ποτέ...

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα το νοσοκομείο Παπανικολάου επιχειρεί να μεταφέρει τις εμπειρίες μέσα από την ματιά ιατρών.

ΚΑΝΑΔΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 10:41

Έξαλλος και σοκαρισμένος ο Τριντό με την κατάσταση στους οίκους ευγηρίας - Έχουν το 80% των θανάτων

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα θανάτους από κορονοϊό στο Κεμπέκ αφορούν ενοίκους οίκων ευγηρίας.