Παγίδες στο ασφαλιστικό για τους νέους συνταξιούχους

Μειώσεις στις κύριες συντάξεις για τους …μελλοντικούς συνταξιούχους. Διατηρούν προσωπική διαφορά όσοι συνταξιούχοι θα έχουν ονομαστική μείωση της κύριας.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Παγίδες στο ασφαλιστικό για τους νέους συνταξιούχους

Συντάξεις δύο ταχυτήτων περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό προκειμένου να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις των νυν συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός και θα αποσταλεί στους δανειστές στις 4 Ιανουαρίου προβλέπεται η καταβολή εθνικής σύνταξης 384 ευρώ και αναλογικής –σύμφωνα με τα χρόνια εργασίας – που θα αντιστοιχεί στο ποσοστό αναπλήρωσης που αναλογεί με το 60-65% των εισφορών που έχουν καταβληθεί καθ’ όλη της διάρκεια του εργασιακού βίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μείωση των κύριων συντάξεων μέχρι και 15% με βάση τις σημερινές συντάξεις, αλλά για τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Οι νυν συνταξιούχοι ακόμα και εάν καταγράψουν ονομαστική μείωση στις κύριες συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού τότε θα λάβουν το υπόλοιπο ως προσωπική διαφορά στα πρότυπα που καταβάλλεται και στο Δημόσιο για όσους υπερβαίνουν τις αποδοχές του Ενιαίου Μισθολογίου.

Οι μειώσεις μεταφέρονται στους ...νεότερους

Ο νέος υπολογισμός υποκρύπτει μειώσεις στις βασικές συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος σήμερα που λαμβάνει 650 ευρώ σύνταξη με τον νέο υπολογισμό των κύριων συντάξεων και με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας του υπολογίζεται ότι θα πρέπει να έχει βασική σύνταξη 580 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης δεν θα υποστεί όμως μείωση στις συνολικές αποδοχές αφού θα λαμβάνει 580 ευρώ βασική σύνταξη και 70 ευρώ προσωπική διαφορά. Αντίστοιχα ένας εργαζόμενος που βγαίνει τώρα στην σύνταξη και έχει τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας με τον προηγούμενο θα λάβει σύνταξη 580 ευρώ. Με το σχέδιο αυτό διασώζονται εν μέρει οι βασικές αποδοχές των σημερινών συνταξιούχων και μεταφέρονται οι περικοπές στις βασικές συντάξεις για τις επόμενες γενιές των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθούν.

Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 15-20% για όσες είναι πάνω από τα 170 ευρώ ενώ στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος όπως η επιβολή φόρου στις χρηματικές συναλλαγές.

Όμως οι υπολογισμοί της κυβέρνησης γίνονται χωρίς να έχουν εκτιμηθεί ακόμα οι παρατηρήσεις των δανειστών. Η ελληνική πλευρά πηγαίνει σε ένα ραντεβού στα τυφλά με τους εταίρους για το ασφαλιστικό που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου με την έλευση του κουαρτέτο στην Αθήνα ενώ το οριστικό σχέδιο θα αποσταλεί στους θεσμούς στις 4 Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση οι εταίροι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προοπτική αύξησης των εισφορών και δείχνουν επιμονή στην μείωση των συντάξεων για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κόντρα μεταξύ θεσμών και κυβέρνηση για το ασφαλιστικό είναι αυτή που αναμένεται να σφραγίζει και τις πολιτικές εξελίξεις το 2016.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

ΑΝΑΛΥΣΗ 25 Νοε 2021 | 07:22

Νέα γερμανική κυβέρνηση: Μία "Πράσινη" φιλέλληνας απέναντι στον Ερντογάν και ένας "Σόιμπλε" στο τιμόνι της οικονομίας

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα της Αθήνας από τα όσα αναφέρονται στην συμφωνία των τριών κομμάτων της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ 24 Νοε 2021 | 17:50

Γερμανία: "Ο φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα" - Πώς μοιράζονται τα κρίσιμα υπουργεία - Η συμφωνία 177 σελίδων

Κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) στη Γερμανία

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ Ο ΣΟΛΤΣ 24 Νοε 2021 | 14:06

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: O "σκληρός" Κρίστιαν Λίντνερ υπουργός Οικονομικών - Η "Πράσινη" Αναλένα Μπέρμποκ στο ΥΠΕΞ

Ανακοινώνεται η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης με το SPD, Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες. Ο Όλαφ Σολτς έτοιμος να αναλάβει την Καγκελαρία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2021 | 07:33

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Από σήμερα οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Ολες οι ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Νοε 2021 | 09:07

Manager από τον ιδιωτικό τομέα εξετάζουν στον ΕΦΚΑ

Στο τραπέζι βρίσκεται η θέσπιση της δυνατότητας επιλογής επιτελικών στελεχών του ΕΦΚΑ και από τον ιδιωτικό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ 21 Νοε 2021 | 18:38

Υπουργείο Εργασίας: Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 29 Νοεμβρίου

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα καταβληθούν περί τα 2,1 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια δικαιούχους.

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 21 Νοε 2021 | 14:49

Κωστής Χατζηδάκης: Το 2021 πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, φιλοδοξούμε να τελειώνουμε με το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων'', δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 21 Νοε 2021 | 09:39

Κλειδώνει η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Στον "σκληρό" Λίντνερ του FDP το υπουργείο Οικονομικών - Στους Πράσινους το ΥΠΕΞ

Ο αρχηγός του FDP Κ.Λίντνερ θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, ενώ στους Πράσινους θα ανατεθούν τα υπουργεία Οικονομίας-Κλίματος και Εξωτερικών, σύμφωνα με το Focus.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Νοε 2021 | 22:32

Κατρούγκαλος για ισπανοτουρκική συμφωνία: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν την επέτρεψε

Ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν απέτρεψε την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες, επέρριψε ο Γ. Κατρούγκαλος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Νοε 2021 | 10:28

Χατζηδάκης: Πάνω από 2% η επόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό

"Έως τον Ιούνιο του 2022 δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις", είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ 11 Νοε 2021 | 22:34

Τσίπρας από Κομοτηνή: Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι προοδευτική - Σε κλοιό Μητσοτάκη η χώρα

Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας.

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ, ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 10 Νοε 2021 | 12:16

Στο τραπέζι νέα μέτρα: Επιστρέφει το πλαφόν στους πελάτες μέσα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα

Αποτελεσματικούς τρόπους αναχαίτισης της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, χωρίς την εφαρμογή ενός καθολικού lockdown, αναζητά η κυβέρνηση.