
Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά θα καταργεί εφαρμογές όπως το taxibeat. Πολλοί μιλούν για ρουσφέτι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σωματείο των ιδιοκτητών ταξί του Θύμιου Λυμπερόπουλου, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ρύθμισης και κατηγορούν το taxibeat ότι τους μετατρέπει σε ...πόρνες σε βιτρίνα του Άμστερνταμ.
Ήδη έχει ξεκινήσει διαδικτυακή ηλεκτρονική διαμαρτυρία, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει πάνω από 25.000 άτομα.
Με μία ανάρτησή του στο Facebook τοποθετήθηκε ο ιδρυτής της Taxi Beat Νίκος Δανδράκης εξηγεί αναλυτικά γιατί δεν έχει λογική βάση η μετατροπή της The BEAT App από μια υπηρεσία διαμεσολάβησης ανάμεσα στον ελεύθερο επαγγελματία ταξιτζή και τους πελάτες του, σε μια εταιρεία που «παρέχει μεταφορικό έργο». Αυτό πρακτικά σημαίνει η σύναψη τριετούς συμβολαίου ανάμεσα στην πλατφόρμα και στους συνεργαζόμενους οδηγούς που θα προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ο προς συζήτηση νόμος, τον οποίο παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών κ. Σπρίτζης στον πρωθυπουργό, παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί Θύμιου Λυμπερόπουλου.
Σωματείο ταξιτζήδων: Όχι στην αξιολόγηση, δεν είμαστε πόρνες σε βιτρίνα του Άμστερνταμ
O ΣΑΤΑ εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση με αφορμή την επερχόμενη κατάργηση των ηλεκτρονικών πλατφορμών και εφαρμογών που σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών και την αντίδραση που είχε ο ιδρυτής του taxibeat Νίκος Δανδράκης.
Στην ανάρτηση του ο ΣΑΤΑ αναφέρει:
«Ο άνθρωπος που πλούτισε από τον ιδρώτα των ταξιτζήδων, που τους έβαλε σε κοινή θέα για να επιλέγει ο πελάτης, όπως γίνεται με τις πόρνες στις βιτρίνες στα Red Lights στο Άμστερνταμ, θέλει να έχει λόγο στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση, και συμπληρώνει: «Εκπροσωπώντας τι; Μια πολυεθνική που αγόρασε την εταιρία του; Τον εαυτό του; Τους Ελληνες ταξιτζήδες;».

Ραγκούσης για ταξί: Η κυβέρνηση “παραδίδει τα κλειδιά των ελληνικών δρόμων” στον Θύμιο Λυμπερόπουλο
«Εάν είχε ψηφιστεί ο νόμος από το 2011 και η αγορά των ταξί θα είχε ανοίξει με κανόνες και οι επιτυχημένες καινοτόμες επιχειρήσεις όπως η Τaxibeat δεν θα απειλούνταν. Κυρίως, με την εφαρμογή του νόμου του 2011 οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί δεν θα απειλούνταν από ερασιτέχνες οδηγούς οι οποίοι χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο έχουν ανοίξει de facto, αλλά χωρίς κανόνες, το επάγγελμα. Αυτό ήταν το "μέγα επίτευγμα" των αγώνων του κ.Λυμπερόπολου και των υποστηρικτών του σε όλα τα κόμματα. Κατάφεραν το ακατόρθωτο. Ζημίωσαν και το κοινωνικό συμφέρον και το επαγγελματικό συμφέρον των οδηγών ταξί», επισημαίνει ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ως υπουργός είχε συγκρουστεί με τους ταξιτζήδες το 2011.

«Το 2011, οι ελάχιστοι που πιστεύαμε στην κοινωνική δικαιοσύνη και στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, βρεθήκαμε μόνοι στη γωνία του πολιτικού συστήματος. Μόνοι απέναντι στον κ.Λυμπερόπουλο και μια μικρή ολιγαρχία μαντράδων, δεν μας υποστήριξε καμία πολιτική δύναμη. Στις 6 Αυγούστου του 2011 μπορεί να αναγκάσαμε τον κ.Λυμπερόπουλο να υποχωρήσει και να σταματήσει την αντικοινωνική απεργία, όμως η ίδια η Κυβέρνηση Παπαδήμου με υπουργό τον κ.Βορίδη ξαναέκλεισε το επάγγελμα των ταξιτζήδων, γεγονός που με ανάγκασε να καταψηφίσω το νομοσχέδιό του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η δε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του 2012 αποφάσισε να κορυφώσει την προεκλογική εκστρατεία του υποδεχόμενο στα γραφεία του τον κ.Λυμπερόπουλο με τη δήλωση "το πρόβλημα ήταν του Ραγκούση, όχι του ΠΑΣΟΚ”.
Σήμερα, η αδίστακτη κι αναχρονιστική κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, άμεσος συνεχιστής της πολιτικής Βορίδη, "παραδίδει τα κλειδιά των ελληνικών δρόμων" στον Θύμιο Λυμπερόπουλο, αδιαφορώντας απολύτως για τους άνεργους και το κοινωνικό συμφέρον.
Για εμένα δεν μπορεί να υπάρχει κλειστό επάγγελμα για τον άνεργο. Ένας νέος δικηγόρος, ένας νέος έμπορος ή μηχανικός δεν προστατεύεται από κανέναν. Όταν υπάρχουν τόσοι άνθρωποι άνεργοι δεν μπορούν να υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα για λόγους “δήθεν εθνικού συμφέροντος”. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης».
Ποτάμι: Η κυβέρνηση ψάχνει και πάλι στην πιάτσα των πελατών της
«Πριν λίγες ημέρες οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, μετά την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μεταφορών, εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους. Σήμερα καταλαβαίνουμε το γιατί. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει πολιτικά στους περισσότερους από 30.000 ιδιοκτήτες ταξί ευελπιστώντας ίσως, όπως παλιότερα με τους φαρμακοποιούς, ότι θα μετατρέψουν τα ταξί σε "προεκλογικά κέντρα". Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το προσχέδιο νόμου για τα ταξί προβλέπει πως για να παρέχεις μια ηλεκτρονική υπηρεσία εύρεσης ταξί πρέπει απαραίτητα να παρέχεις και μεταφορικό έργο», επισημαίνει το Ποτάμι και προσθέτει:
«Αυτό σημαίνει ότι οι καινοτόμες εταιρείες θα πρέπει να μετατραπούν σε “ραδιοταξί” για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Εταιρείες που προσέλκυσαν διεθνείς επενδύσεις κι έγιναν θετικό παράδειγμα, απαξιώνονται. Το νομοσχέδιο δεν μένει εκεί. Καταργεί και προηγούμενες διατάξεις που απελευθέρωναν την αγορά ταξί και επέτρεπαν την εκμίσθωση από τουριστικά γραφεία ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.
Η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι παρότι δείχνει στα λόγια ότι κάνει στροφή, παραμένει εχθρός της ελεύθερης αγοράς, επιτίθεται στην καινοτομία και αδιαφορεί για την υγιή επιχειρηματικότητα και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Έχει κάνει σημαία της την οπισθοδρόμηση και το ενδιαφέρον της εξαντλείται στα μικροσυμφέροντα των συντεχνιών και στους δυνητικούς κομματικούς πελάτες της. Οι σοβαροί επαγγελματίες ιδιοκτήτες ταξί όσο και η κοινωνία των πολιτών οφείλουν να γυρίσουν την πλάτη τους στα μικροπολιτικά πελατειακά παιχνίδια του γνωστού και μη εξαιρετέου κ.Σπίρτζη και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Η ανάρτηση του ιδρυτή του taxibeat:
«Ωραία, το ΝΕΑ βρήκαν το επίμαχο νομοσχέδιο για τις μεταφορές (εκτός κι αν διαψευσθεί) οπότε μπορούμε να σχολιάσουμε λίγο καλύτερα τώρα.
Κατ' αρχήν, θέλω να σχολιάσω το σχολιασμό των ΝΕΩΝ: ασφαλώς και δεν πρόκειται για "κλείσιμο" ή "φραγή" στην εφαρμογή της The BEAT App. Η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και αν ο προτεινόμενος νόμος ψηφισθεί και εφαρμοσθεί, με τη διαφορά ότι ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο τελικός καταναλωτής, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, και τελικά η Ελληνική οικονομία με την έννοια της παγίωσης της εικόνας μιας χώρας εχθρικής προς τα παραπάνω.
Πάμε στο νόμο. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να μετατρέψει την The BEAT App από μια υπηρεσία διαμεσολάβησης ανάμεσα στον ελεύθερο επαγγελματία ταξιτζή και τους πελάτες του, σε μια εταιρεία που «παρέχει μεταφορικό έργο». Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιό πρόβλημα λύνει αυτή η αλλαγή, αλλά φαντάζομαι αυτό δεν θα απαντηθεί ποτέ.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι να δούμε αν έχει την οποιαδήποτε λογική βάση μια τέτοια αλλαγή. Μια εταιρεία που παρέχει "μεταφορικό έργο" συνήθως το παρέχει 1. με κάποια οχήματα, 2. με κάποιους οδηγούς, και 3. εισπράτοντας ένα οικονομικό τίμημα για το μεταφορικό έργο που παρέχει. Πάμε να δούμε αυτούς τους παράγοντες στην περίπτωση της Beat:
1. Το τι οχήματα θα χρησιμοποιούνται μέσω της πλατφόρμας μας έχει προκαθοριστεί από κάποιον τρίτο, το κράτος, σε όλες τους τις λεπτομέρειες: τύπος αυτοκινήτου, προδιαγραφές, ακόμα και το χρώμα τους.
2. Επίσης, αυτά τα οχήματα ανήκουν σε τρίτους ιδιώτες, οι οποίοι απέκτησαν από το κράτος άδεια ταξί και δικαιούνται να τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν - η Beat δεν έχει κανένα δικαίωμα επιλογής στα οχήματα με τα οποία "παρέχει μεταφορικό έργο".
3. Οι οδηγοί που θα οδηγούν αυτά τα οχήματα, έχουν προ-επιλεγεί από το κράτος, μέσω της παροχής της Ειδικής Άδειας Οδήγησης ΕΔΧ οχήματος, με βάση κριτήρια που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.
4. Το ποιοί από αυτούς τους οδηγούς θα καθήσουν τελικά πίσω από το τιμόνι, το επιλέγουν οι ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων (κάτοχοι των αδειών ταξί). Μπορεί να είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης ή οποιοσδήποτε τρίτος. Αλλά η Beat δεν έχει κανένα απολύτως λόγο στο ποιός "παρέχει το μεταφορικό της έργο" με τα λίγα αυτοκίνητα που επιτρέπει ο νόμος να κυκλοφορούν. H Beat πολύ απλά προσπαθεί να επιλέξει να συνεργαστεί με τους καλύτερους από το μικρό αυτό pool ανθρώπων.
5. Το ύψος του τιμήματος (κόμιστρο) που εισπράτεται για το "μεταφορικό έργο που παρέχει" η Beat καθορίζεται με αυστηρότητα και ακρίβεια από το κράτος. Η Beat δεν έχει κανένα λόγο επ' αυτού.
6. Τέλος, το κόμιστρο αυτό, ΔΕΝ το ειπράττει η Beat, αλλά (πολύ σωστά) η ελεύθερος επαγγελματίας οδηγός που ιδρώνει κάθε μέρα πίσω από το τιμόνι.
Από όλη αυτή την «τροφική αλυσίδα» του μεταφορικού έργου του ταξί, τι είναι αυτό που κατέχει και ελέγχει η Beat τελικά?
...σωστά το καταλάβατε: είναι μόνο η προμήθεια για τη ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒHΣΗ που παρέχει ανάμεσα σε οδηγούς και πελάτες. Ο προτεινόμενος νόμος λοιπόν μας επιτρέπει μόνο να ορίζουμε το ύψος της προμήθειας που λαμβάνουμε και τίποτε άλλο, αλλά να έχουμε την πλήρη ευθύνη του μεταφορικού έργου, με οδηγούς - υπαλλήλους (ή σχεδόν υπαλλήλους) που δεν είναι υπάλληλοι μας, με οχήματα που δεν έχουμε επιλέξει εμείς ως πιο κατάλληλα.
Εγώ δεν βλέπω σε ποιά ευνομούμενη χώρα θα μπορούσε αυτή η υπέρβαση λογικής να γίνει νόμος του κράτους.
Αναλυτικά η ανάρτηση - απάντηση του ΣΑΤΑ:
«Αυτό είναι το δικό μας μοντέλο κ. Δανδράκη ''Με βάση το δικό μας μοντέλο, ο οδηγός λογοδοτεί στην εταιρεία και τον πελάτη'' λέει ο Νίκος Δανδράκης της Taxibeat. Και επιπλήττει δημόσια τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη που τον αγνόησε και δεν ασχολήθηκε μαζί του. Ο άνθρωπος που πλούτισε από τον ιδρώτα των ταξιτζήδων, που τους έβαλε σε κοινή θέα για να επιλέγει ο πελάτης , όπως γίνεται με τις πόρνες στις βιτρίνες στα Red Lights στο Άμστερνταμ, θέλει να έχει λόγο στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου.
Εκπροσωπώντας τι; Μια πολυεθνική που αγόρασε την εταιρία του; Τον εαυτό του; Τους Έλληνες ταξιτζήδες; Κύριε Δανδράκη, πολλές φορές στο παρελθόν προσπαθήσατε , όπως και σήμερα προσπαθείτε, να χειραγωγήσετε -με τις προσφορές σας -την αγορά των ταξί , με σκοπό το δικό σας προσωπικό όφελος αλλά και της εταιρίας σας. Το κόμιστρο είναι συγκεκριμένο και ορίζεται από αγορανομική διάταξη του κράτους. Απαγορεύεται οποιαδήποτε έκπτωση ή αύξηση καθώς και η είσπραξη πέραν του νομίμου. Οι πρακτικές σας είναι ο ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού και αυτόν ακριβώς πολεμά το νέο νομοσχέδιο.
Όσες φορές κι αν σας δώσουν βήμα ''οι δήθεν προστάτες της επιχειρηματικότητας'' (ΣΚΑΙ , Προτοσάλτε κ.λ.π.) δεν μπορείτε να βαφτίσετε το άσπρο-μαύρο. Η εποχή Χατζηδάκη, η εποχή των επιδοτήσεων, η εποχή της ασυδοσίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Μπορεί να σας ενοχλεί, αλλά το δικό μας μοντέλο ''Ίδιοι κανόνες για όλους'' είναι αυτό που θα επικρατήσει κ. Δανδράκη.»
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr