Πάγωμα πληρωμών ως το 2030 ή νέο δάνειο 40 δισ. ευρώ προτείνει το Bruegel για την Ελλάδα

Πάγωμα κάθε πληρωμής προς την ευρωζώνη μέχρι το 2030 ή νέο δάνειο ύψους 40 δισ. ευρώ προτείνει το γερμανικό ινστιτούτο Bruegel

pagwma-plirwmwn-ws-to-2030-i-neo-daneio-40-dis-eurw-proteinei-to-bruegel-gia-tin-ellada
|
SHARE THIS
0
SHARES

To πάγωμα κάθε πληρωμής προς το EFSF έως το 2030, αντί του 2023 - που προτείνεται υπό το σενάριο της επιμήκυνσης των δανείων κατά 50 χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%-προτείνει το γερμανικό ινστιτούτο. Έτσι, η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει όλες τις άλλες της υποχρεώσεις προς τον επίσημο τομέα.

Σε αυτό το σενάριο, το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 135% του ΑΕΠ το 2020, στο 118% του ΑΕΠ το 2022 και στο 98% του ΑΕΠ το 2030

Σε αυτό το σενάριο, το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 135% του ΑΕΠ το 2020, στο 118% του ΑΕΠ το 2022 και στο 98% του ΑΕΠ το 2030.

Σύμφωνα με το άλλο σενάριο που προτείνει το Bruegel, η Ελλάδα θα λάβει ένα τρίτο δάνειο ύψους 40 δισ ευρώ και σημαντικές ενισχύσεις κεφαλαίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εάν δεν αρκούν αυτά, τότε η χώρα θα πρέπει να σταματήσει να καταβάλει τόκους στην ευρωζώνη μέχρι να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από το Ινστιτούτο Bruegel να εκπονήσει μία έκθεση για τον ρόλο της Τρόικας στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο, καθώς και για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών. Στα πλαίσια αυτής της ανάλυσης, το ινστιτούτο κατέληξε να προτείνει τα δύο παραπάνω σενάρια για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Bruegel, τα προγράμματα της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, βασίστηκαν σε πολύ αισιόδοξες υποθέσεις και εκτιμήσεις γύρω από την εφαρμογή και την οικονομική ανάκαμψη. Και στις τέσσερις χώρες η ανεργία αυξήθηκε πολύ πιο έντονα από το αναμενόμενο, ενώ το χρέος προς το ΑΕΠ εκτοξεύθηκε. Η επιδείνωση του ΑΕΠ οφείλεται σε 4 παράγοντες: Στους μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους πολλαπλασιαστές, στο πιο δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, στην υποεκτίμηση των αρχικών προκλήσεων και στην αδυναμία των συστημάτων διοίκησης.

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι το λιγότερο επιτυχημένο από όλα

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι το λιγότερο επιτυχημένο, τονίζει το ινστιτούτο. Η Ιρλανδία βγήκε από το πρόγραμμα τον Δεκέμβριο αλλά τα προβλήματα στον τραπεζικό της τομέα παραμένουν. Η έξοδος της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα τον Μάιο του 2014 φαίνεται εφικτή αλλά πρέπει να ακολουθηθεί από μία πιστωτική γραμμή. Είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για το πρόγραμμα της Κύπρου το οποίο έχει ξεκινήσει μόλις τον περασμένο Μάιο, ωστόσο έχουν γίνει σημαντικά λάθη από γύρω από το σχεδιασμό του προγράμματος της χώρας.

Η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Όχι μόνο το πρώτο πρόγραμμα χρειάστηκε να αντικατασταθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα μετά το κούρεμα των κρατικών ομολόγων των ιδιωτών, αλλά υπάρχουν τεράστιες αμφιβολίες γύρω από το εάν η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση, χωρίς κάποιου είδους μείωση του δημόσιου χρέους της που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα (ΟSI).

Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η πτώση της εγχώριας ζήτησης ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο κι έτσι η ανεργία εκτοξεύθηκε.

Όπως τονίζει το Bruegel, η Ελλάδα είναι στην χειρότερη κατάσταση από όλες τις χώρες, παρά την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 25% ( όταν οι προβλέψεις ήθελαν το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 15%) και το δημόσιο χρέος να αγγίζει το 175% του ΑΕΠ.

Δύσκολη η επιστροφή στις αγορές χωρίς κάποιου είδους μείωση του δημόσιου χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα (ΟSI)

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει η χώρα από το πρόγραμμα διάσωσης αυτόν τον χρόνο, χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της και ένα σχέδιο βελτίωσης της ανάπτυξης, προειδοποιεί το Bruegel.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην κακή επίδοση του ελληνικού προγράμματος είναι οι εξής:

- Το εξωτερικό μακροοικονομικό περιβάλλον κατέληξε να είναι χειρότερο από ότι αρχικά αναμενόταν, καθώς η ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση.

- Ένας άλλος παράγοντας είναι η καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων από την Ευρώπη, όπως η μη ξεκάθαρη στάση της Ευρώπης απέναντι στην αναδιάρθρωση του χρέους γενικότερα και στην εφαρμογή του στην Ελλάδα ειδικότερα, δημιούργησε σημαντικές ανησυχίες για τους επενδυτές.

- Αλλος παράγοντας είναι η ελλειπής εφαρμογή των συμφωνηθέντων ειδικά το 2011, λόγω και των εκλογών στην Ελλάδα.

- Επίσης, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έγινε πολύ αργά κι έτσι η ελάφρυνση που έφερε ήταν περιορισμένη για να λύσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

- Η υπερβολική λιτότητα οδήγησε στην επιδείνωση του ελληνικού ΑΕΠ

- Ενα βασικό πρόβλημα του ελληνικού προγράμματος ήταν η προσπάθεια επανάκτησης της ανταγωνιστικότητας την ίδια στιγμή με την προσπάθεια μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ.

Η διόρθωση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας ήταν μία τιτάνια πρόκληση και το ότι παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η χώρα κατάφερε να παραμείνει στο ευρώ, αποτελεί επιτυχία. Το πρόγραμμα της Τρόικας πάντως, δεν ήταν σωστά σχεδιασμένο, επισημαίνει το Ινστιτούτο.

Η συζήτηση για βοήθεια από τον επίσημο τομέα θα μπει φέτος στο τραπέζι

Η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ και μπορεί κάποια στιγμή να επιστρέψει στις αγορές, ωστόσο το πρόγραμμά της ήταν το πιο αποτυχημένο από όλα. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν έχει ανακτηθεί, η χώρα θα συνεχίσει για αρκετό καιρό να χρειάζεται οικονομική στήριξη και οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Και τελικά οι προβλέψεις της Τρόικας ήταν λάθος.

Το σίγουρο λοιπόν είναι πως η συζήτηση για βοήθεια από τον επίσημο τομέα στην μείωση του ελληνικού χρέους θα μπει φέτος στο τραπέζι, καθώς λήγει και το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας και η χώρα κάθε άλλο παρά μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της, καταλήγει το Bruegel..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook