Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Βιώσιμες επενδύσεις και στρατηγική βάσει κριτηρίων ESG

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχεδιάζει τον ενεργειακό μετασχηματισμό του σε εναρμόνιση με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί ένα ολοκαίνουργιο σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση ως μέρος μιας στρατηγικής για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών θεμάτων (ESG) στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής πολιτικής της και κινητοποιεί τη χρηματοδότηση για τη στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης.

Όλα λοιπόν, δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές και κατ’ επέκταση οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ως σημαντική μελλοντική πρόκληση, τον τρόπο ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στη στρατηγική τους, με στόχο αυτό να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο πλαίσιο της μετάβασης και της συμμετοχής τους στο νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχεδιάζει τον ενεργειακό μετασχηματισμό του σε εναρμόνιση με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050. Υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης, έχει ήδη ξεκινήσει τη μετεξέλιξή του σε έναν καινοτόμο πάροχο ενεργειακών προϊόντων χαμηλών εκπομπών CO2, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ.

Βασικοί πυλώνες του μετασχηματισμού του είναι ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής για τα κριτήρια ESG, των στόχων για τα αέρια του θερμοκηπίου και η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Πρώτος στόχος του Ομίλου είναι η μείωση κατά 50% του ανθρακικού του αποτυπώματος μέχρι το 2030, ενώ σε δεύτερη φάση δεσμεύεται για την ανθρακική ουδετερότητά του (net zero) μέχρι το 2050.

Στο πλαίσιο του ολιστικού Προγράμματος "VISION 2025" του Ομίλου, θα υλοποιηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ για την προσαρμογή στην ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια της τάξεως των 2 δις ευρώ, τη μείωση των εκπομπών CO2, την ηλεκτροκίνηση, την παραγωγή υδρογόνου, αλλά και σημαντικές πρωτοβουλίες για εκσυγχρονισμό της δραστηριότητας διύλισης για την παραγωγή υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ειδικότερα, για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα 50% μέχρι το 2030 και την ανθρακική ουδετερότητα το 2050, βασική συνεισφορά θα έχει το πρόγραμμα απανθρακοποίησης των κύριων δραστηριοτήτων, με μείωση εκπομπών 30%, ενώ ένα 20% θα προέλθει από αντισταθμίσεις μέσω ανάπτυξης ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο της μείωσης του ευρύτερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος του, ο Όμιλος στοχεύει τόσο στη μείωση των αέριων εκπομπών όσο και των παραγόμενων αποβλήτων μέσω συγκεκριμένων δράσεων, όπως η μεγιστοποίηση της χρήσης αέριων καυσίμων, η χρήση καυσίμων υψηλότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών και η εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών στην παραγωγική διεργασία."

Ανάπτυξη των πράσινων καυσίμων του αύριο

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δρομολογεί το διυλιστήριο του μέλλοντος, στο οποίο θα αναπτύσσονται καινοτόμες τεχνολογίες και θα αξιοποιούνται νέες πρώτες ύλες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, μπλε και πράσινο υδρογόνο και ανακυκλούμενο CO2. Σε αυτό το πλαίσιο, θέτει τις βάσεις και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως τα πράσινα καύσιμα, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς των Μεταφορών.

Τα πράσινα καύσιμα είναι υγρά καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, που έχουν μηδενικές ή περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά την παραγωγή και τη χρήση τους σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Τα πράσινα καύσιμα δεν παράγονται από πρώτη ύλη που έχει βάση το πετρέλαιο. Προέρχονται από βιώσιμες πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, όπως βιομάζα, ανακυκλωμένα μαγειρικά έλαια, πλαστικά απορρίμματα, εξελιγμένα βιοκαύσιμα, μπλε και πράσινο υδρογόνο ή ακόμη και συνθετικά καύσιμα από δεσμευμένο CO₂. Πρόκειται λοιπόν για καύσιμα που δεν προέρχονται από το πετρέλαιο και θα έχουν στρατηγικό ρόλο στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Βιώσιμες επενδύσεις και στρατηγική βάσει κριτηρίων ESG

Στρατηγικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι σημαντική η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό. Στη στρατηγική αυτή εντάσσονται οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με υιοθέτηση τεχνολογιών για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου αλλά και με διερεύνηση ευκαιριών, που προκύπτουν από νέες τεχνολογίες καυσίμων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Σχετικά με τη στρατηγική επενδύσεων στις ΑΠΕ, στοχεύει στην ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, 600 MW μέχρι το 2025 και άνω των 2.000 MW μέχρι το 2030, αρχικά σε Φ/Β και χερσαία αιολικά, με μελλοντική επέκταση σε θαλάσσια αιολικά και εφαρμογές αποθήκευσης, επενδύοντας τόσο σε οργανική ανάπτυξη όσο και σε εξαγορές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η σημαντικότερη μέχρι τώρα επένδυση του Ομίλου στις ΑΠΕ έγινε εντός του 2020, οπότε και υπεγράφη με την εταιρεία JUWI η σύμβαση για εξαγορά, κατασκευή και λειτουργία του φωτοβολταϊκού έργου 204 MW στην Κοζάνη, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι οι εργασίες κατασκευής του Φ/Β πάρκου έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό 40% και η ολοκλήρωσή του αναμένεται στο τέλος του 2021.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ 03 Αυγ 2021 | 12:30
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 02 Αυγ 2021 | 16:13

Ποιοι πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση στον ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος Αυγούστου

Τι προβλέπει το νέο καθεστώς υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών

ΦΤΑΝΟΥΝ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 99% 02 Αυγ 2021 | 15:29

"Εκτοξεύθηκαν" οι κρατήσεις των Airbnb για τον Δεκαπενταύγουστο - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά περιοχή

Δεν προλαβαίνουν να κλείνουν συμφωνίες με μισθωτές οι ιδιοκτήτες των Airbnb - Στα ύψη οι κρατήσεις για τον 15αύγουστο

ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ 01 Αυγ 2021 | 09:58

Κτηματολόγιο: Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος - Τι θα ισχύσει για τα ακίνητα "Αγνώστου Ιδιοκτήτη"

Με τον νέο νόμο επιταχύνεται η κτηματογράφηση, απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1933 ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 31 Ιουλ 2021 | 09:38

Θλίψη στην ελληνική ναυτιλία: Πέθανε ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος

Η οικογένεια Ποταμιάνου ήταν αυτή που εισήγαγε την κρουαζιέρα στην Ελλάδα

"ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ" 30 Ιουλ 2021 | 15:44

Voucher 200 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι για laptop και tablet - Τέλη Αυγούστου οι αιτήσεις

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν χρήση των επιταγών τους για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού έως τη 1 Νοεμβρίου 2021

30 Ιουλ 2021 | 12:17

Η επόμενη μέρα στη σύγχρονη οικονομία, είναι η πράσινη οικονομία

Η Εθνική Τράπεζα συμβάλει έμπρακτα στη μετάβαση στη νέα εποχή, με ολοκληρωμένες λύσεις πράσινης χρηματοδότησης για ιδιώτες και επιχειρήσεις, που θα βελτιώσουν για το περιβάλλον και τη ζωή μας.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ 30 Ιουλ 2021 | 10:31

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι και η διαδικασία

Στον "αέρα", η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 για το Επίδομα Παιδιού. Ποιοι είναι δικαιούχοι και η διαδικασία αίτησης.

ΘΑ «ΤΡΕΞΕΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 30 Ιουλ 2021 | 08:32

Εξοικονομώ: Δείτε αναλυτικά τι επιδοτεί το νέο πρόγραμμα

Αυτές είναι οι πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες που επιδοτούνται με το νέο "Εξοικονομώ".

"ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ" 29 Ιουλ 2021 | 21:22

Nέο ιστορικό για το 10ετές ομόλογο - Κάτω από το 0,6% υποχώρησε η απόδοσή του

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο -0,16% και του 15ετούς στο 0,766%.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 29 Ιουλ 2021 | 19:55

ΕΣΠΑ 2021-2027: Πώς θα διατεθούν τα 26 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που υπέβαλε το στρατηγικό έγγραφο αναφοράς της για την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 21 δισ. ευρώ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΥΣΚΕΨΗ 29 Ιουλ 2021 | 16:12

Απίστευτο: Ανεμβολίαστοι 400 εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χανίων - Kινδυνεύει να μείνει με το μισό προσωπικό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Χανίων περίπου 400 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί, που σημαίνει ότι θα μπουν σε διαθεσιμότητα.