Paradise Papers: Τι μπορούν να κάνουν τα κράτη εναντίον της φοροαποφυγής

Σε κάθε σκάνδαλο, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να καταγγείλουν τη φοροαποφυγή

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Paradise Papers: Τι μπορούν να κάνουν τα κράτη εναντίον της φοροαποφυγής

Αδυναμία, διγλωσσία, ακόμη και υποκρισία: τα κράτη βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθε φορά που ξεσπά ένα σκάνδαλο όπως αυτό των Paradise Papers. Έχουν εντούτοις το κλειδί για να δώσουν μάχη κατά της φοροαποφυγής, σύμφωνα με αντιπροσώπους διεθνών θεσμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Είναι θέμα βούλησης. Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μανόν Ομπρί, εκπρόσωπος της μκο Oxfam, μετά τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) για τις πρακτικές μεγάλων ομίλων καθώς και προσωπικοτήτων που επιδιώκουν να μεταφέρουν τα εισοδήματά τους εκεί όπου θα φορολογηθούν λιγότερο.

«Τα κράτη έχουν τις ικανότητες για να ανακτήσουν την εξουσία από τις πολυεθνικές και τις μεγάλες περιουσίες που εφαρμόζουν πρακτικές φοροαποφυγής», διαβεβαίωσε καλώντας κυρίως τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν κυρώσεις και να επιβάλουν μεγαλύτερη διαφάνεια στους μεγάλους ομίλους αναφορικά με τα εισοδήματά τους.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο Μαρκ-Αντρέ Φεφέ, πρόεδρος της γαλλικής οργάνωσης της μκο Διαφάνεια. «Τα κράτη οφείλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για να εντείνουν την πίεση επί των οικονομικών παραδείσων και αυτών που φοροδιαφεύγουν», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι πρακτικές είναι «απαράδεκτες» σε μια περίοδο που «ζητείται από τους πολίτες να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες».

«Τα κράτη μπορούν άραγε να δράσουν; Ναι, εφόσον έχουν την πολιτική βούληση», παραδέχεται ο Πασκάλ Σεντ-Αμάν, διευθντής του Κέντρου φορολογικής πολιτικής και διοίκησης του ΟΟΣΑ, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προθέσεις και βούληση

Σε κάθε σκάνδαλο, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να καταγγείλουν τη φοροαποφυγή, ανακοινώνοντας πλήθος προτάσεων για να εμποδίσουν αυτές τις πρακτικές. «Δεν πρέπει να συγχέουμε τις προθέσεις με τη βούληση», απαντά ο Σεντ-Αμάν.

«Η βούληση εκφράζεται σε πολύ μεγαλύτερο χρόνο», υπογραμμίζει επικαλούμενος ως παράδειγμα τα δέκα χρόνια που ήταν απαραίτητα για να εφαρμοστεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών που έβαλε φέτος τέλος στο τραπεζικό απόρρητο.

«Δέκα χρόνια δεν είναι πολύ για τον οικονομικό χρόνο, όμως δεν πρόκειται για δημοσιογραφικό χρόνο», εξήγησε ο υπεύθυνος του ΟΟΣΑ, πεπεισμένος πως ο τόνος των κρατών έχει αλλάξει μετά την κρίση του 2008, η οποία τα παρακίνησε να αγωνιστούν κατά της φοροδιαφυγής.

Είναι επίσης πεπεισμένος πως η Ομάδα των Είκοσι (G20) είναι το καλύτερο μέρος για να ασκηθεί ισχυρή πίεση επί των χωρών με ευνοϊκή φορολογία, εφόσον τα μέλη της αποτελούν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας και μπορούν συνεπώς να επιβάλλουν αποφάσεις. «Αν δεν υπάρξει μηχανισμός για να τα σπρώξει να κινηθούν, δεν θα το κάνουν», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. «Ούτε τα κράτη ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύναμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, παρόλο που τα Paradise Papers έφεραν στο φως σε ποιο σημείο τα κράτη μέλη της ΕΕ διεξάγουν μια φορολογική μάχη για να προσελκύσουν τις επιχειρήσεις.

Φέρνει ως παράδειγμα την ολλανδική νομοθεσία που επέτρεψε στην αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Nike να επωφεληθεί από ένα «παραθυράκι» για να μειώσει στο 2% τους φόρους επί των κερδών της, από 25% που είναι ο μέσος όρος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η νομοθεσία αυτή απαγορεύθηκε με ευρωπαϊκή κατευθυντήρια οδηγία, αλλά μόνον από το 2020 και μετά.

«Πρέπει να επωφεληθούμε από το σκάνδαλο αυτό για να ζητήσουμε να επιταχυνθεί η εφαρμογή της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοσκοβισί, ο οποίος παραδέχεται πως οι πρόοδοι των τελευταίων ετών «δεν έχουν προφανώς ολοκληρωθεί», όμως ελπίζει πως τα Paradise Papers θα του επιτρέψουν να προωθήσει γρήγορα τις τρεις προτάσεις που έβαλε στο τραπέζι στις Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος θέλει πριν από το τέλος της χρονιάς να υπάρξει μια ευρωπαϊκή μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους, η οποία δεν θα περιλαμβάνει πάντως χώρες της ΕΕ. Προτείνει επίσης να απαιτηθεί μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τους μεσάζοντες που εξυφαίνουν τα συστήματα φοροαποφυγής και, τέλος, να δημοσιοποιηθούν τα λογιστικά και φορολογικά δεδομένα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 11:43

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορούν - Οι μισθοί

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Ομόλογα: Πιέσεις στις τιμές ενόψει της εξοδου του Δημοσίου στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά, προχωρώντας σε μία νέα έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων πριν από το τέλος του μήνα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 99% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 17 Ιαν 2022 | 12:03

Εκθεση Oxfam: Εν μέσω πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους

"Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας", κατήγγειλε η MKO Oxfam.

ΔΟΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5- ΕΥΡΩ 17 Ιαν 2022 | 11:51

Κορονο-χρέη: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις - Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

Αντίστροφη μέτρηση 14 ημέρων "τρέχει" από σήμερα για την υποβολή αίτησης για την ένταξη των κορονο-χρεών των πληττόμενων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 17 Ιαν 2022 | 10:27

Γεωργαντάς για πρόστιμο σε ανεμβολίαστους: Καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΕΜΕΡ 17 Ιαν 2022 | 08:57

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Παρωχημένοι οι κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της ΕΕ

"Παρωχημένους" χαρακτηρίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 08:18

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα έως τις 21 Ιανουαρίου

Περί τα 72 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 82.000 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 07:19

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 16 Ιαν 2022 | 10:48

Φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο: Σε 8 δόσεις φέτος ο φόρος εισοδήματος

Βασική επιδίωξη να δοθεί ανάσα στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα έχουν τον χρόνο να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε περισσότερες δόσεις και μικρότερα ποσά.