Follow us

Πακέτο παροχών ύψους έως 1 δισ. ευρώ πριν το Πάσχα - Τα 2 μέτρα που έχουν "κλειδώσει"

Πακέτο παροχών που θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και τα 900 εκατ. ευρώ ενδεχομένως και το 1 δισ. ευρώ, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πακέτο παροχών που θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και τα 900 εκατ. ευρώ ενδεχομένως και το 1 δισ. ευρώ, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, μετά τα θετικά αποτελέσματα του Προϋπολογισμού του 2022, αλλά και των ενδείξεων όπως αυτές καταγράφονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον πρώτο μήνα του έτους.

Κάποια από τις εισηγήσεις έχουν ήδη κλειδώσει, ενώ από την κυβέρνηση αναζητούν ένα μέτρο που θα κάνει αίσθηση και θα αφορά μεγάλο τμήμα των πολιτών. Το ακριβές ύψος του νέου πακέτου το οποίο θα ανακοινωθεί στα τέλη του μήνα θα εξαρτηθεί σημαντικά από τις τιμές του φυσικού αερίου και τις προβολές που κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, εντός της εβδομάδας, οι τιμές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και στα συγκεκριμένα στα 55 ευρώ η Mwh από 120 ευρώ που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό για το 2023.

H εξέλιξη αυτή οδηγεί στην αποδέσμευση ποσού ύψους 600 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό και το οποίο προοριζόταν για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από την καλή πορεία του Προϋπολογισμού του 2022 που θα έχει αντίτυπο στον τρέχοντα (carryover) περίπου 300 εκατ. ευρώ, αλλά και στα θετικά αποτελέσματα που αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέτρα θα αποφασισθούν τις προσεχείς μέρες και εξετάζονται προτάσεις που σχετίζονται τόσο με τη φορολογία, την ακρίβεια και την τόνωση των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για τις παρεμβάσεις του νέου κύκλου ενισχύσεων προβλέπουν ένα νέο επίδομα ακρίβειας λίγο πριν το Πάσχα, ένα μέτρο που θα διευκόλυνε τους εργοδότες να συναινέσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, και κούρεμα της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή ακόμη και νέες εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος.

Δύο μέτρα φαίνεται πάντως πως έχουν κλειδώσει. Το πρώτο είναι το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα, ύψους 250 ευρώ. Ακολουθώντας το μοντέλο των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενισχύσει το κομμάτι των χαμηλόμισθών, που πλήττεται τόσο από την ακρίβεια όσο και από την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το "δώρο Πάσχα" θα δοθεί στους ίδιους δικαιούχους, δηλαδή σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους, καθώς και σε ευάλωτους συμπολίτες μας (ανασφάλιστοι υπερήλικες, Άτομα με Αναπηρία, δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιδόματος παιδιού).

Το δεύτερο αφορά στην ενίσχυση των 900.000 συνταξιούχων που έμειναν εκτός των αυξήσεων που έφθασαν έως και 7,75%. Συζητείται μια εφάπαξ ενίσχυση, που θα κινείται στην περιοχή των 400 ευρώ, ενώ στις σκέψεις του υπουργείου Εργασίας είναι η παροχή να καταβληθεί στους δικαιούχους πριν από το Πάσχα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των εορτών.

Τα σενάρια:

-Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων με έκτακτο επίδομα το Πάσχα.

-Εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση.

-Μείωση προκαταβολής φόρου.

-Εξαίρεση επαγγελματικών ομάδων από το τέλος επιτηδεύματος.

- Μείωση εισφορών ώστε να αυξηθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός.


-Ενισχυμένο επίδομα ακρίβειας.

Παράλληλα, όλα τα παραγωγικά υπουργεία καταθέτουν τις προτάσεις τους στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία.

Διαβάστε Επίσης

Οι προτάσεις

-ΦΠΑ. Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι αρχικά να διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους καθώς και την εστίαση. Παράλληλα, από το 2024 ή το 2025 εξετάζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ να περιορισθεί στο 22% από 24% σήμερα και ο χαμηλός στο 11% από 1% με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Είναι πιθανό κάποια αγαθά και υπηρεσίες αν περάσουν από τον κανονικό συντελεστή στο χαμηλό.

-Τέλος επιτηδεύματος. Ήδη από φέτος απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις που εντός του 2022 αύξησαν το προσωπικό τους. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του τέλους από το 2024.

-Εισφορές. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2024.

- Δημόσιο. Ονομαστικές αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια σχεδιάζει η κυβέρνηση. Έχει υπολογιστεί κονδύλι για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το σχετικό ποσό έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο του 2024 ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τους θεσμούς.

-Επιχειρήσεις: Στην προεκλογική φορολογική ατζέντα εξετάζεται να περιληφθεί η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιριών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 22% στο 20%.

- Επαγγελματίες. Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να επανεξετάσει το φορολογικό πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα σε σύγκριση με διεθνείς πρακτικές, με στόχευση την απλοποίηση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη βάση ανάλογων κινήτρων.

- Επέκταση της υποχρέωσης POS σε όλη την οικονομική δραστηριότητα. Θεωρείται ότι η επέκταση των POS σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis, είναι ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

- Επανεξέταση της φορολογικής κλίμακας καθώς και της κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα, όπου οι συντελεστές είναι δυσβάσταχτοι για τους έχοντες εισοδήματα από την ανωτέρω πηγή.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 24 Μαρ 2023 | 00:11

Βουλή: Πέρασαν τα μέτρα στήριξης συνταξιούχων-οφειλετών - Δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στα μέτρα που ψηφίστηκαν προβλέπεται ενίσχυση ως 300 ευρώ σε συνταξιούχους και αποπληρωμή εφορίας σε 8 δόσεις.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ 14 Μαρ 2023 | 18:54

Κορονοϊός: Τέλος όλα τα μέτρα, παρελθόν rapid test και μάσκες - Σε ποιες περιπτώσεις παραμένουν υποχρεωτικά

Άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19, με εξαίρεση τις υγειονομικές δομές

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΑΜΑΖ 13 Μαρ 2023 | 19:54

ΟΤΕ: Έκτακτη oικονομική ενίσχυση 6,2 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους - Νέες ΕΣΣΕ σε ΟΤΕ και COSMOTE

Με στόχο να ενισχυθούν περισσότερο οι χαμηλόμισθοι, το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται κλιμακωτά, ανάλογα με τον μισθό, με μέγιστο καθαρό ποσό ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ.

10 Μαρ 2023 | 22:46

Οι τράπεζες διαγράφουν τα δάνεια στις οικογένειες των θυμάτων -Η επιστολή στον Γ. Γεραπετρίτη

Διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων για τις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΩΝ IRI 07 Μαρ 2023 | 09:00

Σούπερ μάρκετ: Ανοδος τζίρου λόγω ανατιμήσεων τον Ιανουάριο

Τόνωση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ έφερε ο πληθωρισμός τον πρώτο μήνα του έτους την ώρα που οι καταναλωτές μείωσαν τις ποσότητες προϊόντων στο καλάθι.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 06 Μαρ 2023 | 17:46

Έρευνα της Opinion Poll γα την ακρίβεια: Το 53% θεωρεί ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια

Ζητούμενο ήταν να διερευνηθούν οι επιδράσεις της ακρίβειας στη ζωή των πολιτών του Λεκανοπέδιου. Η ικανοποίηση από τα μέτρα της Κυβέρνησης και ποια μέτρα αξιολογούν ως απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί.

ΣΕ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 26 Μαρ 2023 | 15:50
ΚΡΙΣΤΑΛΙΝΑ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΒΑ 26 Μαρ 2023 | 13:30

Καμπανάκι ΔΝΤ: Ζητά "επιφυλακή" απέναντι στην "αυξημένη αβεβαιότητα" στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Το πρώτο θύμα στην Ευρώπη υπήρξε η Credit Suisse - Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, επεσήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ 26 Μαρ 2023 | 09:36

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα - Η συμβολή της ΕΕ και το ελληνικό σχέδιο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει πρόταση για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αυστρία και τη Νότια Γερμανία

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ 26 Μαρ 2023 | 09:29

Βελτιωμένη πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% από το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών αναθεωρεί επί τα βελτίω τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος, σε 2,3% από 1,8% της πρόβλεψης του προϋπολογισμού

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Μαρ 2023 | 09:25

Δημοτική Αστυνομία: "Πράσινο φως" για 1.213 προσλήψεις - Η κατάταξη των θέσεων ανά δήμο και κατηγορία

Η εγκριτική απόφαση αναμένεται να κοινοποιηθεί αύριο Δευτέρα στο σύνολο των δήμων της χώρας

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH 25 Μαρ 2023 | 15:27

"Φρένο" και στον καφέ εκτός σπιτιού έβαλε η ακρίβεια στους Ελληνες

Η κατανάλωση καφέ είναι μια ισχυρή νεοελληνική παράδοση, καθότι το 95% των Ελλήνων αγοράζουν καφέ.