Οριστικοποιήθηκε η σύμβαση κατασκευής ΥΦΑ στο Βασιλικό

Με την υπογραφή της ΕΤΥΦΑ το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο στην Κύπρο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οριστικοποιήθηκε η σύμβαση κατασκευής ΥΦΑ στο Βασιλικό

Η θεμελίωση του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου στην Κύπρο, που προβλέπει το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του τερματικού ΥΦΑ στο Βασιλικό, ανακοινώθηκε παρουσία μελών της κυβέρνησης, θεσμικών αρχών και παραγωγικών φορέων στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της σύμβασης ανάμεσα στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και της διεθνούς κοινοπραξίας.

«Με τη σημερινή υπογραφή, τίθενται πλέον οι βάσεις για την υλοποίηση μιας προσπάθειας πολλών χρόνων», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, υπενθυμίζοντας ότι ο υφιστάμενος στρατηγικός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο θέτει ως κύριες προτεραιότητες τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας και την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω δραστηριοποίησης ανεξάρτητων παραγωγών, όλοι παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Η χρήση του Φυσικού Αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές, σε συνδυασμό πάντα και με την περαιτέρω προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα προσφέρει επιτέλους την απάντηση στην εξάρτηση στα εισαγόμενα υγρά καύσιμα του μικρού και απομονωμένου ενεργειακού συστήματος της χώρας μας, ενώ θα συμβάλει θετικά και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λακκοτρύπης.

«Η σημερινή μέρα έχει ξεχωριστή σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος μας μπαίνει σε μία νέα εποχή που την οδηγεί στους Ευρωπαϊκούς δρόμους της εξέλιξης, τους δρόμους του Φυσικού Αερίου. Αξιοποιώντας τη βέλτιστη τεχνολογία της China Petroleum Pipeline Engineering CO LTD, την εμπειρογνωμοσύνη των ναυπηγείων της Hudong-Zhonghua Shipbuilding, την τεχνογνωσία της Metron SA και την πείρα της Wilhelmsen Ship Management, δηλαδή των εταιρειών που συμβάλλονται σήμερα μαζί μας, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΤΥΦΑ, Δρ. Συμεών Κασσιανίδης.

Από την πλευρά τους, την ιδιαίτερη ικανοποίηση τους για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τη συνεργασία που ανέπτυξαν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κύπρου, εξέφρασαν τόσο o Duan Bingquan, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της China Petroleum Pipeline Engineering CO LTD, όσο ο κ. Νίκος Παπουτσής, Διευθύνων Σύμβουλος της Metron SA.

«Είναι μεγάλη μας χαρά να συνεργαστούμε με την Κυπριακή Δημοκρατία και να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο αυτή τη στιγμή στη χώρα για την εισαγωγή του φυσικού αερίου, έργο το οποίο θα προσφέρει στους Κύπριους πολίτες το καύσιμο του 21ου αιώνα, αλλά και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στην Κοινοπραξία εταιρειών στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρέας Πενταλιώτης, προϊστάμενος του Κλάδου Λειτουργίας και Διαχείρισης Έργων παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στο έργο.

Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, το στάδιο κατασκευής του έργου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 24 μήνες, από την ημέρα που η ΕΤΥΦΑ θα δώσει οδηγίες στην Κοινοπραξία να ξεκινήσει εργασίες, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το τερματικό ΥΦΑ θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές. Το Τερματικό ΥΦΑ έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης, από την ΕΕ και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη (Connecting Europe Facility – CEF).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.