Follow us

"Παπαστράτος" - Χρήστος Χαρπαντίδης: Στην εποχή των σαρωτικών αλλαγών κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος

"Ο μετασχηματισμός της Παπαστράτος σε μια εταιρείας τεχνολογίας και επιστήμης απέδειξε πολύ νωρίς την αναγκαιότητα αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας των εταιριών"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παπαστράτος

Σε συζήτηση που είχαν στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος και Επικεφαλής για την Ανατολική Ευρώπη της Philip Morris International, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, και ο CEO της Shopflix, κ. Χρήστος Καλογεράκης, μίλησαν για την ηγεσία στην εποχή της τεχνολογίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Δώρα Παντέλη, οι δύο Επικεφαλής ανέλυσαν θέματα
επιχειρηματικού μετασχηματισμού και ανάπτυξης.

Ο κ. Χαρπαντίδης ανέφερε ότι: "Στην εποχή των σαρωτικών αλλαγών κανένας δεν μπορεί να σταθεί μόνος. Η επιχείρηση πρέπει συνεχώς να αλλάζει και να μετασχηματίζεται. Για να αντιμετωπίσουμε τα πολυσύνθετα προβλήματα και τις σημερινές προκλήσεις είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε, να ενώσουμε δυνάμεις".

"Ο μετασχηματισμός της Παπαστράτος σε μια εταιρείας τεχνολογίας και επιστήμης απέδειξε πολύ νωρίς την αναγκαιότητα αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας των εταιριών. Η συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις και κυρίως με νεοφυείς ήταν ιδιαίτερα ευεργετική", είπε χαρακτηριστικά.

"Για πολλά χρόνια βλέπαμε τη σχέση μας με την νεοφυή επιχειρηματικότητα σαν ένα κομμάτι του ρόλου μας να υποστηρίξουμε ένα αναγκαίο κομμάτι της οικονομίας, αλλά πολύ γρήγορα συνειδητοποίησαμε ότι έχουμε κι εμείς πολλά να μάθουμε".

"Είμαστε σε συνεργασία και συνεχή αλληλεπίδραση. Βοηθήσαμε ελληνικές startups, αλλά κερδίσαμε πολλά περισσότερα από όσα δώσαμε. Κερδίσαμε σε ευελιξία, σε ταχύτητα και σε ανθρώπινο ταλέντο", σημείωσε.

Ακόμα, ο κ. Χαρπαντίδης υπογράμμισε τις 3 βασικές προϋποθέσεις για να πετύχει μία επιχείρηση: Να είναι ξεκάθαρο το "γιατί” του επιχειρείν, να έχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση και βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο. "Αν έχεις αυτά τα στοιχεία η χρηματοδότηση θα έρθει", είπε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, ο κύριος Καλογεράκης της Shopflix, σημείωσε ότι μία νεοφυής επιχείρηση μπορεί να διδαχτεί πολλά από μια επιχείρηση που είναι χρόνια στον χώρο και πως αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη. "Οι άνθρωποί μας είναι η ραχοκοκαλιά της επιχείρησης", ανέφερε και υπογράμμισε ότι από την αρχή της η Shopflix έθεσε ως προτεραιότητα τις σωστές δομές που χαρακτηρίζουν μία εταιρεία 100 και 1000 ατόμων, καθώς και τη δικτύωση, που οι startup εταιρίες έχουν τόσο ανάγκη.

Επίσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν οι δομές και διαδικασίες σε μια επιχείρηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αν πρέπει να ψάξουμε μία λέξη που χαρακτηρίζει μία νεοφυή εταιρεία, αυτή είναι το χάος".

"Το χάος είναι ωραίο – σου δίνει ταχύτητα, φέρνει πολλές ιδέες, βοηθάει στο να διορθώνεις γρήγορα λάθη, αλλά αν παραμείνει για μεγάλο διάστημα δεν είναι βιώσιμο και μπορεί να εξοντώσει την επιχείρηση. Πρέπει να αποφασίσεις από την πρώτη μέρα ποιος είναι ο σωστός τρόπος λήψης αποφάσεων στην εταιρεία σου", επεσήμανε αναδεικνύοντας τη σημασία που έχουν τα ζητήματα κουλτούρας και ηγεσίας σε μια startup εταιρία, ενώ ανέδειξε και την υποχρέωση που έχουν οι ελληνικές εταιρίες να αναζητούν συνεχώς το ταλαντούχο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό.

Κλείνοντας, ο κ. Χαρπαντίδης, ερωτηθής για το πώς θα γίνει η Ελλάδα ένα πραγματικό κέντρο
καινοτομίας, αναφέρθηκε στη συνολική επένδυση 425 εκατομμυρίων που έκανε η PhilipMorris International στη χώρα ως μέρος του μετασχηματισμού της εταιρείας. Τόνισε δε πως πρέπει να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση και η πρόσβαση στους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, και πως πρέπει να συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την συμβουλευτική σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τέλος, σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές ώστε οι startups να συνεργαστούν με τα πανεπιστήμια, τις μεγάλες εταιρίες, τις συμβουλευτικές και τις τράπεζες.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κύριος Καλογεράκης υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί
η γραφειοκρατία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για κάθε νεοφυή εταιρεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ EUROSTAT 01 Ιουλ 2022 | 12:20

Νέα εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιούνιο: Σκαρφάλωσε στο 12%

Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12% - Στο 8,6% αναμένεται να φτάσει στην Ευρωζώνη.

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 07:50

Τα ρεκόρ ακρίβειας του Ιουνίου: Ράλι 55% στο φυσικό αέριο και πανάκριβη αμόλυβδη σπρώχνουν τον πληθωρισμό προς το 11%

Η Eurostat θα ανακοινώσει τον εναρμονισμένο δείκτη για τον Ιούνιο και όλα δείχνουν ότι θα "πιάσουμε" ένα υψηλότερο ποσοστό από το 10,5% του Μαΐου.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΙΔΕΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:34

i-mall Micro Market: Σε λειτουργία το πρώτο ρομποτικό κατάστημα μικρολιανικής στην Ελλάδα

Τα εγκαίνια του καινοτόμου καταστήματος i-mall Micro Market πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:09

Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο ελεγκτής θα γνωρίζει, πριν από τον έλεγχο, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΡΕΚΑ 30 Ιουν 2022 | 20:26

Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του "Εξοικονομώ 2021" - Τις 800.000 αναμένεται να φτάσουν οι αιτήσεις για την ανακύκλωση συσκευών

Από 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά.

30 Ιουν 2022 | 19:01

Lamda Development: Μνημόνιο συνεργασίας με CGS και PRODEA Investments για την ίδρυση σχολείου στο Ελληνικό

Η Lamda Development έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 30 Ιουν 2022 | 18:35

Υπερταμείο: Άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην ελληνική οικονομία - Τα έργα που "τρέχουν"

Η διοίκηση του Υπερταμείου παρουσίασε τους τρεις "mega" δείκτες απόδοσης για το 2024 που είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με την οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ REUTERS 30 Ιουν 2022 | 17:22

Το Reuters αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο της ΕΚΤ: Γιατί θα αγοράζει ομόλογα από Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες

Η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες -δωρητές, λήπτες, ουδέτερες- με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων

ΕΡΩΤΗΜΑ 30 Ιουν 2022 | 15:28

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά "τα μυστήρια" με την τιμή της βενζίνης: Οι αυξήσεις περνούν αμέσως στα πρατήρια, οι μειώσεις...καθυστερούν

Το ερώτημα για την τιμή της βενζίνης αναλύεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται "κανονιστική παρέμβαση"

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2002 30 Ιουν 2022 | 13:58

Ίδρυμα Vodafone: 20 χρόνια προσφοράς στον άνθρωπο και την Ελλάδα

Ο εορτασμός των 20 ετών αποτελεί ένα ορόσημο για το Ίδρυμα Vodafone.

ΑΦΟΡΑ 2.500 ΠΟΛΙΤΕΣ 30 Ιουν 2022 | 11:51

Power Pass: Νέα αίτηση θα κάνουν όσοι αλλάξουν στοιχεία κατοικίας- Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πλατφόρμας

Εκ νέου αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν όσοι πολίτες αλλάξουν στοιχεία κατοικίας από απόψε το βράδυ.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 30 Ιουν 2022 | 09:40

"Χουνέρι" του ΣτΕ στους συνταξιούχους με τα αναδρομικά - Ψάχνουν πολιτική λύση

Η απόφαση του ΣτΕ που έβαλε "φρένο" στις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων για νέο γύρο αναδρομικών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 30 Ιουν 2022 | 07:45

Βενζίνη - Μικρή υποχώρηση των τιμών: Πού κινούνται σε οκτώ νομούς

Μικρή υποχώρηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η τιμή της βενζίνης. Δείτε ενδεικτικά στις τιμές την τελευταία εβδομάδα σε οκτώ νομούς.