Πάνω από 200 εκατ. παραπάνω θα μας κοστίσει ο φετινός χειμώνας

Τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ παραπάνω θα κοστίσει στα ελληνικά νοικοκυριά ο φετινός χειμώνας λόγω του «ράλι» στην διεθνή τιμή του πετρελαίου.

panw-apo-200-ekat-parapanw-tha-mas-kostisei-o-fetinos-xeimwnas
SHARE THIS
0
SHARES

Τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ παραπάνω θα κοστίσει στα ελληνικά νοικοκυριά ο φετινός χειμώνας λόγω του «ράλι» στην διεθνή τιμή του πετρελαίου. Παρά την κατάρρευση των πωλήσεων, τα νοικοκυριά εξακολουθούν να προμηθεύονται περίπου 1,1 δισεκατομμύρια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε ετήσια βάση για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης. Δεδομένου ότι ένα λίτρο, κοστίζει φέτος 1,15 ευρώ κατά μέσο όρο, έναντι 0,94 ευρώ πέρυσι, με το «καλημέρα» προκύπτει μια διαφορά 210 εκατ. ευρώ μόνο για να αγοραστούν οι ίδιες ποσότητες. Η κυβέρνηση, όντας υπόλογη για το πολλαπλό χτύπημα που έχει καταφέρει στη θέρμανση των νοικοκυριών, ψάχνει να βρει πόρους μέσω του υπερπλεονάσματος φοβούμενη τις τεράστιες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο απότομης επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Προφανώς, δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για το γεγονός ότι το brent έχει ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι. Έχει όμως πλήρη ευθύνη:

1. Για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα

2. Για το κουτσούρεμα του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης στα 60 εκατ. ευρώ έναντι 120 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από δύο χρόνια

3. Για την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

4. Για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που εκτόξευσε στα ύψη την τιμή του πετρελαίου.

Μπροστά στο ενδεχόμενο ένα νοικοκυριό 100 τετραγωνικών να χρειαστεί φέτος πάνω από 3500 ευρώ για να θερμάνει ένα σπίτι 100 τετραγωνικών στην ορεινή Αρκαδία ή στην ορεινή Ναυπακτία, η κυβέρνηση ψάχνει τη λύση στο έκτακτο μέρισμα και στο υπερπλεόνασμα. Το επίδομα θέρμανσης, δεν προσφέρει λύση κάτι που φάνηκε και πέρυσι. Παρά το γεγονός ότι ψαλιδίστηκε κατά 50% ο προϋπολογισμός του επιδόματος, τελικώς έμειναν και αδιάθετα ποσά. Ο λόγος; Βασική προϋπόθεση για να πάρει κάποιος την οικονομική ενίσχυση των 12,5 λεπτών ανά λίτρο, πέραν βεβαίως από τα πληροί τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η απόφαση, είναι και το να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης. Προφανώς όμως, φέτος στα νοικοκυριά, το πρόβλημα θα είναι το που θα βρει η ρευστότητα για να αγοράσει κάποιος έναν τόνο όταν αυτός κοστίζει πλέον ακόμη και πάνω από 1400 ευρώ για 1200 λίτρα καυσίμου.

Έτσι, το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι για διπλασιασμό του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης, πρακτικά δεν θα βοηθήσει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη δηλαδή αυτούς που δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο. Έτσι, εξετάζεται και το εναλλακτικό σενάριο. Να καταβληθεί και φέτος ένα έκτακτο επίδομα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά χωρίς να υπάρχει προϋπόθεση για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Άλλωστε, φέτος, η θέρμανση θα είναι ακριβότερη και γι’ αυτούς που επιλέγουν το φυσικό αέριο. 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook