Ως το Δεκέμβριο του '22 η πληρωμή φόρων και εισφορών του κορονοϊού - Τα 4 νέα μέτρα Μητσοτάκη

Ο ΕΝΦΙΑ, θα μπορεί να καταβληθεί επίσης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ τις φορολογικές υποχρεώσεις θα δικαιούνται έκπτωσης φόρου 2%.

Ουρές Εφορία

Το πακέτο διευκολύνσεων προς τους φορολογούμενους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον γολγοθά φόρων του β’ εξαμήνου ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. To "πακέτο" περιλαμβάνει τα εξής:

1. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ τις φορολογικές υποχρεώσεις θα δικαιούνται έκπτωσης φόρου 2% επί του ποσού του φόρου που θα καταβληθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Όσοι έχουν αναστείλει τους φόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας (για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο) θα μπορούν να τους πληρώσουν σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2021. Επίσης θα υπάρχει επιλογή οι συγκεκριμένες φορολογικές υποχρεώσεις να καταβληθούν σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο (και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερο από αυτό που προβλέπει η υφιστάμενη πάγια ρύθμιση).

3. Ο φετινός φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα μπορεί να πληρώνεται σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να καταβληθεί από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021. Αντίστοιχη θα είναι και η διαδικασία καταβολής του φόρου για τα νομικά πρόσωπα τα οποία με το υφιστάμενο καθεστώς πρέπει να πληρώσουν τον φόρο νομικών προσώπων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και τώρα θα μπορούν να επεκτείνουν την περίοδο πληρωμής μέχρι το τέλος Φεβρουάριου

4. Ο ΕΝΦΙΑ, θα μπορεί να καταβληθεί επίσης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 δηλαδή σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Φόροι ύψους 33δις. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο

To πακέτο ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό επειδή από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 33 δις. ευρώ. Μόνο από τι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων έχουν μεταφερθεί από το πρώτο στο δεύτερο εξάμηνο υποχρεώσεις 1,5 δις. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To σχέδιο της διευκόλυνσης για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε περιγράψει τοthetoc.gr από το περασμένο Σάββατο γράφοντας ότι "ρύθμιση οφειλών στην εφορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πληγέντων από τον κορωνοϊό σχεδιάζει η κυβέρνηση. Θα ενεργοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι ώστε να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που ανέστειλαν την πληρωμή φόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους δόθηκε από την πολιτεία να αναστείλουν την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Οι φόροι που δεν έχουν πληρωθεί στην ώρα τους, υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 1,5 δις. ευρώ. Η υπό μελέτη ρύθμιση, προβλέπει την καταβολή αυτού του ποσού σε 12 άτοκες ή έντοκες αλλά με πολύ χαμηλό επιτόκιο δόσεις".

Μόνο από την αναστολή ΦΠΑ που δόθηκε για τον μήνα Απρίλιο, εκτιμάται ότι δεν εισπράχθηκε φόρος της τάξεως του ενός δις. ευρώ ενώ από την αναστολή των υπόλοιπων φορολογικών υποχρεώσεων (σ.σ δόσεις ρυθμίσεων κλπ) προστίθεται επιπλέον ποσό της τάξεως των 472 εκατ. ευρώ. Το θέμα αφορά βέβαια και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς από το δικαίωμα αναστολής ασφαλιστικών εισφορών που δόθηκε στους αυτοαπασχολούμενους, έχει συγκεντρωθεί επιπλέον ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται όμως ότι και για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δοθεί αντίστοιχη λύση με αυτή που θα επιλεγεί από την εφορία.

Μονόδρομος η λύση της ρύθμισης

Η λύση της ρύθμισης ήταν μονόδρομος καθώς με την τετράμηνη αναστολή που έχει γίνει, οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαίου, πρέπει να πληρωθούν κανονικά στο τέλος Αυγούστου και στο τέλος Σεπτεμβρίου όταν θα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των μεγάλων φόρων της φετινής χρονιάς δηλαδή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και του ΕΝΦΙΑ. Όταν η υποχρέωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι 3 δις. ευρώ, των νομικών προσώπων 4 δις. ευρώ και του ΕΝΦΙΑ περίπου 2,5 δις. ευρώ, θα ήταν πρακτικά αδύνατον να περιμένει κανείς ότι θα μπορουν να εισπραχθούν και τα 1,5 δις. ευρώ που άφησε πίσω της η πανδημία χωρίς καν τις ασφαλιστικές εισφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το σχέδιο των 12 άτοκων δόσεων, οφειλή 1200 ευρώ θα μπορεί να πληρωθεί σε 12 δόσεις των 100 ευρώ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021. Αντίστοιχη διευκόλυνση θα μπορούσε να έχει ο οφειλέτης και με την πάγια ρύθμιση που προβλέπει η νομοθεσία. Ωστόσο, αυτή επιβάλλει υψηλότερο επιτόκιο 4,5% για ρύθμιση σε έως και 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις. Αντίστοιχα, θα δοθούν και 8 μηνιαίες δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και έξι μηνιαίες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό θα επιτρέψει σε έως και 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους να αποπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 χωρίς να θιγεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 05 Μαϊ 2021 | 11:49

Σπάνε ρεκόρ οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα: Πάνω από 100.000 τα ραντεβού σε μια ημέρα - Στη μάχη και το Johnson

Νέο ρεκόρ εμβολιασμών αναμένεται σήμερα, καθώς έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 100.000 ραντεβού.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 29 Απρ 2021 | 09:19

Moderna: Yπερδιπλασιάζει τα εμβόλια για το 2022 - Στόχος τα 3 δισ. δόσεις

Η Moderna θα αυξήσει την παραγωγή του εμβολίου της κατά του κορονοϊού - Σκοπεύει να παράξει 3 δισεκ. δόσεις το 2022.

ΚΕΝΤΡ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΣΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ 29 Απρ 2021 | 08:36

CDC: Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνω των 65 ετών έχουν 94% μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν

Οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις Pfizer ή Moderna, που είναι άνω των 65 ετών, έχουν 94% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Απρ 2021 | 08:38

"Τσουνάμι" πληρωμών: Τι μπαίνει από σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

Το φετινό δώρο Πάσχα αναμένεται να πληρωθεί σε δύο δόσεις, όπως συνέβη και με το δώρο Χριστουγέννων.

4,2 ΕΚΑΤ. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 25 Απρ 2021 | 15:10

Τσουνάμι καταβολών την Μ. Εβδομάδα: Πότε πληρώνονται Δώρο Πάσχα, συντάξεις και επιδόματα

Τι καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ, OAΕΔ και ΟΠΕΚΑ έως το τέλος Απριλίου.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ 900.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Απρ 2021 | 09:40

Αχτίδα ελπίδας για την πανδημία: Ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο

Τουλάχιστον 1.002.938.540 – δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε 207 χώρες ή εδάφη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 22 Απρ 2021 | 14:34

5 φοροαπαλλαγές Μητσοτάκη: Πόσα χρήματα γλυτώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες- Παραδείγματα

5 φοροελαφρύνσεις ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- Παραδείγματα για το όφελος, σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 19 Απρ 2021 | 15:59

Μπουρλά: Άλλα 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer στην ΕΕ - 600 εκατ. συνολικά το 2021

Ο Αλβέρτος Μπουρλά ανακοίνωσε ότι η Pfizer θα προμηθεύσει την ΕΕ με άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για το 2021

ΜΠΑΡΑΖ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ 19 Απρ 2021 | 09:07

Σαφάρι της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnb: Τσουχτερά πρόστιμα έως 20.000 ευρώ

Εκτεταμένες διασταυρώσεις σε φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb ξεκινά η ΑΑΔΕ, και μάλιστα για την τελευταία τριετία.

ΣΕ 1.183.549 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 18 Απρ 2021 | 12:57

Εβδομάδα πληρωμών: Ξεκινά η καταβολή των επιδομάτων αναστολών και των συντάξων Μαΐου

Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Μάϊου από τον e-ΕΦΚΑ.

ΑΠΑΤΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ 16 Απρ 2021 | 10:14

ΑΑΔΕ: "Λαβράκια" και κυκλώματα έβγαλαν οι φορολογικοί έλεγχοι του 2020

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ οι φορολογικοί έλεγχοι του 2020 εντόπισαν απάτες πάσης φύσεως.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 20:14

Κικίλιας: Έως τον Ιούνιο θα έρθουν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer

O Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι 1,2 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer αναμένονται στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 09:14

Η Pfizer θα παραδώσει 10% περισσότερες δόσεις του εμβολίου στις ΗΠΑ - Το tweet Μπουρλά

Η Pfizer διαβεβαιώνει πως θα παραδώσει 10% περισσότερες δόσεις του εμβολίου της για τον κορονοϊό από ό,τι προβλεπόταν ως εδώ μέχρι τα τέλη Μαΐου, στις ΗΠΑ.