«Πάγωμα» του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία για ένα δίμηνο

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πέφτει το βάρος της απόφασης για πιθανή αναβολή στην επιβολή του ΦΠΑ στον χώρο της εκπαίδευσης.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
«Πάγωμα» του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία για ένα δίμηνο

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πέφτει το βάρος της απόφασης για πιθανή αναβολή στην επιβολή του ΦΠΑ στον χώρο της εκπαίδευσης. Ύστερα από έντονες πιέσεις των εμπλεκόμενων φορέων –και με το επιχείρημα ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεξεργαζόταν πρόταση «παγώματος» της επιβολής του ΦΠΑ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο όπως αναφέρει στο theTOC αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας. Το δίμηνο «πάγωμα», σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει χρόνο στον χώρο της εκπαίδευσης ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι γονείς –πόσο μάλλον που το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από τα βαρύτερα το οποίο μάλιστα θα έπεφτε στις πλάτες των οικογενειών στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου- αλλά και τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις 20 Σεπτεμβρίου να διαπραγματευτεί με τους δανειστές το «ισοδύναμο» κατά τη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου.

Για να ισχύσει το «πάγωμα» η υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθώς οι νόμοι του Ιουλίου (για τα φροντιστήρια) και του Αυγούστου (για τα ιδιωτικά σχολεία) ορίζουν με σαφήνεια ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση ισχύει από τις 20 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γ.γ Δημοσίων Εσόδων δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική εγκύκλιο με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου (σ.σ ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά σχολεία ενώ υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του μέτρου).

Προς το παρόν πάντως –και ενώ μένει να φανεί στην πράξη αν θα περάσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «πάγωμα»- η μόνη επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα είναι αυτή της 20ης Αυγούστου της ΓΓΔΕ η οποία σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους ιδιωτικούς φορείς των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν απαλλάσσεται πλέον από τον ΦΠΑ, να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών στην εφορία για να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Να σημειωθεί επίσης ότι ο νόμος ορίζει «στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία από 20 Ιουλίου (ημερομηνία επιβολής του ΦΠΑ) χωρίς ΦΠΑ, τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και ο οφειλόμενος φόρος, να καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο.

Λαϊκή ενότητα: Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν προεκλογική αναδίπλωση

Κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, Νέα Δημοκρατία και ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αναδιπλωθούν προεκλογικά από τον εξοντωτικό φόρο που μαζί επέβαλαν σε φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ και άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, επιβαρύνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά.
Η Νέα Δημοκρατία χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα φροντιστήρια που κινδυνεύουν άμεσα να βάλουν λουκέτο και τις οικογένειες που καλούνται να πληρώσουν τον εξοντωτικό ΦΠΑ του 23%. Αυτό που προτείνει όμως, συνεπής στη μνημονιακή πολιτική της, είναι να καλυφθεί η άρση του ΦΠΑ με νέα “ισοδύναμα” μέτρα, που θα περιορίσουν περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες. Κάτι που θα σημάνει, αναπόφευκτα, νέα μέτρα καταβαράθρωσης του δημόσιου σχολείου, σε βάρος των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μια και έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο που υπέγραψε. Απομένει να δούμε μόνο τι είδους “ισοδύναμα” θα επινοήσουν αν, τελικά, προχωρήσουν στο προεκλογικό (ίσως μόνο προεκλογικό) πάγωμα του ΦΠΑ.
Απαίτηση των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών είναι η πλήρης κατάργηση του εξοντωτικού αυτού μέτρου, χωρίς “ισοδύναμα” που θα τους πάρουν από τη μία τσέπη αυτά που τους δίνουν προσωρινά από την άλλη. Επιπλέον, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, επείγει η κάλυψη των άνω των είκοσι χιλιάδων κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία. Αυτό θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, και την ομαλή λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, της ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα λύκεια, προς όφελος των μαθητών και προς ελάφρυνση των βαρών που επωμίζονται οι γονείς τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 14 Οκτ 2021 | 19:56

Κλειστά σχολεία: Σε ποιες περιοχές δεν θα γίνουν μαθήματα λόγω κακοκαιρίας - Τι ισχύει με την τηλεκπαίδευση

Σε ποιες περιοχές και δήμους της χώρας δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας - Τι ισχύει για τους παιδικούς σταθμούς

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 14 Οκτ 2021 | 15:42

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική

Κλειστά αύριο τα σχολεία στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος -Κλειστά και σήμερα όσα λειτουργούν απογευματινές και βραδινές ώρες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ 14 Οκτ 2021 | 10:10

Κακοκαιρία Μπάλλος: Σε ποιες περιοχές είναι κλειστά τα σχολεία

Ποια σχολεία θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη κλειστά, λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος.

ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 14:00

Self test για μαθητές: Από αύριο δωρεάν στα φαρμακεία - Πόσα δικαιούνται

Τα self test θα διατεθούν στους μαθητές για τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 13 Οκτ 2021 | 12:43

Σχολεία - Ο τιμοκατάλογος των κυλικείων: Ποιες είναι οι ανώτατες τιμές για κουλούρια, τοστ και χυμούς

Δείτε αναλυτικά τις ανώτατες τιμές για τα είδη που πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων.

ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΛΕΙΣΤΑ 12 Οκτ 2021 | 15:41

Σεισμός στην Κρήτη: Πανικόβλητοι γονείς έτρεχαν να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία [βίντεο]

Οι γονείς έτρεξαν αμέσως να πάρουν τα παιδιά τους. Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν όλα τα σχολεία σε Ηράκλειο και Λασίθι.

"ΑΓΟΥΡΟΙ" ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 09 Οκτ 2021 | 11:47

Αποκάλυψη: Ανήλικοι διακινούσαν ναρκωτικά σε γυμνάσια και λύκεια

Ανήλικοι είχαν στήσει οργανωμένο δίκτυο διακίνησης ινδικής κάνναβης, έξω από γυμνάσια και λύκεια στη Νέα Σμύρνη - Ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ΣΤΟ TWITTER 08 Οκτ 2021 | 23:05

ΑΔΕΔΥ: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της Δευτέρας - Το ανακοίνωσε η Κεραμέως

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου - Και χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ 08 Οκτ 2021 | 17:48

ΑΔΕΔΥ: Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα - Απεργούν οι εκπαιδευτικοί

Μαίνεται ο πόλεμος της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών οργανώσεων με το υπουργείο Παιδείας.

ΠΟΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 07 Οκτ 2021 | 11:56

Εκπληξη: Ανοιξαν τα σχολεία αλλά μειώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στους μαθητές- Μόνο 6-7 τμήματα κλειστά

Τα κρούσματα το Σεπτέμβριο στα σχολεία ήταν 3.000 λιγότερα στα παιδιά ηλικίας 4 - 18 ετών σε σχέση με τον Αύγουστο, που ξεπέρασαν τις 17.000.

ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 06 Οκτ 2021 | 23:38

Κλειστά σχολεία την Πέμπτη λόγω της κακοκαιρίας "Αθηνά"

Κλειστά θα μείνουν σχολεία σε κάποιες περιοχές της χώρας, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας "Αθηνά"

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 05 Οκτ 2021 | 11:04

Σχολεία: Χωρίς απουσίες οι μαθητές την ημέρα του εμβολιασμού και την επόμενη, εάν έχουν συμπτώματα

Δεν θα μπαίνουν οι απουσίες των μαθητών τόσο την ημέρα του εμβολιασμού όσο και την επόμενη ημέρα, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα από τον εμβολιασμό τους.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ 03 Οκτ 2021 | 17:58

Σεισμός στο Ηράκλειο: Κλειστά και τη Δευτέρα τα σχολεία - Ανοίγουν βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί

Κλειστά θα παραμείνουν και τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου Δημοτικά. Γυμνάσια και Λύκεια στο Ηράκλειο. Ανοίγουν ξανά βρεφονηπιακοί κα παιδικοί σταθμοί