Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αττική Οδός

Στα χέρια της ΑΚΤΩΡ έως το 2024 παραμένει η Αττική Οδός. Το πόρισμα της Hill International που προσελήφθη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως αναφέρουν στο capital.gr πηγές με γνώση, κλείνει το ενδεχόμενο πρόωρης επιστροφής του έργου στο ελληνικό δημόσιο.

Άνθρωποι που έχουν γνώση του πορίσματος, λένε στο capital.gr ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης, ήτοι τον Οκτώβριο του 2024, κάτι που επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικές πηγές.

Στο θέμα της Αττικής Οδού αναφέρθηκε προ ημερών ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ Xρήστος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σε σχετική ερώτηση για το πόρισμα του συμβούλου για το πότε θα επιστρέψει ο αυτοκινητόδρομος στο ελληνικό δημόσιο, είπε ότι "αυτό που γνωρίζω είναι το 2024, οπότε και λήγει η σύμβαση παραχώρησης".

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υποδομών ανέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο στην Hill Ιnternational τη διερεύνηση οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων οι οποίες αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Το έργο του συμβούλου, στο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού ελέγχου προέβλεπε μεταξύ άλλων, την εξέταση μίας σειράς σημαντικών θεμάτων όπως:

Κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης που αφορούν στη μέση απόδοση μετοχικού κεφαλαίου (ROE) επί της ίδιας συμμετοχής των επενδυτών και η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 11,6%. Ο έλεγχος διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η σύμβασης παραχώρησης πρέπει να λήξει νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2024.

Διαβάστε Επίσης

Τα στοιχεία των χρηματοοικονομικών αναφορών που είναι υποχρεωμένος να υποβάλει ο ανάδοχος στο Δημόσιο για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του έργου.

Το αφορολόγητο αποθεματικό, τις συσσωρευμένες ζημιές και την εφαρμογή ορθής μεθόδου απόσβεσης του συνολικού κόστους της επένδυσης καθώς και τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Αττικής Οδού και το χρόνο εξόφλησής τους.

Τό πόρισμα της Hill Ιnternational αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο προσεχές διάστημα.

Η Αττική Οδός αποτελεί βασικό asset της Ελλάκτωρ καθώς παράγει ένα σημαντικό τμήμα των λειτουργικών ταμειακών ροών του Ομίλου.

Για τη χρήση του 2020, η παραχώρηση της Αττικής Οδού ΑΕ συνεισέφερε 151,6 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 892,3 εκατ και 105,6 εκατ. στα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ύψους 30 εκατ.

Αντίστοιχα για τη χρήση του 2019 η Αττική Οδός συνεισέφερε 192,7 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 1.273,6 εκατ και 134,0 εκατ σε συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) Ομίλου ύψους 80 εκατ.

Επιπρόσθετα, για την περίοδο 01.01- 31.03.2021, η παραχώρηση της Αττικής Οδού συνεισέφερε 30,6 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 193 εκατ και 18,6 εκατ. στα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ύψους 40 εκατ.

Διαβάστε Επίσης

Σήμερα μέτοχοι της Αττικής Οδού είναι η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) με ποσοστό 65,75%, η ΑΒΑΞ Α.Ε. που κατέχει ποσοστό 24,19%, η ΕΤΕΘ Α.Ε. (που ανήκει στον Όμιλο ΑΒΑΞ Α.Ε.) με ποσοστό 10,02% και η Γαλλική EGIS PROJECTS S.A. με 0,04%.

Το κόστος κατασκευής της Αττικής Οδού ανήλθε συνολικά σε 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 65%, δηλαδή 822,2 εκατ., καλύφθηκαν από την παραχωρησιούχο εταιρεία Αττική Οδός Α.Ε. με ίδια κεφάλαια, αλλά και δάνεια. Το 35% της συνολικής δαπάνης καλύφθηκε από το Δημόσιο με τη συμμετοχή και ευρωπαϊκών πόρων.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

09 Δεκ 2021 | 14:39

Φέτος τα δώρα τα έχει αναλάβει η COSMOTE, βάζοντάς μας από νωρίς στο κλίμα των γιορτών

Ανακάλυψε και ενεργοποίησε τα νέα δώρα κατευθείαν από τον… σάκο του Άγιου Βασίλη της COSMOTE, που πραγματικά δεν θα ήθελες να χάσεις.

ΕΩΣ ΤΙΣ 15/12 Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 09 Δεκ 2021 | 12:06

Σταϊκούρας: Αύριο θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους

Αύριο η εκταμίευση της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους. Δηλώσεις Σταϊκούρα.

09 Δεκ 2021 | 12:01

Το μεγάλο παράδοξο στον τομέα της ενέργειας και τις ESG επιδόσεις

Τα ESG κριτήρια πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο διαφανούς εταιρικής διακυβέρνησης και να μην είναι απλά ένα ακόμη εργαλείο μάρκετινγκ.

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ 09 Δεκ 2021 | 11:41

Dentsu Greece: Η Πωλίνα Σοφρώνη αναλαμβάνει Marketing & Communications Manager

Το νέο ρόλο εμπιστεύτηκε η Dentsu Greece στην Πωλίνα Σοφρώνη, δυναμικό στέλεχος της αγοράς της Επικοινωνίας & του Marketing.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Δεκ 2021 | 11:12

Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές από αύριο, 10 Δεκεμβρίου 2021

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην χώρα μας σε σχέση με τα μετρητά που ωστόσο αποτελούν ακόμα τον κυρίαρχο τρόπο πληρωμής.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 09 Δεκ 2021 | 10:07

Ποιοι και γιατί επενδύουν στην ελληνική αγορά ακινήτων: Το προφίλ των νέων αγοραστών

Κινητικότητα στην αγορά κατοικίας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω της επικείμενης αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 09 Δεκ 2021 | 10:03

Ακίνητα: Ερχεται παράταση μετά τον χαμό στα συμβολαιογραφεία - Αύξηση πάνω από 50% στις αντικειμενικές [πίνακας ανά περιοχή]

Ένας αποκαλυπτικός πίνακας αποδεικνύει γιατί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων απευθύνονται στους συμβολαιογράφους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων πριν αλλάξει ο χρόνος.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 09 Δεκ 2021 | 09:12

ΕΘΝΙΚΗ 2.0: Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία είναι εδώ

Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις μέσω του ολοκληρωμένου πλαισίου υπηρεσιών ΕΘΝΙΚΗ 2.0, ώστε να επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 08 Δεκ 2021 | 22:30

ΟΑΕΔ: Επίδομα ανεργίας και σε εποχικά απασχολούμενους - Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας

Παραμένει η μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης, από 100 σε 50, για το επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ 08 Δεκ 2021 | 20:47

Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης: Ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών - Βήμα βήμα η διαδικασία

Τα τρία βασικά βήματα της διαδικασίας έγκαιρης προειδοποίησης - Δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΤΣΙΛΗ 08 Δεκ 2021 | 20:13

ΑΑΔΕ: Απλοποίηση της έκδοσης ΑΦΜ για πολυκατοικίες

Λύση σε μια σειρά θεμάτων, που αντιμετωπίζουν οι πολυκατοικίες στην έκδοση ΑΦΜ

ΤΗΣ «ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ- ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ» 08 Δεκ 2021 | 19:33

Κλήρωση 50 αργυρών συλλεκτικών νομισμάτων για όσους απογραφούν ηλεκτρονικά

Κλήρωση 50 αργυρών συλλεκτικών νομισμάτων της "Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών" για όσους απογραφούν ηλεκτρονικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2020 - 2030 08 Δεκ 2021 | 19:10

ΙΟΒΕ: 1,6 δισ. ευρώ η συνεισφορά της Pfizer στο ελληνικό ΑΕΠ - Το οικονομικό αποτύπωμα σε μια δεκαετία

ΙΟΒΕ: Το οικονομικό αποτύπωμα της Pfizer στην Ελλάδα για την περίοδο 2020 - 2030