Ουραγοί στην... αισιοδοξία οι Έλληνες επιχειρηματίες

Αρνητικό παραμένει το ποσοστό αισιοδοξίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για 4η συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα International Business Report της Grand Thornton.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ουραγοί στην... αισιοδοξία οι Έλληνες επιχειρηματίες

Αρνητικό παραμένει το ποσοστό αισιοδοξίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με ποσοστό -28% στο δεύτερο τρίμηνο κατατάσσεται ως ο απόλυτος ουραγός στην αισιοδοξία των επιχειρηματιών παγκοσμίως.

Αναλυτικότερα το ποσοστό αισιοδοξίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 διολίσθησε δραματικά, παρά το γεγονός ότι στο προηγούμενο τρίμηνο του έτους η αισιοδοξία φαίνονταν να ανακάμπτει. Ως σημαντικότερους παράγοντες της απαισιοδοξίας τους, οι Έλληνες επιχειρηματίες αναφέρουν την οικονομική αβεβαιότητα (84%), τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία (66%) και την έλλειψη χρηματοδότησης (40%).

Σημειώνεται ότι στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία, πίσω από την Τουρκία, την Αργεντινή, την Ιταλία, την Ιρλανδία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα του Brexit. Στον αντίποδα, η αισιοδοξία των Ισπανών επιχειρηματιών κατατάσσεται δωδέκατη ανάμεσα σε 35 χώρες.

Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν να λάβουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, περιλαμβάνουν τη βελτίωση των πωλήσεων (72%), την ενίσχυση της παραγωγικότητας (56%), την αύξηση των επενδύσεων στο marketing (38%) και την ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (28%). Επιπλέον μια σημαντική μερίδα επιχειρηματιών σκέφτεται να επεκτείνει την δραστηριότητά του τόσο στο εξωτερικό (26%), όσο και στο εσωτερικό (24%). Τελευταίες στα μελλοντικά σχέδια των Ελλήνων επιχειρηματιών βρίσκονται οι προσλήψεις νέων ταλέντων (22%) και η πρόσβαση σε νέες μορφές χρηματοδότησης (16%).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μετά από μια περίοδο αυξημένης αισιοδοξίας και δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, οι προβλέψεις για τις επιχειρήσεις το 2019 είναι σαφώς πιο επιφυλακτικές λόγω της διολίσθησης του παγκόσμιου κύκλου οικονομικής δραστηριότητας και της διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας.

Αναλυτικότερα, η παγκόσμια αισιοδοξία βρίσκεται στο 39%, σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 15% από το 54% που είχε παρουσιάσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα, η οποία διαμορφώνεται στο 50%, είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος που ελλοχεύει στο οικονομικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας κατά 22% από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αποδίδεται στη γεωπολιτική ένταση που επέφερε ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και στην άνοδο του λαϊκισμού σε μεγάλες οικονομίες του δυτικού κόσμου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο δείκτης ευρωπαϊκού συναισθήματος μειώνεται κατά 18% και διαμορφώνεται στο 28% από το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η αισιοδοξία καταβαραθρώνεται στο 9% με το Brexit να επισκιάζει τις οικονομικές εξελίξεις. Επιπλέον οι προσδοκίες για τα έσοδα παρουσιάζουν απότομη πτώση στο 41%, ενώ οι προσδοκίες για την κερδοφορία κατέγραψαν μείωση της τάξης του 9% και διαμορφώθηκαν στο 39%.

Ωστόσο, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες για το μέλλον σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Αυτό φαίνεται στις εξαγωγές όπου μόνο το 11% των επιχειρήσεων προσδοκά μείωση. Επιπρόσθετα το 84% των επιχειρήσεων παγκοσμίως προσδοκά είτε ότι τα έσοδά θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, είτε ότι θα αυξηθούν.

Παρά τις δυσοίωνες παγκόσμιες προβλέψεις και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ σε πολλές προηγμένες οικονομίες, οι ευρύτερες περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού και της Λατινικής Αμερικής κατάφεραν να υπερκεράσουν την διάχυτη ματαιοδοξία. Για παράδειγμα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού η αισιοδοξία βρίσκεται στο 57%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει την οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής, τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και τη μείωση της εμπορικής εξάρτησης από την Κίνα.

Παραδοσιακά, σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας οι πρόσθετες δαπάνες και οι επενδύσεις φαντάζουν παράλογες για πολλές επιχειρήσεις. Σε τέτοιου είδους περιόδους συνήθως οι επιχειρήσεις επιλέγουν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δραστηριότητές τους και να μειώσουν ή να διακόψουν τις περαιτέρω επενδύσεις. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε δεξιότητες και υποδομές σε μια τέτοια περίοδο μπορούν να βελτιώσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και να αποφέρουν οφέλη όταν η οικονομία επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Φωτο: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ 13 Οκτ 2021 | 12:35

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 5.000 ανέργους έως 29 ετών- Πότε λήγουν οι αιτήσεις

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας του ΟΑΕΔ στο ψηφιακό μάρκετινγκ για νέους έως 29 ετών.

REUTERS 12 Οκτ 2021 | 09:00

Ο κορονοϊός σχετίζεται με επικίνδυνη φλεβική θρομβοεμβολή - Τι δείχνει νέα μελέτη

Η επικίνδυνη φλεβική θρομβοεμβολή μπορεί να συμβεί και σε ασθενείς με μέτρια Covid-19, όχι μόνο βαριά, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Οκτ 2021 | 14:31

Ερευνα: "Η Αθήνα πεθαίνει με την κίνηση"- Γιατί το κυκλοφοριακό έγινε χειρότερο απ΄οτι πριν από την πανδημία

Αύξηση της κίνησης κατά 30% στη Λεωφόρο Κηφισίας και 15% στον Κηφισό, καταγράφει έρευνα του Πολυτεχνείου - Μείωση κατά 50% στη χρήση των ΜΜΜ

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 13:10

Στην Κρήτη οι αρχαιότερες πατημασιές προγόνων του ανθρώπου ηλικίας 6,5 εκατ. χρόνων

Οι απολιθωμένες πατημασιές ανακαλύφθηκαν στην ακτή στο χωριό Τράχηλος, κοντά στο Καστέλι Κισσάμου της δυτικής Κρήτης.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ» 08 Οκτ 2021 | 20:08

Μητσοτάκης στον ΙΟΒΕ: "Ίσως η επόμενη δεκαετία να είναι ένας θρίαμβος - Οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τους εργαζόμενους"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ απηύθυνε κάλεσμα στις επιχειρήσεις για επιστροφή ενός μερίσματος της ανάκαμψης στον κόσμο της εργασίας

ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΡΑΠ 04 Οκτ 2021 | 15:16

Θεσσαλονίκη: Ποινική δικογραφία για τους διοργανωτές της συναυλίας του Γιάννη Πάριου- "Ξέφυγε η κατάσταση"...ομολογούν

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των διοργανωτών της συναυλίας και υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης - Δεν συμπεριλαμβάνεται ο Γιάννης Πάριος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 16.500.000 ΕΥΡΩ 04 Οκτ 2021 | 09:58

ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας

Από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας του ΟΑΕΔ στο ψηφιακό μάρκετινγκ για νέους έως 29 ετών (Β΄ κύκλος).

ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΝΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟ 27 Σεπ 2021 | 19:11

Στο στόχαστρο οι "ψεκασμένοι": Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για ιστοσελίδες αρνητών και αντιεμβολιαστών

Προκαταρκτική εξέταση για το ενδεχόμενο διάπραξης σειράς αξιόποινων πράξεων, από ιστοσελίδες και αναρτήσεις αρνητών του κορονοϊού και του εμβολίου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ 27 Σεπ 2021 | 16:43

Σταϊκούρας: Θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία - Παροδικό φαινόμενο οι αυξήσεις τιμών

"Έχουμε ένα πρόβλημα και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλί", είπε για τις ανατιμήσεις ο Χρ. Σταϊκούρας

ΕΝΝΕΑ ΥΠΟΠΤΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΙΛ 26 Σεπ 2021 | 18:08

Την Τρίτη τα πορίσματα για τους απατεώνες αντιεμβολιαστές του διαδικτύου

Συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών για τον εντοπισμό και σύλληψη διαχειριστών σελίδων και γκρουπ σντιεμβολιαστών και αρνητών, στο διαδίκτυο

Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ 25 Σεπ 2021 | 15:43

Κορονοϊός - Λύματα: Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα - Αυξάνεται το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Αυξομειώσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης παρατηρούνται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ 24 Σεπ 2021 | 20:27

Γιαμαρέλλου: Μελέτη έδειξε πως το λουκέτο στα σχολεία δεν περιορίζει τη διασπορά από το πρώτο κρούσμα

Για μια νέα μελέτη από την Αγγλία που αφορά τα κρούσματα στα σχολεία και τους μαθητές μίλησε η Ελένη Γιαμαρέλλου