Οριστικό: Μεγαλύτερη επιδότηση στο ρεύμα - Διπλάσιο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης και διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων

Αύριο ανακοινώνται τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ενεργειακής ακρίβειας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου "κλείδωσαν" τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ενεργειακής ακρίβειας.

Οι βασικές κατευθύνσεις είναι οι εξής:

1. Η γενναία αύξηση του επιδόματος θέρμανσης τόσο ως προς το ύψος του ποσού που θα λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος όσο και ως προς τον αριθμό των δικαιούχων. Αναμένεται να ανακοινωθεί σημαντική διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε τα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν να ξεπεράσουν ακόμη και το ένα εκατομμύριο. Το κονδύλι για το ενιαίο επίδομα θέρμανσης αναμένεται να φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

2. Η ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση των νοικοκυριών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 300 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί μέχρι τώρα.

Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθούν οι δηλώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε Επίσης

Όπως αναφέρει το Capital.gr, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά περίπου 50%. Συγκεκριμένα από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο θα φθάσει τα 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πρακτικά στα 14-15 ευρώ ανά κιλοβατώρα το μήνα αντί 9 ευρώ που έχει ανακοινωθεί. Η εξέλιξη αυτή διογκώνει το σχετικό κονδύλι από τα 150 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη στο Μαξίμου θα εξεταστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα επιδοτηθεί η οικιακή κατανάλωση του φυσικού αερίου. Θα εξεταστεί δηλαδή εάν θα υπάρξει απευθείας οριζόντια επιδότηση των καταναλώσεων ή εναλλακτικά εάν θα χορηγηθεί μέσω του επιδόματος θέρμανσης, με διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

Μάλιστα η εκρηκτική αύξηση των τιμών αναγκάζει την κυβέρνηση να ​υπερ​διπλασιάσει το κονδύλι​ του επιδόματος θέρμασνης από τα 80 εκατ. ευρώ ​ενδεχομένως και στα 200 εκατ. ευρώ φέτος. Αυτό σημαίνει, εφόσον υπάρξει και η σχετική έγκριση από τους θεσμούς, ότι θα αυξηθούν τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια όσο και το ποσό που θα λάβει κάθε νοικοκυριό. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται τα εισοδηματικά όρια να διαμορφωθούν ως εξής:

1. Από 12.000 ευρώ για τον άγαμο που είναι σήμερα στα 15.000 ή 16.000 ευρώ

2. Για τους έγγαμους θα φθάσει τα 24.000 ή 26.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα και στα επίπεδα των 26.000 ή 28.000 για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

3. Προσαύξηση του ποσού για κάθε παιδί κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Με τις ανωτέρω παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα των νοικοκυριών. Σήμερα το 55% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για την θέρμανση του, με το 80% αυτών να λαμβάνει επίδομα. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος. Προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζουν τα περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Οκτ 2021 | 18:02

Μ. Ρήγας - Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

O CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας τόνισε πως πρέπει "να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές"

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:55

Τέλος στα σενάρια για διόδια στο κέντρο της Αθήνας - Ποια ΙΧ θα κυκλοφορούν στον δακτύλιο - Τι ισχύει με όσα έχουν αέριο

"Έξωση" από το δακτύλιο της Αθήνας για πολλά οχήματα που έχουν κάνει μετατροπή και στον βενζινοκινητήρα τους τοποθέτησαν υγραέριο.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 10ΕΤΙΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 19 Οκτ 2021 | 11:52

Εκτακτο σχέδιο για επάρκεια ρεύματος για το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου- Σε ετοιμότητα οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη

Εκτακτο σχέδιο για να αντέξει το σύστημα σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης στη διάρκεια του χειμώνα ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Οκτ 2021 | 15:15

Κομισιόν για τις αυξήσεις στην ενέργεια: Σύσταση στις κυβερνήσεις να μην κόβουν το ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά

Η άνοδος των τιμών κινητοποίησε την Κομισιόν η οποία προχωρά σε μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 13 Οκτ 2021 | 07:10

Πηγές της αγοράς για ανατιμήσεις στην ενέργεια: Ανάγκη λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης και εξορθολογισμού των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και των ρύπων, η κρίση θα επαναληφθεί, τονίζουν πηγές της αγοράς.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ 11 Οκτ 2021 | 16:54

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου "απειλεί" την Ευρώπη- Η Ευρώπη απαντάει όπως με τα εμβόλια του κορονοϊού

Με τις αυξήσεις στην ενέργεια να γίνονται δυσβάσταχτες το επόμενο διάστημα, η ΕΕ θα ανακοινώσει την Τετάρτη την "εργαλειοθήκη" ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια