Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Τρόπο διαφυγής από την μνημονιακή απαίτηση για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές μέχρι το τέλος του χρόνου αναζητεί η κυβέρνηση

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Τρόπο διαφυγής από την μνημονιακή απαίτηση για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές μέχρι το τέλος του χρόνου αναζητεί η κυβέρνηση ενώ για μια ακόμη φορά φαίνεται να ακολουθεί την οδό των... καθυστερήσεων. Έχουν απομείνει τέσσερις μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου και ακόμη η προετοιμασία για το νέο σύστημα αξιών βρίσκεται στα πρώτα στάδια παρά το γεγονός ότ η εκκρεμότητα της εξίσωσης –την οποία μάλιστα έχει διατάξει μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας- υπάρχει εδώ και χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει τον λόγο του να καθυστερεί: θέλει να αποφύγει το... πικρό ποτήρι της νέας αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων καθώς αυτό είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Αν προχωρήσει τώρα η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, η φορολογητέα ύλη του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 100 δις. ευρώ και αυτό θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να μειώσει το «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων ακόμη και κάτω από τα 150.000 ευρώ (από 200.000 ευρώ που είναι σήμερα). Ο «λογαριασμός» από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έφτανε στους φορολογούμενους σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά περίοδο: τον Αύγουστο του 2018 όταν θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθώς αυτή θα αφορά στη διευθέτηση του χρέους αλλά και στο καθεστώς βάσει του οποίου θα λειτουργεί η χώρα μετά το τέλος του 3ου μνημονίου.
Το υπουργείο Οικονομικών, αν πιεστεί και στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης να προχωρήσει «εδώ και τώρα» στην εξίσωση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές και να μην προχωρήσει σε μια ακόμη αναβολή (κάτι πολύ δύσκολο καθώς πλέον τελειώνει το 3ο μνημόνιο) θα επιχειρήσει να διαφύγει δια της... ηλεκτρονικής βάσης αξιών. Το σύστημα στο οποίο ήδη καταχωρίζονται οι συναλλαγές που γίνονται το τελευταίο διάστημα (σ.σ. τα στοιχεία τα περνούν οι συμβολαιογράφοι χωρίς όμως να είναι ακόμη σαφές αν υπάρχει υποχρέωση για όλους) υποτίθεται ότι θα αποτελέσει τη «βάση» από την οποία θα προκύψουν οι εμπορικές αξίες. Στο οικονομικό επιτελείο όμως γνωρίζουν ότι τα στοιχεία της βάσης δεν είναι τόσο αξιόπιστα ώστε να στηριχτεί σε αυτά το σύνολο της μεταρρύθμισης της φορολογίας ακινήτων.

Και αυτό για δύο λόγους:

1. Πρώτον οι περισσότερες αγοραπωλησίες που γίνονται τα τελευταία χρόνια (και οι οποίες «ταϊζουν» ουσιαστικά τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών είναι αγοραπωλησίες «ανάγκης». Δηλαδή πρόκειται για συναλλαγές στις οποίες ο πωλητής υποκύπτει σε πολύ χαμηλά τιμήματα προκειμένου να καλύψει άλλες πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις. Αν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά αυτά τα στοιχεία, οι νέες αξίες των ακινήτων βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι φόροι, θα υποχωρήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτι που θα έχει συνέπειες και στα οικονομικά των τραπεζών αλλά και στα δημόσια έσοδα.

2. Δεύτερον οι αγοραπωλησίες είναι πλέον πολύ λίγες για να προκύψει αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι αγοραπωλησίες προ κρίσης ήταν περισσότερες από 200.000 και πλέον η πτώση φτάνει στα επίπεδα του 70-75%.

Η λύση που υπάρχει στο τραπέζι είναι να χρησιμοποιηθούν οι αξίες από τη βάση συναλλαγών –η καταγραφή όλων των συναλλαγών θα γίνει υποχρεωτική- αλλά να θεσπιστεί και ένα ελάχιστο «πλαφόν» τιμών το οποίο θα είναι κοντά στα σημερινά επίπεδα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Αυτό δεν προσκρούει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο ζητά την ανανέωση των τιμών χωρίς να έχει λόγο για το ύψος τους. Αν αυτές οι «ελάχιστες τιμές» (οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν και για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ) είναι κοντά στις σημερινές αντικειμενικές αξίες, τότε θα αποφευχθεί η μεγάλη αύξηση των συντελεστών τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 01 Μαϊ 2021 | 10:39
ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 23 Απρ 2021 | 12:28

Όσοι πιστοί προσέλθετε: Πάνω από 250 επενδυτές για 38 ακίνητα της Εκκλησίας - Σε νότια προάστια, Κηφισιά, Θεσσαλονίκη

Η κατάθεση πρότασης αξιοποίησης 38 ακινήτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος λήγει σήμερα το απόγευμα - 250 οι επενδυτές από Ελλάδα και εξωτερικό.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑ 8% 22 Απρ 2021 | 15:56

Σταϊκούρας: Kαμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ φέτος - Στο τέλος του έτους οι αποφάσεις για νέες αντικειμενικές αξίες

Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ εφέτος, ενώ στο τέλος του έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 21 Απρ 2021 | 08:52

Κούρεμα ενοικίων: Διπλές αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Διπλή αποζημίωση θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 13 Απρ 2021 | 09:22

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν αν κάνουν τώρα αγοραπωλησίες και γονικές παροχές

Η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αυξάνει την κινητικότητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ 11 Μαϊ 2021 | 21:59

Εμβολιασμοί: Ο "αλφαδιάς" που έγινε viral- Τέτοια τάξη δεν έχω ξαναδεί ναπούμε

Ο πολίτης που μίλησε για τους εμβολιασμούς στον Σκάι έγινε viral

ΜΕΣΩ ΕΡΓΑΝΗΣ 11 Μαϊ 2021 | 20:55

Επίδομα 534 ευρώ για τον Μάρτιο: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους καλλιτέχνες

Οι δικαιούχοι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για το επίδομα έως τις 19 Μαΐου.

ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 11 Μαϊ 2021 | 19:39

Κομισιόν: "Πράσινο φως" στο ελληνικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της εστίασης

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 11 Μαϊ 2021 | 15:46

Εστίαση: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των πρώτων υλών

Οι αιτήσεις για την εστίαση θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Ιουλίου - Μέχρι πότε μπορούν να κατατεθούν στην πλατφορμα τα τιμολόγια.

ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΜΑ, ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ, ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ 11 Μαϊ 2021 | 14:13

Στον αέρα το νέο deltamoms.gr από τη Δέλτα: Με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή για καλό σκοπό

Η ΔΕΛΤΑ, ο καθημερινός σύμμαχος της μητέρας στην ανάπτυξη των παιδιών της με προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, τώρα προσκαλεί όλες τις μανούλες να επισκεφθούν το ανανεωμένο deltamoms.gr και να γίνουν μέλη του deltamoms club!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ 11 Μαϊ 2021 | 13:39

Ο Τσακλόγλου στο Φόρουμ των Δελφών: Η ψηφιοποίηση, ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις

Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών, ότι το καινούργιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα παραμείνει δημόσιο.

11 Μαϊ 2021 | 08:04

Απίθανη κορονο-απάτη με τα ενοίκια: Εφτιαχναν μισθωτήρια "μαϊμού" με συγγενείς για να εισπράξουν την αποζημίωση

Η ελληνική "εφευρετικότητα", δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω ούτε το πρόγραμμα αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κουρεμένα ενοίκια.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 11 Μαϊ 2021 | 07:42

Καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 472.899 δικαιούχους

Καταβάλλεται σήμερα, 11 Μαΐου 2021, η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 472.899 δικαιούχους.