Παράδειγμα προς αποφυγή η Βρετανία για τον φόρο στα καπνικά

Σε αναβασμό ο κλάδος καπνικών στην Ελλάδα την ώρα που το λαθρεμπόριο καλπάζει. Τι δείχνει μεγάλη έρευνα για την περίπτωση της Βρετανίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παράδειγμα προς αποφυγή η Βρετανία για τον φόρο στα καπνικά

Περισσότερα από 31 δισ. λίρες σε απώλειες δημοσίων εσόδων μετράει η Μ. Βρετανία από τις αυξήσεις σε φόρους στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα, σύμφωνα με έρευνα καταναλωτικής οργάνωσης που καλεί το Υπουργείο Οικονομικών της Γηραιάς Αλβιώνας να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις οικονομικές προβλέψεις του.

Οι αυξήσεις των φόρων το διάστημα 2010-2105 στα αλκοολούχα, το κρασί, την μπύρα, τα τσιγάρα, τον στριφτό καπνό και το diesel πυροδότησαν έκρηξη του λαθρεμπορίου, όπως καταδεικνύει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το βρετανικό think tank Ένωση Φορολογούμενων (TaxPayers’ Alliance). Οι υψηλοί φόροι και η έκρηξη του λαθρεμπορίου δημιούργησαν δημοσιονομικό κενό, αλλά σύμφωνα με την έρευνα τα χαμένα έσοδα ύψους 31,6 δις. λιρών θα μπορούσαν να είχαν χρηματοδοτήσει μία έστω και ταπεινή μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 1,5%.

Τα χαμένα έσοδα -13,9 δις. λίρες από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, 5,8 δις. λίρες από τη μαύρη αγορά αλκοολούχων ποτών, 3,5 δις. λίρες από την παράνομη διακίνηση κρασιού και 4,8 δις. λίρες από το λαθρεμπόριο diesel0- πήγαν σύμφωνα με την Ένωση Φορολογούμενων στις τσέπες λαθρέμπορων, οι οποίοι συνεχίζουν να επωφελούνται από την υψηλή φορολογία. Την ίδια ώρα, η έρευνα χαρακτηρίζει τους συγκεκριμένους φόρους άδικο καθώς θίγουν περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους, και καλεί το Υπουργείο Οικονομικών της Μ. Βρετανίας να αναλάβει αποφασιστική δράση.
Οικονομολόγοι στη Μ. Βρετανία προειδοποιούν το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας ότι αν δεν αναθεωρήσει τους προϋπολογισμούς του τέλους του έτους, σύντομα θα έρθει αντιμέτωπο με δημοσιονομικό κενό ύψους 25 δις. λιρών. Το Ινστιτούτο Φορολογικών Ερευνών (Institute for Fiscal Studies) προβλέπει μάλιστα παράταση της λιτότητας και την επόμενη δεκαετία.


Σε αναβρασμό ο κλάδος καπνικών στην Ελλάδα


Την ίδια ώρα στα καθ’ ημάς σε αναβρασμό βρίσκεται σύσσωμος ο κλάδος των καπνικών, λόγω της επικείμενης αύξησης του φόρου στα καπνικά με έναρξη από την 1.1.2017. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού (Πα.Δ.Ο.Α.Κ.) προειδοποίησαν το Υπουργείο Οικονομικών ότι τα προσδοκώμενα 120 εκ. ευρώ από την 9η κατά σειρά αύξηση του φόρου στα καπνικά θα δώσουν τη θέση τους σε επιπλέον απώλειες εσόδων 150 εκ. ευρώ., διευρύνοντας το δημοσιονομικό κενό και διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο ελλειμμάτων.
Όπως ενημέρωσαν οι κλαδικοί φορείς της καπνικής εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση του φόρου θα τιμωρήσει δεκάδες χιλιάδες καπνοπαραγωγούς που εργάζονται στην καλλιέργεια του ελληνικού καπνού, και θα σπρώξει στη χρεοκοπία ακόμη περισσότερα σημεία πώλησης στον κλάδο της μικρής λιανικής, πλέον των 12.000 σημείων που έχουν ήδη κλείσει. Αιτία για την επερχόμενη συρρίκνωση είναι ότι ο φόρος θα αντιπροσωπεύει πλέον το 90% της τιμής του πακέτου. Ως επακόλουθο, όχι μόνο θα μείνει μόνο ένα 10% για να το μοιράζεται ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα -καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι-, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αλλά και θα αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων, ενισχύοντας την παραοικονομία και το λαθρεμπόριο. Είναι ενδεικτικό ότι η διείσδυση των παράνομων καπνικών στην Ελλάδα από το 3% που ήταν το 2009, ξεπερνά σήμερα το 22%, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να βρίσκεται στο 9,8%. Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΟΒΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 04 Δεκ 2021 | 15:10

"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 03 Δεκ 2021 | 13:00

Lamda Development: Διαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακού Commercial Hub του Ελληνικού

Το Commercial Hub στο Ελληνικό είναι ένα νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 03 Δεκ 2021 | 12:31

Τυχερά παιχνίδια: Αλλάζει η νομοθεσία προστατεύοντας τους παίκτες

Πώς μια σειρά νέων νόμων για τα τυχερά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίζουν στο διαδίκτυο.

REAL ESTATE 03 Δεκ 2021 | 11:51

Οι δύο "ωρολογιακές βόμβες" στην αγορά ακινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν καθημερινά δεκάδες στελέχη της αγοράς real estate καθώς υπάρχει μεγάλη άνοδος άνω του 30% στις τιμές των υλικών κατασκευής.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 03 Δεκ 2021 | 06:50

Ο αναλυτικός Οδηγός του νέου "Εξοικονομώ" - Μπόνους για τις μισθωμένες κατοικίες - Αναλυτικά τα κριτήρια και τα ποσοστά

Σήμερα ο αναλυτικός οδηγός του προγράμματος "Εξοικονομώ". Τα κριτήρια επιλογής και τα ποσά για κάθε κατηγορία.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

02 Δεκ 2021 | 17:01

"Just Go Zerο": Τα everest δίνουν "δεύτερη ζωή" στον καφέ που θα κατέληγε στα σκουπίδια

Αυτή η πρωτοβουλία θα μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι τον καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά.

ΑΠΟ ΤΟ HELLENIC INNOVATION FORUM & AWARDS 2021 02 Δεκ 2021 | 13:50

ΝΒG Business Seeds: Βραβείο Gold ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος

Βραβείο Gold στην ΝΒG Business Seeds ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος από το Hellenic Innovation Forum & Awards 2021

ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ COUNTRY MANAGER 02 Δεκ 2021 | 13:33

Σάρδη (Energean) : Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές - Επενδύσεις 3 δισ. στην Ανατολική Μεσόγειο

H Κατερίνα Σάρδη αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 3 δισεκ. δολαρίων που έχει σε εξέλιξη η Energean στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 40% 02 Δεκ 2021 | 13:31

Όμιλος ΕΛΠΕ: Ολοκλήρωση εξαγοράς αιολικών πάρκων ισχύος 37,2 MW στη Νότια Εύβοια

Υπολογίζεται ότι τα δύο πάρκα μπορούν να καλύψουν, με καθαρή ενέργεια, τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περίπου 34.000 νοικοκυριά.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΜΕΡΗ 02 Δεκ 2021 | 12:29

Κικίλιας: Οι 4 προορισμοί που πρωταγωνιστούν στην καμπάνια χειμερινού τουρισμού - Πώς πάνε οι κρατήσεις για Χριστούγεννα

Στην έναρξη της καμπάνιας για τον χειμερινό τουρισμό και τις κρατήσεις για την περίοδο των εορτών που εξελίσσονται καλά αναφέρθηκε ο υπ. Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.