Ολυμπιάδα Χαλκιδικής: Άνθισε ξανά μεγάλη έκταση μετά από έργα αποκατάστασης της Ελληνικός Χρυσός

Μία έκταση 32 συνολικά στρεμμάτων αποκαταστάθηκε με την πλήρη απομάκρυνση των καταλοίπων και την εξυγίανση του επιβαρυμένου εδάφους από την Ελληνικός Χρυσός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
aaaa

Ένα ακόμα έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης ολοκλήρωσε πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός, μετά και την πλήρη αποκατάσταση ενός παλαιού υπαίθριου χώρου αποθήκευσης μεταλλευτικών καταλοίπων στην Ολυμπιάδα, που επιβάρυνε την περιοχή από τη δεκαετία του ’80, αποτέλεσμα της δραστηριότητας προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων.

Πρόκειται για μια έκταση 32 συνολικά στρεμμάτων, που λειτουργούσε ως υπαίθριος χώρος αποθήκευσης των συμπυκνωμάτων που εξορύσσονταν από το παρακείμενο Μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Ο χώρος αποκαταστάθηκε με την πλήρη απομάκρυνση των καταλοίπων και την εξυγίανση του επιβαρυμένου εδάφους με σύγχρονες μεθόδους εδαφοβελτίωσης. Στη συνέχεια, το έργο ολοκληρώθηκε με τη φύτευση 3.700 ενδημικών φυτών που θα ξαναπρασινίσουν την περιοχή και θα την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση.

Ο χώρος αυτός ήταν μια καθημερινή υπενθύμιση της νοοτροπίας, αλλά και των περιορισμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων, παλαιότερων περιόδων, όπου τα μεταλλευτικά κατάλοιπα "αποθηκεύονταν" σε υπαίθριους χώρους και παρέμεναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ειδικά για τους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας, η πρακτική αυτή είχε αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της περιοχής απόθεσης και τη γενικότερη ρύπανση του τοπίου.

Μια τέτοια πρακτική στη σημερινή εποχή δεν υφίσταται καθώς τόσο η τεχνολογία όσο και η νοοτροπία έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Σήμερα, οι μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες ακολουθούν τα πρότυπα της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής δραστηριότητας εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές καταρχήν για την αποτροπή της ρύπανσης εξαρχής καθώς και για την αποκατάσταση των περιοχών από παλαιότερες χρήσεις.

Σε αυτό το πνεύμα, η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει σε εμβληματικά έργα που έχουν αλλάξει συνολικά την προσέγγιση γύρω από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Καταρχήν, προχώρησε στην αποκατάσταση περιοχών γύρω από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που είχαν επιβαρυνθεί από τις πρακτικές του παρελθόντος μεταξύ των οποίων και ο χώρος αποθήκευσης αρσενοπυρίτη στην Ολυμπιάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής, έχουν επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη.

Ολυμπιάδα Χαλκιδικής: Άνθισε ξανά μεγάλη έκταση μετά από έργα αποκατάστασης της Ελληνικός Χρυσός

Εκτός όμως από την αποκατάσταση όλων των επηρεαζόμενων περιοχών, η Ελληνικός Χρυσός εγγυάται την ασφαλή διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων με την κατασκευή του σύγχρονου Χώρου Ξηρής Απόθεσης στον Κοκκινόλακκα, όπου παλαιά και νέα κατάλοιπα αποθηκεύονται με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια σύμφωνα με την προηγμένη μέθοδο της Ξηρής Απόθεσης, διασφαλίζοντας ότι οι περιοχές εντός και εκτός μεταλλείων θα εξακολουθήσουν να αποκαθίστανται με συνέπεια και ομαλότητα παράλληλα με την μεταλλευτική δραστηριότητα, προκειμένου στο μέλλον να παραδοθούν άρτιες και λειτουργικές στις τοπικές κοινωνίες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΦΕΡΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΕΙΓΜΑ 14 Σεπ 2021 | 14:02

Χαλκιδική: Καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης εργαζομένων στο νοσοκομείο Πολυγύρου - Άρχισε ΕΔΕ

Όπως αναφέρει η καταγγελία το δείγμα τριών εργαζομένων προήλθε από δείγμα ασθενή με κορονοϊό που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ 29 Αυγ 2021 | 12:34

Χαλκιδική: Κοπάδι από μέδουσες σε παραλία στην Ολυμπιάδα [βίντεο]

Γέμισε απο μέδουσες η παραλία της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική. Πρόκειται για ακίνδυνο είδος που μοιάζει με τηγανητό αυγό και είναι γνωστές σε μικρούς και μεγάλους ως "σαλιάρες"

ΑΠΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ 28 Αυγ 2021 | 13:53

Η γλυκιά κούραση της Φαίης Σκορδά γυρνώντας από τις διακοπές της: "Οδηγούσα επτά ώρες..."

Τις εμπειρίες από τις καλοκαιρινές της διακοπές θέλησε να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς της φίλους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Φαίη Σκορδά.

ΧΩΡΙΟ 1300 ΑΤΟΜΩΝ 25 Αυγ 2021 | 14:10

Χαλκιδική: Έλαμψε το Στρατώνι - Εθελοντές από όλη την Ευρώπη έπιασαν βούρτσες σκούπες και πινέλα ζωγραφικής [εικόνες]

Εθελοντές από όλη την Ευρώπη έπιασαν βούρτσες, σκούπες, σακούλες σκουπιδιών και πινέλα ζωγραφικής και έκαναν να "λάμψει" ένα ολόκληρο χωριό στη Χαλκιδική.

23 Σεπ 2021 | 21:41

Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ εξετάζουν τη μείωση της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ

Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ εξετάζουν τη μείωση της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ με στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης

ΣΕ 2,588 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ 23 Σεπ 2021 | 20:55

ΕΝΦΙΑ 2021: 1,3 εκατ. πολίτες είδαν μειώσεις από 50% έως και 100%

Συνολικός φόρος 2,588 δισ. για 6,214 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - 1,3 εκατ. είδαν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από 50% έως και 100%

ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΟ 6ΜΗΝΟ 23 Σεπ 2021 | 18:41

ΔΕΗ: Αλλαγή δεδομένων με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ προχωράει η ΔΕΗ - Aνακοίνωσε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της για το πρώτο εξάμηνο του έτους

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 23 Σεπ 2021 | 15:19

Συντάξεις: Αυτά είναι τα όρια ηλικίας - Παρατείνεται και το 2022 η αναγνώριση πλασματικών ετών

Τα όρια ηλικίας δεν αυξάνονται, λέει το υπουργείο Εργασίας. Ποιοι δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αναλυτικά παραδείγματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 23 Σεπ 2021 | 11:32

Αύξηση "φωτιά" στο σουβλάκι - Ακριβότερο κατά 15% [βίντεο]

Το αγαπημένο ελληνικό σουβλάκι γίνεται στο εξής πιο... τσουχτερό, καθώς η τιμή του αυξήθηκε αισθητά.

ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 23 Σεπ 2021 | 11:14

Συμμετοχή της κοινοπραξίας Τιτάν - Τέρνα Ενεργειακή σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Η κοινοπραξία συμμετέχει σε διαγωνσμούς στην Αττική και στην κεντρική Μακεδονία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 22 Σεπ 2021 | 21:42

Έτοιμη η Κομισιόν για "προσωρινά μέτρα" ανακούφισης από τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να εγκρίνει "προσωρινά μέτρα" για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού.

MYAADE 22 Σεπ 2021 | 20:05

ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά - Πέντε δόσεις, η πρώτη "διπλή" - Τα 6 βήματα που πρέπει να κάνετε

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2021 στο myAADE - Πώς θα γίνει η πληρωμή του