Οχι από Παπαδημητρίου σε προληπτική νομοθέτηση μέτρων

Οχι στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων παρά μόνο του κόφτη λέει ο Δ. Παπαδημητρίου σε συνέντευξή του στην WSJ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οχι από Παπαδημητρίου σε προληπτική νομοθέτηση μέτρων

Σε συνέντευξη στην WSJ ο Υπουργός Οικονομίας Δ, Παπαδημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς αν οι δανειστές έχουν συνταχθεί πίσω από το αίτημα του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε ότι το ΔΝΤ προτείνει την ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα. «Όλοι ευθυγραμμίζονται με την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να παράσχει κάποιου είδους εγγύηση σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά», είπε και πρόσθεσε πως η Αθήνα έχει δηλώσει ότι ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών («κόφτης») θα τεθεί σε εφαρμογή, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

«Αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τους πάντες εκτός από το ΔΝΤ», συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι το Ταμείο επιμένει σε νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα, κάτι που, όπως είπε, είναι εκτός λογικής και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση, επαναλαμβάνοντας ότι ο «κόφτης» αποτελεί την εγγύηση για επίτευξη των στόχων. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι, τελικώς, θα επιτευχθεί συμφωνία, γιατί «δεν υπάρχει άλλη λογική πρόταση που να μπορεί να καταθέσει η Αθήνα».

Αναμένω ότι στο επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα υπάρξει συμφωνία και η χώρα θα νομιμοποιηθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης


Απαντώντας στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας συμβιβαστικής λύσης, στο θέμα της μείωσης του αφορολογήτου, ο υπουργός ανέφερε ότι «τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Οικονομικών έχουν επισημάνει ότι δεν τους ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση σε κανένα από αυτά τα ζητήματα... οι διαπραγματεύσεις πρέπει να κινηθούν προς μια διαφορετική κατεύθυνση αυτή της αποδοχής του μηχανισμού και εν τέλει αυτή θα είναι η συμφωνία διότι δεν υπάρχει καμία άλλη λογική πρόταση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας το θέμα του είδους των εγγυήσεων που η ελληνική κυβέρνηση θέλει σε αντάλλαγμα του συμβιβασμού, ο υπουργός σημείωσε ότι «θέλει μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους η οποία μπορεί να έχει διάφορες μορφές όπως μείωση της πραγματικής αξίας ή της σημερινής αξίας», ενώ σε σχέση με το εάν η Ελλάδα θα κάνει το πρώτο βήμα υποχώρησης για να ξεκλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι σαν το τανγκό όπου χρειάζονται και οι δύο αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει την πρώτη κίνηση. Αναμένω ότι στο επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα υπάρξει συμφωνία και η χώρα θα νομιμοποιηθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζονται εντός της κυβέρνησης, ο υπουργός τόνισε ότι «γίνονται πολλές συζητήσεις και ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα», φέροντας ως παράδειγμα τις διαφορετικές απόψεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. «Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει τα χαρτιά της και υπάρχουν θέματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Εκτιμά ότι ο στόχος για ανάπτυξη φέτος κατά 2,7% είναι φιλόδοξος αλλά μπορεί να επιτευχθεί ενώ θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έφερε αλλαγή κλίματος, όμως και στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πιο φιλικού επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος.

Απέκλεισε ως πιθανότητα τις πρόωρες εκλογές και εξέφρασε τη θέση ότι «η χώρα εάν μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να βγει στις αγορές προς το τέλος του έτους».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ 19 Οκτ 2020 | 15:09

Μετρό - Άνοιξε ο δρόμος για τη Γραμμή 4: Στην Άβαξ - Ghella - Alstom το έργο ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Δεκτή η οικονομική προσφορά των Άβαξ - Ghella - Alstom για την Γραμμή 4 του Μετρό

ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ 19 Οκτ 2020 | 13:00

Μετρό: Ξεκόλλησε η Γραμμή 4 του Μετρό από Αλσος Βεΐκου στο Γουδή: Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές

Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές των εταιρειών για τη Γραμμή 4 του Μετρό- Από το Αλσος Βεΐκου στο Γουδή

ΖΗΣΤΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ 19 Οκτ 2020 | 12:27

Αγρότισσα με πτυχίο πληροφορικής διαφημίζει τα ..ωραία της αγροτικής ζωής [βίντεο]

Η Βέφα Πατράλη τονίζει ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο εύκολη σήμερα για τη νέα αγρότισσα σε σχέση με μισό αιώνα πριν.

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΓΥΡΟΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 19 Οκτ 2020 | 09:13

Κωδικός "χριστουγεννιάτικο δώρο" - Ποιοι θα πάρουν "ζεστό χρήμα" λίγο πριν από τις γιορτές

Στο τραπέζι οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να συγκεντρωθούν οι "πηγές χρηματοδότησης" της χριστουγεννιάτικης ένεσης ρευστότητας. Ποιους αφορά.

ΤΖΑΚ ΠΟΤ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 18 Οκτ 2020 | 22:24

Τζόκερ: Δείτε ποιοι είναι οι τυχεροί αριθμοί

Η κλήρωση του Τζόκερ και οι τυχεροί αριθμοί

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Οκτ 2020 | 17:24

ΣΥΡΙΖΑ: Ενώ οι τράπεζες χαρίζουν εκατ. σε μεγαλοσχήμονες, η κυβέρνηση καταργεί την προστασία της α' κατοικίας

Για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ "οι τράπεζες χαρίζουν εκατομμύρια σε μεγαλοσχήμονες", κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 18 Οκτ 2020 | 14:46

"Θύμα" του κορονοϊού και ο Άγιος Βασίλης - Δεν θα λειτουργήσει φέτος ο "Μύλος των Ξωτικών" στα Τρίκαλα

Την επίσκεψη του Άγιου Βασίλη γνωστοποίησε ο ίδιος ο δήμαρχος Τρικκαιών, Δημήτρης Παπαστεργίου.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 18 Οκτ 2020 | 11:11

Πως θα γίνει η ρύθμιση οφειλών σε επιχειρήσεις και ευάλωτα νοικοκυριά - Ποιοι δικαιούνται "2η ευκαιρία"

Οι οφειλέτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία ή αδυναμία, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ 18 Οκτ 2020 | 10:59

Μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες στην Αθήνα

Μέσα σε 90 λεπτά άγνωστοι προχώρησαν σε μπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες της Αθήνας.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥΣ 18 Οκτ 2020 | 10:17

Στην αναμονή για τα αναδρομικά 170.000 κληρονόμοι συνταξιούχων – Ποιοι θα λάβουν έως και 11.000 ευρώ

Εγκύκλιος θα περιγράφει τη διαδικασία καταβολής των αναδρομικών στους κληρονόμους, ενώ "κλειδί" αποτελεί το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΕΩΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 18 Οκτ 2020 | 10:08

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε θα καταβληθούν σε συνταξιούχους και κληρονόμους

Τι είπε ο Γιάννης Βρούτσης για την καταβολή των αναδρομικών σε συνταξιούχους, χήρες, παιδιά και κληρονόμους

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 17 Οκτ 2020 | 20:55

Στο επίκεντρο της πανδημίας και πάλι η Ευρώπη - Πάνω από 400.000 τα νέα κρούσματα

Η Ευρώπη, η οποία αντιμετώπισε επιτυχώς το πρώτο κύμα, αναδεικνύεται στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΡΟΥΤΣΗ 17 Οκτ 2020 | 12:44

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινάει στις 23 Οκτωβρίου η καταβολή τους- Πότε θα λάβουν οι κληρονόμοι τα ποσά

Αμέσως μετά την καταβολή των αναδρομικών, δηλαδή μετά τις 29 Οκτωβρίου, θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις.