Όλο και πιο χαμηλά ο πήχης για το Eurogroup: Οι 4 νέοι στόχοι

Η υπόθεση του χρέους σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις «πηγαίνει πίσω». Τουλάχιστον σε αυτό συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες αλλά και οι επίσημες δηλώσεις.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Όλο και πιο χαμηλά ο πήχης για το Eurogroup: Οι 4 νέοι στόχοι

Έχοντας εγκαταλείψει από χθες το σχέδιο μετάθεσης της αναζήτησης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η κυβέρνηση καταβάλλει τις τελευταίες προσπάθειες να πάρει «κάτι καλύτερο» στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου συγκριτικά πάντοτε με την «κακή συμφωνία» της 22ας Μαίου την οποία απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η υπόθεση του χρέους σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις «πηγαίνει πίσω». Τουλάχιστον σε αυτό συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες αλλά και οι επίσημες δηλώσεις. Επίσης, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό αν όχι βέβαιο ότι το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα προτιμήσει τη λύση Β που περιέγραψε ο Τζέρι Ραις προ ημερών η οποία προβλέπει συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς λεφτά κάτι όμως που φαίνεται να ικανοποιεί τη γερμανική πλευρά.

Επίσης, απίθανο φαντάζει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πει ναι στο να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στο να εξασφαλιστούν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα αιτήματα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι:

1. Η απόφαση του Eurogroup να μην αναφέρεται σε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους «από 0 έως 15» χρόνια. Από την ελληνική πλευρά ζητείται να απαλειφθεί το «μηδέν» και να παραμείνει το «έως 15» ή –ιδανικά- έως 20 χρόνια. Είναι μια καλύτερη λεκτική διατύπωση που θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά μετά το Eurogroup της Πέμπτης να ισχυριστεί ότι η επιμήκυνση του χρέους θα γίνει οπωσδήποτε.

2. Η επιμήκυνση του χρέους αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα διευθέτησης, να συνδεθούν με την πορεία του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίζει επιμήκυνση του χρέους εφόσον το ΑΕΠ της χώρας μεγεθύνεται με ρυθμό όχι μεγαλύτερο του 1,3-1,5%. Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, θα φέρνουν επί της ουσίας μικρότερες επιμηκύνσεις του χρέους. Η σύνδεση της διευθέτησης του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ αποτελεί τον πυρήνα της γαλλικής πρότασης η οποία κατατέθηκε προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ. Οι δύο πλευρές επιμένουν σε διαφορετικές προβλέψεις όσον αφορά στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας με το ΔΝΤ να εμφανίζεται ποιο απαισιόδοξο από τους Ευρωπαίους. Αυτό που θα φανεί είναι αν η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να περάσει από τη γερμανική πλευρά η οποία μπορεί να προβάλλει το επιχείρημα ότι η σύνδεση του ΑΕΠ με τη ρύθμιση του χρέους μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο της ελληνικής πλευράς για «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων.

3. Η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% έχει συμφωνηθεί μέχρι και το 2022 και δεν αναμένεται να υπάρξει νέα συζήτηση επί αυτού (άλλωστε μόλις πρόσφατα νομοθετήθηκε από την ελληνική πλευρά των περαιτέρω πάγωμα των συντάξεων και το 2022 προκειμένου να εξασφαλιστεί ο στόχος και για τη συγκεκριμένη χρονιά). Αυτό που είναι ανοικτό είναι ο στόχος του πλεονάσματος μετά το 2022. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να κατέβει ο πήχης από το 2,2% που είναι τώρα (έστω και στο 2%) αλλά και το ελεγκτικό πλαίσιο να μην είναι τόσο ασφυκτικό όπως είναι τώρα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο στο πλαίσιο «χαλάρωσης» της επιτροπείας, η επίτευξη των στόχων να εξετάζεται ανά 5ετία και όχι ανά έτος. Δηλαδή, να μην εξετάζεται για κάθε έτος ξεχωριστά το αν εξασφαλίζεται το συμφωνηθέν πλεόνασμα (π.χ 2% για το 2023, 2% για το 2024 κ.ο.κ) αλλά να διερευνάται αν επιτυγχάνεται ο στόχος με βάση το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα της πενταετίας.

4. Η διαμόρφωση ενός «αναπτυξιακού πακέτου» για την ελληνική οικονομία το οποίο σε οικονομικούς όρους θα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη διευθέτηση του χρέους. Μένει να αποσαφηνιστεί πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο πακέτο. Δηλαδή, αν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα της 3ης δανειακής σύμβασης που θα παραμείνουν αδιάθετα (π.χ τα 25 δις. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) ή αν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο «πακετάρισμα» άλλων κονδυλίων όπως π.χ του πακέτου Γιουνκερ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ 11 Σεπ 2020 | 15:34

Εurogroup - κορονοϊός: Οι ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκαν για συνέχιση της στήριξης της οικονομίας

Συμφωνία στο Eurogroup να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού - Η ΕΕ "βλέπει" συρρίκνωση της οικονομίας στο ποσοστό - ρεκόρ 8,3% το 2020

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 21 Σεπ 2020 | 18:38

Το σπίτι αλλάζει και μαζί με αυτό και η διάθεσή μου

Αυτή είναι η ιδανική εποχή, πριν αρχίσει το κρύο και ενώ ακόμα έχω έμπνευση από το καλοκαίρι

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 21 Σεπ 2020 | 17:44

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πώς η πανδημία επηρεάζει τον φετινό προϋπολογισμό

Η εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας υποστηρίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ 21 Σεπ 2020 | 17:35

Το ΄χεις να κερδίζεις: H Lidl Ελλάς λανσάρει το πρόγραμμα πιστότητας Lidl Plus!

Χωρίς πόντους, χωρίς πλαστική κάρτα, με μοναδικές προσφορές για περισσότερη εξοικονόμηση!

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΠΙΕΣΕΩΝ 21 Σεπ 2020 | 16:27

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Lockdown και σκάνδαλο μαύρου χρήματος οδηγούν στη χειρότερη πτώση τριών μηνών

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στην Aθήνα

ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 21 Σεπ 2020 | 14:12

Κορονοϊός - Τηλεργασία: Πώς θα δουλεύουν πλέον δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Αττική - Τι προβλέπει η διάταξη

Πως θα εφαρμοστεί το μέτρο της τηλεργασίας στην Αττική στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ 21 Σεπ 2020 | 14:01

Βρούτσης: Ως το τέλος Σεπτεμβρίου μπαίνουν στο "ΑΤΛΑΣ" όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών

Το νέο σύστημα ΑΤΛΑΣ στο τέλος του χρόνου θα απονείμει σε αυτές τις δύο κατηγορίες 4.000 συντάξεις το μήνα.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 21 Σεπ 2020 | 12:32

Ευρωζώνη: Χωρίς σημαντικές μεταβολές οι αποδόσεις των ομολόγων

Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνονται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 21 Σεπ 2020 | 12:32

Αχτσιόγλου: Να αφήσει τη σπέκουλα η ΝΔ, 11,5 δισ. ευρώ κοστίζουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου στην οποία αναφέρει ότι η ΝΔ έχει αφήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο έλεός τους.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟ 2019 21 Σεπ 2020 | 11:57

ΤτΕ: Δραματική η μείωση εσόδων από τον τουρισμό - Αγγίζει το 86,3% το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου

Διψήφιες οι μειώσεις και εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών το ίδιο διάστημα.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 21 Σεπ 2020 | 11:42
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ 21 Σεπ 2020 | 10:57

"Καμπάνες" ύψους 18.200 ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης λόγω παρεμπορίου

Τα πρόστιμα που επέβαλε η γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

ΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ 21 Σεπ 2020 | 08:58

Σε αγώνα δρόμου ο ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από τον "Ιανό"

Στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και την Καρδίτσα.