«Πάγος» και από την S&P για την έξοδο στις αγορές

Η κατάρριψη των προσδοκιών της Αθήνας συνεχίζεται με το ΔΝΤ να ζητά την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου και της μείωσης των συντάξεων νωρίτερα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Πάγος» και από την S&P για την έξοδο στις αγορές

Η τακτική «μαστίγιο και καρότο» συνεχίζεται στην υπόθεση ελληνικό ζήτημα αρχικά με την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια από τον S&P που έβαλε τα σχέδια της κυβέρνησης που προσδοκούσε σε έξοδο στις αγορές στον «πάγο».

Ο οίκος αποφάσισε να αναβαθμίσει μεν το outlook της οικονομίας, αλλά όχι και την αξιολόγησή της.

Δίνει θετική προοπτική ωστόσο δεν είναι αυτή που θα χρειαζόταν το Μαξίμου για έξοδο στις αγορές, πρώτη φορά μετά το 2014 ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην επενδυτική αγορά αλλά και ασφάλεια στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Υ[πενθυμίζεται ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου σε θετική από σταθερή ενω αρκέστηκε να επιβεβαιώσει αλλά όχι να αναβαθμίσει (το Β-/Β μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο) αξιόχρεο της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, εξέλιξη που όμως που δεν αποκλείει να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες

Οσον αφορά το ΔΝΤ τέλειωσε τις αυταπάτες του Μαξίμου μιας και δένει τα χέρια της κυβέρνησης αφού δεν μπορεί να ξεπεράσει το όριο του χρέους σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, δεν μπορεί να παράσχει περισσότερες εγγυήσεις σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης ενώ πρέπει να μην ξεπεράσει τα πλαφόν σε πρωτογενείς δαπάνες καθώς και λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου.

Η κατάρριψη των προσδοκιών της Αθήνας συνεχίζεται με το ΔΝΤ να ζητά την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου και της μείωσης των συντάξεων νωρίτερα από το 2019 και όχι από το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί.

Συγκεκριμένα, με βάση τις προβλέψεις του Ταμείου εκτιμάται ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, η μείωση του αφορολόγητου θα πρέπει να έρθει τελικώς μαζί με τη μείωση των συντάξεων το 2019 και όχι το 2020, ενώ δημοσιονομικός χώρος για αντίμετρα θα υπάρξει μετά το... 2023. Και αυτό διότι τότε ο στόχος για το πλεόνασμα θα μειωθεί κοντά στο 2%. (Σημειώνεται ότι η συμφωνία που πέρασε από τη βουλή προέβλεπε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020 και ταυτόχρονη εφαρμογή των αντίμετρων).

Δηλαδή άλλο ένα κυβερνητικό αφήγημα ακυρώθηκε εν τη γενέσει του.

Η απόφαση του ΔΝΤ για τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα σχολιάζεται από τον γερμανόφωνο τύπο

«Ακόμα και μετά την απόφαση του ΔΝΤ για τη χορήγηση νέων πιστώσεων στην Ελλάδα, το Ταμείο απέχει ακόμα πολύ από μια εκταμίευση, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung όπως δημοσιεύει η DW σε σχόλιο με τίτλο «Φαινομενική λύση».

Η ανακοίνωση για τα 1,6 δισ. εκφράζει όμως την προθυμία του να ανταποκριθεί στις πολιτικές προκλήσεις σε διάφορες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα οι επικείμενες γερμανικές εκλογές. Η απόφαση του ΔΝΤ βοηθά τους γερμανούς συντηρητικούς να υπερπηδήσουν την παγίδα που έστησαν οι ίδιοι στον εαυτό τους, όταν το 2015 έδιναν πράσινο φως στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο Β. Σόιμπλε είχε τότε υποσχεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, μια απόφαση που ωστόσο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του γερμανού υπουργού Οικονομικών. (…) Για να αποκλιμακώσει τη διαφωνία με την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε σχετικά με την απομείωση του χρέους, το ΔΝΤ δείχνει εικονικά ότι υποχωρεί. Διαθέτει νέες πιστώσεις, όπως το επιθυμούν άλλωστε οι γερμανοί συντηρητικοί, συνδέει όμως την εκταμίευσή τους με ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους. Τόσο η εκταμίευση νέων πιστώσεων όσο και οι ελαφρύνσεις δεν θεωρούνται πάντως πιθανές. Παρ΄ όλα αυτά όμως η συμφωνία βοηθά την καγκελάριο και τον υπ. Οικονομικών να ξεπεράσουν τον σκόπελο των γερμανικών εκλογών. Άγνωστο ωστόσο αν η απόφαση ωφελεί και το ΔΝΤ».

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung επιγράφει άρθρο της «Επί της αρχής - Πράσινο φως του ΔΝΤ σε νέες πιστώσεις για την Ελλάδα» και παρατηρεί: «Με την απόφασή του το Ταμείο εφαρμόζει τη συμφωνία που έλαβαν Κρ. Λαγκάρντ και Eurogroup τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο. (..) Με τον συμβιβασμό αυτό και οι δύο πλευρές διαφυλάττουν το κύρος τους και δίνουν σε χώρες, όπως η Γερμανία, τη δυνατότητα να τερματίσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ 16 Σεπ 2020 | 15:32

Πρώην υπουργός Οικονομικών Ερντογάν: Η τουρκική οικονομία καταρρέει - Δεν μας σώζει ούτε το ΔΝΤ

Δυσκολεύει η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ενώ υπάρχουν και οι φόβοι για κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής 24-25 Σεπτεμβρίου.

ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ-ΕΞΠΡΕΣ 15 Σεπ 2020 | 10:07

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν έως 9.200 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων αναμένεται να λάβουν αναδρομικά στις κύριες συντάξεις.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ 13 Σεπ 2020 | 16:17

Μητσοτάκης: Εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις

Παραδέχτηκε πως είναι εύλογες οι ανησυχίες των πολιτών για την μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΑΙ ΣΑΡΚΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ 13 Σεπ 2020 | 15:24

Επικό τρολάρισμα Παπαδημούλη στο twitter για το σποτ "Αθήνα, σπίτι για όλους"

Τι το ήθελε ο Δημήτρης Παπαδημούλης να μιλήσει για σπίτια; Οι χρήστες το γλεντάνε

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 09 Σεπ 2020 | 11:41

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Η νέα κανονικότητα στις συνήθειες των καταναλωτών σε κατακόρυφη άνοδο

Καταγράφεται μία σταθεροποίηση της πελατειακής βάσης των αγορών μέσω διαδικτύου περίπου στο μέγεθος του 50% του πληθυσμού.

ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 02 Σεπ 2020 | 11:29

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου: Πάνω από 16 δισ. ευρώ οι προσφορές

Εντυπωσιακή η ζήτηση στην επανέκδοση του 10ετούς - Ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ οι προσφορές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΔΗΧ 01 Σεπ 2020 | 15:45

Ξανά στις αγορές η Ελλάδα - Επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

Ξανά στις αγορές καταφεύγει η Ελλάδα προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα, η οποία, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα φτάσει στα 2 δις. ευρώ.

ΓΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 30 Αυγ 2020 | 21:50

Τσακαλώτος για Πατέλη: Η κυβέρνηση θα σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους

Ο κ. Τσακαλώτος συμπεραίνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους, ενώ αμφισβητεί ότι το κάνει για να ενισχύσει τη νέα γενιά.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Αυγ 2020 | 11:19

Αλέξης Πατέλης: "Δεν είναι λύση να μοιράζεις λεφτά, χρειάζεται σχέδιο δράσεων"

Η πρόταση που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο δράσεων που θα υπηρετεί τους μεταρρυθμιστικούς στόχους της κυβέρνησης, τονίζει.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΥΨΗΛΟ 27 Αυγ 2020 | 18:24

Το λάθος του ΔΝΤ με το ελληνικό δημόσιο χρέος - Οι πραγματικές εκτιμήσεις

Λανθασμένες φαίνεται πως είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό δημόσιο χρέος

ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 25 Αυγ 2020 | 16:21

Επίδομα 534 ευρώ: Νέες πληρωμές την Παρασκευή 28/8 - Ποιοί είναι οι δικαιούχοι

Τρεις ομάδες εργαζομένων και δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας πληρώνονται την ερχόμενη Παρασκευή

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 24 Αυγ 2020 | 10:48

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Ξεκινά σήμερα η πληρωμή τους - Πότε γίνεται η καταβολή ανά ταμείο

Το πρόγραμμα προπληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων και η καταβολή τους ανά ταμείο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ IHS MARKIT 23 Σεπ 2020 | 13:35

Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα τον Σεπτέμβριο

Συνεχίστηκε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη αλλά υποχώρησε ο τομέας των υπηρεσιών