Ολοι οι κεντρικοί τραπεζίτες στο Τζάκσον Χολ πλην της... Γέλεν

Το κεντρικό ερώτημα που πλανάται είναι αν η FED θα αυξήσει τελικά το επιτόκιο τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, ωστόσο η καθ' ύλην αρμόδια θα είναι... απούσα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ολοι οι κεντρικοί τραπεζίτες στο Τζάκσον Χολ πλην της... Γέλεν

Το γραφικό θέρετρο Τζάκσον Χολ στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ υποδέχεται σήμερα και αύριο με αφορμή το ετήσιο συμπόσιο της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Fed κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους. Το κεντρικό ερώτημα που πλανάται στην ατμόσφαιρα είναι αν η FED θα αυξήσει τελικά το βασικό της επιτόκιο ήδη τον Σεπτέμβριο ή αν θα το πράξει τελικά στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, η καθ' ύλην αρμόδια να απαντήσει στο φλέγον ερώτημα, η επικεφαλής της FED Τζάνετ Γέλεν δεν θα είναι παρούσα στη συνάντηση, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά και συζητήσεις.

Γεγονός είναι ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, με τα ποσοστά ανεργίας να μειώνονται αισθητά. Ως εκ τούτου, ο Μάρτιν Χούφνερ, επικεφαλής οικονομολόγος του χρηματοοικονομικού ομίλου Assenagon, εκτιμά ότι η Fed θα προβεί σε αύξηση του βασικού επιτοκίου τον Σεπτέμβριο. Όπως επισήμανε στην DW, «πρώτον, επειδή η Fed έχει προετοιμάσει σωστά τις αγορές και δεύτερον, επειδή είναι αναγκαίο να επανέλθουμε και πάλι σε κανονικές συνθήκες στις κεφαλαιαγορές».

Οι χρηματαγορές έχουν προσαρμοστεί στο «φθηνό» χρήμα

Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008 τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 0% και 0,25%. Το γεγονός ότι τα επιτόκια υπολείπονται του πληθωρισμού προκαλεί τη δυσαρέσκεια των καταθετών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για κεκαλυμμένη απαλλοτρίωση της περιουσίας τους. Οι χρηματαγορές έχουν προσαρμοστεί τόσο πολύ στο στοιχείο του άφθονου και «φθηνού» χρήματος, ώστε η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί ήδη ένα είδος στερητικού συνδρόμου, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε πανικόβλητες αντιδράσεις.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια, όταν μια αναφορά του τότε επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι περί ενδεχόμενου τερματισμού της αγοράς ομολόγων είχε σταθεί αρκετή για να θέσει υπό ισχυρή πίεση τα νομίσματα και τις χρηματαγορές ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών. Περισσότερο επλήγησαν τότε η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, η Ινδονησία και η Ινδία. «Οι συγκεκριμένες χώρες ήταν ευπρόσβλητες κυρίως εξαιτίας του υψηλού ελλείμματος στο εμπορικό τους ισοζύγιο, η χρηματοδότηση του οποίου βρισκόταν, όπως θεωρούσαν πολλοί, σε κίνδυνο το 2013 εξαιτίας των υψηλότερων αμερικανικών επιτοκίων και της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας με το αμερικανικό δολάριο», γράφει σε ανάλυσή του ο Λουτς Κάρποβιτς, ειδικός της Commerzbank.

Από τότε μόνο η Ινδία έχει μειώσει αισθητά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της. Ορισμένες προόδους σημείωσε και η Ινδονησία. Όμως, οι άλλες τρεις χώρες παραμένουν σε εύθραυστη κατάσταση. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Assenagon Μάρτιν Χούφνερ προβληματίζεται περισσότερο για τη Βραζιλία εξαιτίας της μείωσης στην παραγωγή, της εξασθενημένης κατανάλωσης και του σχεδόν διψήφιου ποσοστού πληθωρισμού. Δύσκολη είναι και η κατάσταση στη Ρωσία, με το ρούβλι να υποβαθμίζεται περαιτέρω εξαιτίας της πτωτικής τιμής του πετρελαίου. Ισχυρές πιέσεις ασκούνται και στην τουρκική λίρα εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Η περίπτωση της Κίνας οξύνει την κατάσταση

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί τώρα και η περίπτωση της Κίνας. Η οικονομία της αναπτύσσεται με βραδύτερους ρυθμούς, οι εξαγωγές της μειώνονται και οι χρηματιστηριακές αγορές της καταγράφουν σημαντικότατες απώλειες. Τα προβλήματα της Βραζιλίας ή της Κίνας δεν έχουν μεν σχέση με τα αμερικανικά επιτόκια, διευκρίνισε ο Μάρτιν Χούφνερ, ωστόσο η σχεδιαζόμενη αύξησή τους θα επιτάχυνε, κατά τη γνώμη του, τις αρνητικές εξελίξεις σε αυτές τις χώρες. Όπως είπε, «ενδέχεται να επαναληφθεί κάτι σαν την ασιατική κρίση της δεκαετίας του 1990, περίπτωση κατά την οποία θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και να ληφθούν προστατευτικά μέτρα».

Η Ευρώπη φαίνεται να μην βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο μάτι του κυκλώνα. Αντιθέτως, η ευρωζώνη επωφελήθηκε από το ισχυρό δολάριο. Παρόλα αυτά αν ενισχυθούν οι αναταράξεις στις αναδυόμενες οικονομίες, η Ευρώπη δεν πρόκειται να μείνει αλώβητη.

Μία νέα χρηματοοικονομική κρίση είναι το τελευταίο που χρειάζεται ο κόσμος αυτήν τη στιγμή, υπογράμμισε ο Μάρτιν Χούφνερ, επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με το 2008, σήμερα δεν υπάρχουν πλέον τα εργαλεία αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17 Οκτ 2021 | 14:38

"Καρφιά" Δένδια: "Όποιος σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα"

Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ 17 Οκτ 2021 | 12:27

Ο "λακωνικός" Τζο Μπάιντεν: Έχει παραχωρήσει μόλις δέκα προσωπικές συνεντεύξεις - Η σύγκριση με Ομπάμα και Τραμπ

Από την αρχή της προεδρίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραχώρησε μόλις δέκα προσωπικές συνεντεύξεις.

Η ΗΠΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ 16 Οκτ 2021 | 14:55

Δένδιας στο AP: Δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας

"Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας, σημειώνει ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο Associated Press.

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 16 Οκτ 2021 | 10:58

Διπλωματικές πηγές: Τι συζήτησαν Δένδιας και Μπλίνκεν - Διμερείς σχέσεις και Αν. Μεσόγειος επί τάπητος

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον 'Αντονι Μπλίνκεν για την τουρκική προκλητική συμπεριφορά

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΜΕΣΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ 16 Οκτ 2021 | 08:14

"Ψυχροπολεμικό" σκηνικό: Αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά μας ύδατα, λέει η Ρωσία [Βίντεο-ντοκουμέντο]

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ένα από τα στρατιωτικά της σκάφη εκδίωξε αντιτορπιλικό των ΗΠΑ που επιχείρησε να παραβιάσει τα ρωσικά χωρικά ύδατα

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 16:31

ΗΠΑ: Ανοίγουν τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες στις 8 Νοεμβρίου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους υπηκόους

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:52

Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Τα καίρια σημεία - Γιατί ακυρώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 15 Οκτ 2021 | 07:28

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα – Για πρώτη φορά επίσημη στήριξη της ελληνικής επικράτειας

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα