"Πακέτο" στήριξης 1,5 δισ. ευρώ για τον Ιανουάριο – Τι θα περιλαμβάνει

Παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με την αντίστοιχη καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Εντός των επόμενων 24ωρων ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών το πακέτο με τα μέτρα στήριξης του Ιανουαρίου. Εκτός από την απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής ενοικίου για όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου και την αποζημίωση των ιδιοκτητών με ποσοστό 80%, θα περιλαμβάνει την παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με την αντίστοιχη καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την περαιτέρω αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων -οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά θα αφορούν και στις ελληνικές τράπεζες- την παράταση στο δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας για όσους θα το έχαναν στο τέλος Δεκεμβρίου και φυσικά την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να γίνουν οι αρχικές αιτήσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Αφού καταγραφεί το ενδιαφέρον θα δημοσιευτεί η απόφαση με τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού του ποσού που θα αντιστοιχεί στον κάθε επαγγελματία. Συνολικά αναμένεται να μοιραστεί περίπου 1 δις. ευρώ ενώ το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο δηλαδή θα δίδεται υπό μορφή κρατικής επιχορήγησης.

Παρά το γεγονός ότι θα επιστρέψουμε στη διαδικασία των διπλών αιτήσεων για να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους, οι εκταμιεύσεις αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου καθώς στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν τις ανάγκες ρευστότητας που υπάρχουν στην αγορά. Οι δύο φάσεις επιλέγονται και πάλι ως λύση προκειμένου να ελεγχθεί η έκταση του προγράμματος. Πάντως, ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν θα είναι και πάλι μεγάλος καθώς η ελάχιστη ενίσχυση των 1000 ευρώ (500 ευρώ χάρισμα και 500 ευρώ δάνειο) θα λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για την υποβολή της αίτησης.

Σημαντικό κονδύλι

Το οικονομικό επιτελείο θα βγάλει από το συρτάρι ένα σημαντικό κονδύλι από το αποθεματικό των τριών δις. ευρώ που έχει στην άκρη για να στηρίξει την οικονομία μέσα στους πρώτους δύσκολες μήνες του έτους. Υπολογίζεται ότι για να στηριχτεί η οικονομία τον Ιανουάριο θα χρειαστεί να διατεθεί τουλάχιστον το 50% αυτού του αποθεματικού. Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα χρειαστούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το πρόγραμμα αναστολών των συμβάσεων εργασίας ενώ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει και η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων η οποία θα φτάνει πλέον στο 80% του ενοικίου (ή στο 60% αν πρόκειται για ιδιοκτήτη νομικό πρόσωπο).

To πακέτο στήριξης αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει και κούρεμα ενοικίων όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές μέχρι 11 Ιανουαρίου αλλά και για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις όπως επίσης και για τους εργαζόμενους σε αναστολή. Απλώς, εξετάζεται γι' αυτές τις κατηγορίες το κούρεμα του ενοικίου να είναι 40% και όχι 100% όπως θα ισχύσει για τα καταστήματα λιανικής, την εστίαση κλπ. Θα υπάρξει αναλυτική απόφαση με το ποσοστό κουρέματος που θα ισχύσει για τον κάθε επαγγελματία και τον κάθε εργαζόμενο ενώ οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες θα καταβληθούν μέσα στον Μάρτιο.

Στην κυβέρνηση ετοιμάζουν και άλλα μέτρα στήριξης αλλά ο ορίζοντας εφαρμογής τους θα ξεπερνά τον Ιανουάριο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιχορήγησης των επιχειρήσεων με βάση τις πάγιες δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του 2020 και οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από προηγούμενα μέτρα στήριξης αλλά και ένα πρόγραμμα επιδότησης τόκων για τα επιχειρηματικά δάνεια που εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τώρα. Στόχος αυτού του προγράμματος, θα είναι να αποφευχθεί η νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Ιαν 2021 | 11:49

Η επόμενη ημέρα ίσως καθυστερήσει...

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη. Η ύφεση το 2020 που υπολογίζεται περί το 10% θα έχει και συνέχεια απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο α' τρίμηνο.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 18 Ιαν 2021 | 08:33

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ρεκόρ αιτήσεων - Η πλατφόρμα κλείνει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου

Οι συμμετοχές έχουν σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν ήδη τις 650.000 και κινούνται αυξητικά πλέον προς τις 700.000.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Ιαν 2021 | 12:44

Αλέξης Πατέλης στο Capital.gr: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, μόλις το 10% θέλει να επιστρέψει στο γραφείο

"Η πανδημία φέρνει μαζί της δομικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Η βασικότερη, θα έλεγα, είναι αυτή της ψηφιοποίησης", τονίζει ο Αλέξης Πατέλης.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:30

Βολές Ηλιόπουλου για την πανδημία: Ανίκανη η κυβέρνηση να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική

Μέσα σε δυόμισι μήνες έχουμε θρηνήσει πάνω από 4.700 συνανθρώπους μας, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 15:43

Δημοσκόπηση Prorata: Ο Μητσοτάκης δημοφιλέστερος πολιτικός - Ποιοι ξεχωρίζουν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της Prorata το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

ΜΕΣΩ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ 13 Ιαν 2021 | 12:06

Μείωση ενοικίων: Στα "κάγκελα" οι ιδιοκτήτες, ετοιμάζουν μαζικές αγωγές

Μαζικές αγωγές ετοιμάζουν ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω των μειωμένων ενοικίων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 07:45

Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα: Επιστροφή στο click away, ένδυση και υπόδηση με click in shop

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away.

ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 12 Ιαν 2021 | 12:34

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Το 74% δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί

Σταθερά υψηλό παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Opinion Poll.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 12 Ιαν 2021 | 10:38

Σκυλακάκης: Δεν είμαστε ταπί, ούτε θα έρθουν νέα μνημόνια - Πότε καταβάλλεται το ενοίκιο ιδιοκτητών

Αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση στις κατηγορίες που θα ανοίξουν.

12 Ιαν 2021 | 08:30

Ας ξυπνήσουμε πριν είναι αργά...

Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει για το 2020 ύφεση περί το 10% η οποία θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και αρκετά χρόνια.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 12 Ιαν 2021 | 08:21

Κούρεμα ενοικίων: Πρόβλημα με τους δικαιούχους της μείωσης - Το πρόγραμμα των πληρωμών

Από την Δευτέρα ξεκινάει ένας μαραθώνιος καταβολής αποζημιώσεων ο οποίος θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11 Ιαν 2021 | 08:15

Μείωση ενοικίων: Διευκρινίσεις ΠΟΜΙΔΑ - Οι αποζημιώσεις και οι προθεσμίες

Διευκρινίσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν μείωση των μισθωμάτων και την αποζημίωση των εκμισθωτών δίνει η ΠΟΜΙΔΑ με εγκύκλιό της.

ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ 09 Ιαν 2021 | 09:19

Σταϊκούρας: Επιδότηση δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια με επέκταση του "Γέφυρα"

Με στόχο να αποτραπεί το κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεις μετά το τέλος της πανδημίας