Πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές σε πλεονάσματα και χρέος

Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να παράγει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα όσο η Ελλάδα.

Πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές σε πλεονάσματα και χρέος

Η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και του 2019 αλλά και του 2020 καλά κρατεί. Θα βγάλει η ευρωπαϊκή επιτροπή την έκθεσή της για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στις 5 Ιουνίου; Θα διαγνώσει δημοσιονομική «τρύπα» της τάξεως του 1,2% του ΑΕΠ όπως ακούγεται; Και αν ναι ποια θα είναι η συνέχεια; Θα απαιτηθούν καινούργια μέτρα από την επόμενη κυβέρνηση; Και όσον αφορά στα πλεονάσματα του 2020 τι θα γίνει; Ποιος θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει προτείνει τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% με την «εγγύηση» του κουμπαρά ασφαλείας ή η Νέα Δημοκρατία που έχει ανακοινώσει ότι θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για την επόμενη χρονιά;

Ενώ τα ερωτήματα αυτά περιμένουν απάντηση, η χθεσινή έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής ανέδειξε μια ακόμη ελληνική πρωτιά. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να παράγει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα όσο η Ελλάδα.

Είμαστε πρωταθλητές όπως φαίνεται και από τα ακόλουθα στοιχεία: Με βάση τον ορισμό ESA 2010 (δηλαδή τον κοινό ορισμό που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες), το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 4,4% του ΑΕΠ για το 2018 (ή στο 4,29% με βάση το μνημονιακό πλεόνασμα το οποίο όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συγκριτικός δείκτης καθώς ο συγκεκριμένος υπολογισμός για να προκύψει το μνημονιακό πλεόνασμα δεν υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Δεύτερη χώρα στη σχετική κατάταξη είναι η Μάλτα με ποσοστό 3,5% και 3η η Πορτογαλία με ποσοστό 3%.

Ακολουθούν Σλοβενία και Λουξεμβούργο που βρίσκονται στο +2,7% ενώ Η Γερμανία είχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,6%. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,3% ενώ τις χειρότερες επιδόσεις είχαν η Ισπανία που έκλεισε τη χρονιά στο 0% και οι Λετονία, (πρωτογενές έλλειμμα 0,3%), η Εσθονία (έλλειμμα 0,6%), η Γαλλία (έλλειμμα 0,8%) και η Κύπρος (έλλειμμα 2,3%). Σε όρους ισοζυγίου γενικής κυβέρνησης η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις λίγες χώρες με πλεόνασμα (σ.σ είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφού ληφθεί υπόψη και η δαπάνη για τους τόκους). Έκλεισε με πλεόνασμα 1,1% το οποίο ξεπερνούν μόνο η Μάλτα (2%), το Λουξεμβούργο (2,4%), η Γερμανία (1,7%) και η Ολλανδία (1,5%). Οι περισσότεροι προϋπολογισμοί των χωρών της Ευρώπης είναι ελλειμματικοί ενώ ο μέσος όρος των χωρών της ευρωζώνης διαμορφώνεται στο -0,5%.

Πρωταθλήτρια παραμένει η Ελλάδα σε επίπεδο χρέους με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 181,1%. Ακολουθεί η Ιταλία με 132,2% και η Πορτογαλία με 121,5%. Πάνω από το 100% του ΑΕΠ ρείναι επίσης η Κύπρος (102,5%) και το Βέλγιο (102%).

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων – "Δήμευση οχήματος" για τους παραβάτες

Πώς θα καταθέσετε πινακίδες ηλεκτρονικά από το σπίτι - Η άδεια και οι πινακίδες δεν θα παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

02 Δεκ 2020 | 08:10

Επαναλειτουργεί η πλατφόρμα για τα "ξεχασμένα τετραγωνικά" - Ευκολίες πληρωμής για τον "μικρό ΕΝΦΙΑ"

Να ενεργοποιήσει εκ νέου την πλατφόρμα για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών, σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, ικανοποιώντας το αίτημα και των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 01 Δεκ 2020 | 14:14

Τον Ιανουάριο ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Ολη η διαδικασία

Τον Ιανουάριο θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η πλατφόρμα my business support προκειμένου να υλοποιηθεί ο 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΠΟΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 01 Δεκ 2020 | 11:07

Έρχονται 120 δόσεις "ειδικού σκοπού" για όλες τις οφειλές της πανδημίας: Ποιους αφορά, τι αλλάζει στα χρέη

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο όλες οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της πανδημίας να ενταχθούν σε μια ρύθμιση 120 δόσεων "ειδικού σκοπού".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 01 Δεκ 2020 | 07:44

Αναστολή εργασίας: Τι θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι - Πώς θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων [παραδείγματα]

Με λιγότερα χρήματα θα τα βγάλουν πέρα μέσα στον Δεκέμβριο οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ 30 Νοε 2020 | 08:25

Στην... παράταση lockdown και τέλη κυκλοφορίας - Έρχεται δώρο Χριστουγέννων & επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με φόρους και ενοίκια

Δώρα, επιδόματα και "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ LOCKDOWN 29 Νοε 2020 | 09:05

Νέο "πακέτο" μέτρων στήριξης για τον Δεκέμβριο - Παράταση ενός μήνα στα τέλη κυκλοφορίας

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι - Αναλυτικά τα μέτρα - Σκέψεις για έκτακτο δώρο σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28 Νοε 2020 | 09:01

Ανάρπαστη η επιστρεπτέα προκαταβολή: Aναβάλλεται για τον Iανουάριο η 5η φάση - Ποιοι θα πάρουν το ένα δις ευρώ

Αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή των χρημάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή του τέταρτου γύρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 27 Νοε 2020 | 07:45

Εκτακτο "δώρο Χριστουγέννων": Οι δύο κατηγορίες εργαζομένων που θα το πάρουν - Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα για το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 26 Νοε 2020 | 09:10

Αυξάνονται οι μισθοί σε 2,5 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 12 ώς 77 ευρώ το μήνα - Αναλυτικά παραδείγματα

Από χθες είναι νόμος του κράτους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΦΑΣΗΣ 26 Νοε 2020 | 08:19

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εξαντλήθηκε σε 4 ημέρες και... επανακυκλοφορεί με άλλα 400 εκατ. ευρώ

Τα λεφτά της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν προϋπολογιστεί να πέσουν στην αγορά εξαντλήθηκαν μέσα σε τέσσερα 24ωρα.