Follow us

ΟΟΣΑ: Παραμένει ανθεκτική η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, με βραδύτερο όμως ρυθμό και προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δημοπρασια

H ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική και αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% εφέτος και 2,5% το 2025 καθώς η αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών και η ισχυρή τουριστική κίνηση ενισχύουν την κατανάλωση, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ (Economic Outlook).

Παρά την επιβράδυνση στην αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, το ποσοστό απασχόλησης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπογραμμίζει.

Η αύξηση των μισθών έφτασε το 5,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 9,4% τον Απρίλιο του 2023 και περαιτέρω κατά 6,4% τον Απρίλιο του 2024.

Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η συνεχής βελτίωση της ευρωστίας των τραπεζών θα στηρίξει τις επενδύσεις, παρά τις σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, προσθέτει η έκθεση, με τις επενδύσεις να προβλέπεται να αυξηθούν 9% το 2025.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, με βραδύτερο όμως ρυθμό και προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025.

ΟΟΣΑ: Παραμένει ανθεκτική η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025

Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ εφέτος και 2,1% το 2025 είναι ενδεδειγμένη, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους αναφέρει η έκθεση, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 151% του ΑΕΠ το 2025 από το 161% το 2023. Η ανάπτυξη της οικονομίας και η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα.

Η έκθεση αναφέρει ότι το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου με 10ετή ομόλογα μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο πριν και η διαφορά στην απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων με των αντίστοιχων γερμανικών μειώθηκε στο μισό καθώς η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω του υψηλού χρέους.

Διαβάστε Επίσης

Σημειώνει ότι για να συνεχισθεί η μείωση του χρέους, παράλληλα με τις υψηλές δαπάνες που είναι αναγκαίες, λόγω των χαμηλών επενδύσεων τη δεκαετία της κρίσης, της γήρανσης του πληθυσμού και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστεί διαρκής και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είναι χαμηλότερη κατά ένα τρίτο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ θα συνέβαλε ταυτόχρονα στη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου και στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας είναι να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις, κυρίως με την ενίσχυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, τη μείωση των εμποδίων που έχουν μείνει σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο του λιανικού εμπορίου και των ελεύθερων επαγγελμάτων και την παροχή περισσότερης και υψηλότερης ποιότητας εκπαίδευσης των ενηλίκων.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τη στήριξη της ανάπτυξης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τον τερματισμό των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας το 2026, κυρίως με τη συγκράτηση της δαπάνης για μισθούς, τη μείωση του κατακερματισμού των δημόσιων προμηθειών, την περαιτέρω προώθηση της ψηφιοποίησης και την απλούστευση των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και τη διεύρυνση του αριθμού των φορολογούμενων.

ΟΧΙ Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία

Ανάπτυξη 3,1% της παγκόσμιας οικονομίας

Για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει εφέτος στο 3,1%, όσο δηλαδή και πέρυσι, ενώ το 2025 θα αυξηθεί ελαφρά στο 3,2%, με στήριξης από τα ισχυρότερα πραγματικά εισοδήματα καθώς θα μειώνεται ο πληθωρισμός και τη μείωση των επιτοκίων.

Για την Ευρωζώνη η ανάπτυξη θα είναι και εφέτος αναιμική - 0,7% έναντι 0,5% το 2023 - για να ενισχυθεί το 2025 στο 1,5%, ενώ για τις ΗΠΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% εφέτος και 1,8% το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ 23 Ιουν 2024 | 14:51

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Τα έργα που μεταμορφώνουν την ακτογραμμή της πρωτεύουσας - Από Πειραιά έως Σούνιο

Έργα εκατομμυρίων ευρώ κατά μήκος όλης της ακτογραμμής των 70 χιλιομέτρων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 23 Ιουν 2024 | 11:52

Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 28 Ιουνίου

Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ.

ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ 23 Ιουν 2024 | 10:16

Με ρυθμούς χελώνας οι προσλήψεις στο Δημόσιο: Περιμένουν δύο χρόνια να πιάσουν δουλειά -Τα μέτρα για να "τρέξουν" οι διαδικασίες

Από τη στιγμή της έκδοσης της προκήρυξης έως την ανάληψη καθηκόντων των προσληφθέντων στο Δημόσιο απαιτούνται ακόμη και δύο χρόνια.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ INΣETE 23 Ιουν 2024 | 08:45

Ποιοι τουρίστες "ψηφίζουν" Ελλάδα για τις διακοπές τους και πόσα ξοδεύουν - Προτιμούν αξιοθέατα από ήλιο και θάλασσα

Εκτός top-15 η Ελλάδα από τις αγορές της Κίνας και της Ινδίας - Τα κίνητρα που βλέπουν οι ξένοι τουρίστες για να ταξιδέψουν στην χώρα μας.

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 22 Ιουν 2024 | 17:32
ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 22 Ιουν 2024 | 13:35

Τι ισχύει με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο - Σε λειτουργία η εφαρμογή για την 6ήμερη εργασία

Ποιες επιχειρήσεις αφορά η εξαήμερη εργασία - Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ 22 Ιουν 2024 | 11:10

Η ώρα του πλειστηριασμού για τον Απόστολο Λύτρα - Τα μεγάλα "σφυριά" της επόμενης εβδομάδας

Γνωστοί επιχειρηματίες και κάποτε κραταιές βιομηχανίες πρωταγωνιστούν στην διαδικασία των πλειστηριασμών.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 22 Ιουν 2024 | 11:03
ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ 22 Ιουν 2024 | 10:05

Κοινωνικός τουρισμός: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για 300.000 vouchers

Ρεκόρ συμμετοχής στις αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού - Έως τη Δευτέρα οι ενστάσεις.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Ιουν 2024 | 08:41

Τιμολόγια ρεύματος: Μπλε και κίτρινα τα φθηνότερα το Α' εξάμηνο - Ποια φαίνεται να ακριβαίνουν τον Ιούλιο

Η εξέλιξη των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος και οι επιλογές των καταναλωτών.

ΥΠΕΡΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ 21 Ιουν 2024 | 13:58

Ισπανία: Επαναφέρει τον μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο - Τον Μάιο η τιμή του ήταν 63% πάνω σε σχέση με ένα χρόνο πριν

Το ελαιόλαδο ήταν τον περασμένο μήνα 63% πιο ακριβό απ’ ό,τι τον Μάιο του 2023 και τρεις φορές ακριβότερο απ’ ό,τι τον Ιανουάριο του 2021.

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ 21 Ιουν 2024 | 13:42

Ο ηγετικός ρόλος του Γιβραλτάρ στον τομέα της ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο

Οι σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις παρουσιάστηκαν στην κορυφαία ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο, Ποσειδώνια 2024.

21 Ιουν 2024 | 13:12

Η μεταλλευτική δραστηριότητα κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής

Πάνω από 28% η αύξηση των θέσεων εργασίας και περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε τοπικούς προμηθευτές κατά την τελευταία διετία.