"Ώρα Mηδέν" για τον κατώτατο μισθό: Κλειδώνει στο 2% η αύξηση

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να αποφασισθεί αν ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στο επίπεδο των 650 ευρώ (μικτά) ή αν και πότε θα αυξηθεί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ευρώ

Αντίστροφη μέτρηση λίγων ωρών "τρέχει" μέχρι το άνοιγμα των "χαρτιών" της κυβέρνησης σε σχέση με την αναπροσαρμογή ή μη του κατώτατου μισθού. Σήμερα, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να αποφασισθεί αν ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στο υφιστάμενο επίπεδο που βρίσκεται από το Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή στα 650 ευρώ (μικτά) ή αν και πότε θα αυξηθεί.

Χθες, ο υπ. Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως "και οι μικρομεσαίοι, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, τάσσονται υπέρ του "παγώματος" του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι.Η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης από τα 650 ευρώ στα 751 ευρώ για λόγους στήριξης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα, βλέπει και τι έχει μεσολαβήσει και την προοπτική της οικονομίας και θα κινηθεί με έναν τρόπο συνετό και δίκαιο".

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως "το πιθανότερο σενάριο" είναι να αποφασισθεί μία αύξηση της τάξεως του 2%.

Ωστόσο (την ίδια ώρα που το σενάριο του "παγώματος" έως τα μέσα του 2022 φαίνεται να έχει απομακρυνθεί) σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr δεν έχει "κλειδώσει" ο χρόνος εφαρμογής μίας τέτοιας απόφασης, δηλαδή αν αυτή η αύξηση θα δοθεί άμεσα δηλαδή, πχ από την 1η Αυγούστου 2021, προς τα τέλη του τρέχοντος έτους ή από την 1η Ιανουαρίου 2022. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, ο κατώτατος μισθός θα μείνει "παγωμένος" έως τότε (δηλ. έως τα τέλη του 2021 ) στα 650 ευρώ (μικτά).

Διαβάστε Επίσης

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σε περίπτωση που προκριθεί το σενάριο της εφαρμογής της αύξησης τον Ιανουάριο του 2022, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία αύξηση μεγαλύτερη του 2%.

Επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση (μίας αύξησης μεγαλύτερης του 2%) ανοιχτό παραμένει το εξής ενδεχόμενο: μία αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού να συνδυαστεί και μία νέα μείωση των εισφορών, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των καθαρών αποδοχών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, καθώς μία νέα μείωση εισφορών θα αφορά και τις εισφορές του ασφαλισμένων και όχι μόνο των εργοδοτών.

Εξάλλου, μία παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα αύξανε τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αυξήσουν τον καθαρό μισθό των εργαζομένων τους. Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί μία μείωση 1,1% στις εισφορές των μισθωτών, προκειμένου να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση περί μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες έως το 2023.

Σημειώνεται πως το 2020-21 οι εισφορές των μισθωτών έχουν μειωθεί κατά 3,9% (σ.σ. και έτσι μένουν ακόμα 1,1 μονάδες έως την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης). Παράλληλα, είναι ήδη ψηφισμένη (σ.σ. από την προηγούμενη κυβέρνηση και την έχει διατηρήσει η παρούσα), μείωση 0,5% στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης από τα μέσα του 2022.

ΚΕΠΕ: Διατήρηση του κατώτατου μισθού κατά την τρέχουσα περίοδο

Όσον αφορά το Σχέδιο Πορίσματος του ΚΕΠΕ το οποίο παρέλαβε ο Υπ. Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού κατά την τρέχουσα περίοδο, την έγκαιρη αναγγελία της αναπροσαρμογής του και την ισχύ της αναπροσαρμογής από τις αρχές του έτους.

Χαρακτηριστικά, το εν λόγω Σχέδιο αναφέρει πως "εφόσον αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία και αυτή καταγράψει συστηματικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κατώτατου μισθού.

"Την τρέχουσα περίοδο με την έντονη αβεβαιότητα που υπάρχει ενώ η οικονομία ακόμα έχει περιορισμούς στη λειτουργία της και τα μέτρα στήριξης συνεχίζουν να υφίστανται θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρξει κάποια επιπλέον διαταραχή στην αγορά εργασίας" σημειώνει το ΚΕΠΕ.

Όπως επίσης αναφέρεται στο ίδιο σχέδιο "ως γενικότερη αρχή τόσο το ΚΕΠΕ όσο και τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι οι αποφάσεις που θα αφορούν την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι σκόπιμο να μην είναι ξαφνικές και να μην ανατρέπουν τον οικονομικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων.

Γενικότερα η έγκαιρη αναγγελία τους, καθώς και η ισχύς τους από την αρχή του επόμενου έτους θεωρούνται διεθνώς καλές πρακτικές.

Εφόσον η πρόταση Οδηγίας 18 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνει δεκτή και η ελληνική νομοθεσία εναρμονιστεί σε αυτή ίσως είναι σκόπιμος ένας προγραμματισμός με βάση τον τελικό στόχο και τη μεταβατική περίοδο που θα ορίζεται” καταλήγει το ΚΕΠΕ.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 18 Σεπ 2021 | 16:29

ΥΠΟΙΚ: Επέκταση της πλατφόρμας για τους πυρόπληκτους και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Επεκτείνεται η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους. Πως θα χορηγηθούν οι απαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 17 Σεπ 2021 | 08:14

Αυξήσεις μισθών μέσα στο 2022: Οι δύο σίγουρες και οι τέσσερις πιθανές - Αναλυτικά παραδείγματα

Προσδοκίες για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 13 Σεπ 2021 | 11:50

Μέχρι και 50.000 ευρώ το έπαθλο από τη φορολοταρία του Υπουργείου Οικονομικών - Μπόνους 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα

Από 1.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους, τα έπαθλα του υπουργείου Οικονομικών από την φορολοταρία ανεβαίνουν στις 50.0000 ευρώ

23 Σεπ 2021 | 21:41

Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ εξετάζουν τη μείωση της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ

Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ εξετάζουν τη μείωση της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ με στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης

ΣΕ 2,588 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ 23 Σεπ 2021 | 20:55

ΕΝΦΙΑ 2021: 1,3 εκατ. πολίτες είδαν μειώσεις από 50% έως και 100%

Συνολικός φόρος 2,588 δισ. για 6,214 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - 1,3 εκατ. είδαν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από 50% έως και 100%

ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΟ 6ΜΗΝΟ 23 Σεπ 2021 | 18:41

ΔΕΗ: Αλλαγή δεδομένων με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ προχωράει η ΔΕΗ - Aνακοίνωσε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της για το πρώτο εξάμηνο του έτους

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 23 Σεπ 2021 | 15:19

Συντάξεις: Αυτά είναι τα όρια ηλικίας - Παρατείνεται και το 2022 η αναγνώριση πλασματικών ετών

Τα όρια ηλικίας δεν αυξάνονται, λέει το υπουργείο Εργασίας. Ποιοι δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αναλυτικά παραδείγματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 23 Σεπ 2021 | 11:32

Αύξηση "φωτιά" στο σουβλάκι - Ακριβότερο κατά 15% [βίντεο]

Το αγαπημένο ελληνικό σουβλάκι γίνεται στο εξής πιο... τσουχτερό, καθώς η τιμή του αυξήθηκε αισθητά.

ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 23 Σεπ 2021 | 11:14

Συμμετοχή της κοινοπραξίας Τιτάν - Τέρνα Ενεργειακή σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Η κοινοπραξία συμμετέχει σε διαγωνσμούς στην Αττική και στην κεντρική Μακεδονία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 22 Σεπ 2021 | 21:42

Έτοιμη η Κομισιόν για "προσωρινά μέτρα" ανακούφισης από τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να εγκρίνει "προσωρινά μέτρα" για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού.

MYAADE 22 Σεπ 2021 | 20:05

ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά - Πέντε δόσεις, η πρώτη "διπλή" - Τα 6 βήματα που πρέπει να κάνετε

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2021 στο myAADE - Πώς θα γίνει η πληρωμή του

ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ 22 Σεπ 2021 | 12:19

Απάντηση στην e-food: Η Rocket υπογράφει συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους delivery

Η εταιρεία Rocket "απαντάει" στην efood με 500 προσλήψεις μέχρι τέλος του χρόνου. Το σχόλιο Χατζηδάκη. Κινητοποιήσεις των διανομέων με στάση εργασίας.