Παράταση στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ - Το φορολογικό ημερολόγιο των επόμενων ημερών - Τι πληρώνουμε και πότε

Οι πληρωμές και οι προθεσμίες των επόμενων ημερών. Οι υποχρεώσεις στην εφορια μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στην... παράταση ο ΕΝΦΙΑ.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος "επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ" παρατάθηκε για την επόμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επιβεβαίωσε χθες τα δημοσιεύματα του ΤheΤΟC.gr και πλέον οδεύουμε προς παράταση για την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Πότε θα σταλούν τα εκκαθαριστικά

Ενώ τα εκκαθαριστικά θα σταλούν μέσα στο Σαββατοκύριακο (εκτός νέου απροόπτου) φαίνεται να υιοθετείται η πληρωμή της πρώτης δόσης έως τις 8 ή 9 Oκτωβρίου. Δεν αναμένεται παράταση στην πληρωμή της 3ης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά έως την επόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Είναι η 3η δόση επειδή η 1η και η 2η καταβλήθηκαν μαζί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι δηλώσεις Covid των ιδιοκτητών ακινήτων προκειμένου να εμφανίσουν τη ζημιά από τα κουρεμένα ενοίκια στην πλατφόρμα του Taxis θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι αύριο 23 Σεπτεμβρίου ενώ οι ενοικιαστές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν (πάντοτε ηλεκτρονικά) το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έως πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα

Από εκεί και πέρα, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για να υποβληθούν οι δηλώσεις για τις "οικειοθελείς μειώσεις" που θα συμφωνηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εκτός από την δήλωση στην ΑΑΔΕ των μειώσεων ενοικίων που έχουν γίνει μέσα στην πανδημία, υπάρχει και άλλη μια προθεσμία που "τρέχει": μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μισθωτήρια για όλες τις παλαιές μισθώσεις που είναι ακόμη και σήμερα ενεργές.

Πολύ το τρέξιμο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς πρέπει να ανασύρουν μισθωτήρια που είναι καταχωνιασμένα σε συρτάρια εδώ και πολλά χρόνια για να υποβάλλουν το ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Η προθεσμία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου αλλά η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη ζητήσει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν το αίτημά της θα γίνει δεκτό ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία και για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" προκειμένου να δοθεί η ενίσχυση για την επιδότηση του στεγαστικού δανείου. Ήδη, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 70.000 και μένει να φανεί και σε αυτό το "πεδίο" αν θα δοθεί κάποια παράταση καθώς ναι μεν η προθεσμία "τρέχει" εδώ και δύο μήνες αλλά το σκηνικό με την β’ φάση της πανδημίας και τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα έχει αλλάξει.

Οι κρίσιμες προθεσμίες

Όσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, έχουν ακόμη δύο προθεσμίες μπροστά τους:

1. Η πρώτη έχει να κάνει με τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους. Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι το τέλος του μήνα. Αναμένεται ότι θα βρεθεί λύση για να παραμείνει ανοικτή και μετά αλλά το σίγουρο είναι ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι "ακριβότερη" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από αυτή που προσφέρεται σήμερα.

2. Η δεύτερη έχει να κάνει με την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων και των αυθαίρετων χώρων. Άλλη μια προθεσμία που τελειώνει στο τέλος του μήνα. Τα βλέμματα στρέφονται προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για να φανεί αν θα υπάρξει παράταση. Προς το παρόν, τηρείται… σκληρή στάση. Άλλωστε έχει ανακοινωθεί ότι μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, δηλώσεις θα μπορούν να γίνονται αλλά το κόστος τακτοποίησης θα είναι προσαυξημένο κατά 10%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΣΩ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ 21 Οκτ 2020 | 17:21

Πλήθος λαθών στις δηλώσεις Covid για μισθώσεις ακινήτων: Οδηγίες από την ΑΑΔΕ για διορθώσεις δηλώσεων

Οι φορολογούμενοι -περίπου 200.000- θα λάβουν οδηγίες στο λογαριασμό τους, στο myTAXISnet

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ 21 Οκτ 2020 | 07:45

Πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης: Κέρδος x 2 μέχρι και το… 2022 - Ποιους αφορά, αναλυτικά παραδείγματα

Πάγωμα και αύξηση μισθού και μείωση φόρου στο εκκαθαριστικό της εφορίας – Πότε κερδίζουν και οι συνταξιούχοι του δημοσίου αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ 13 Οκτ 2020 | 21:29

Elevate Greece: Όλες οι προϋποθέσεις για τις νεοφυείς επιχειρήσεις - Οι προθεσμίες και η διαδικασία

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να χαρακτηριστούν νεοφυείς - Όλες οι πληροφορίες του Elevate Greece για τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 13 Οκτ 2020 | 08:34

Πώς θα σώζεται το σπίτι από πλειστηριασμό - Στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Ποια δυνατότητα δίνει για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Οκτ 2020 | 10:34

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν σίγουρη μείωση για το 2021

Το πιθανότερο -αν όχι βέβαιο- είναι ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα συνδυαστεί και με αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Οκτ 2020 | 08:49

Όλες οι ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία- Ποιοι κερδίζουν και πόσα [παραδείγματα]

Πώς θα γίνει η εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, με 43 ευρώ τον μήνα.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 08 Οκτ 2020 | 08:13

Ρυθμίσεις "ανάσα" για τις οφειλές στην εφορία ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας- 12 άτοκες η 24 έντοκες δόσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις του 2021 για τα χρέη στην εφορία- Τι θα ισχύσει για τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Οκτ 2020 | 12:47

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 27,1% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Αύγουστο

Το 8μηνο εφέτος, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 31.558,6 εκατ. ευρώ έναντι 37.149,7 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2019.

07 Οκτ 2020 | 09:35

Λάθος στη δήλωση του ΕΝΦΙΑ; Αυτός είναι ο τρόπος να το διορθώσετε

Μπορείτε να κάνετε διόρθωση υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση.

ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ 04 Οκτ 2020 | 08:58

Εκκαθαριστικά 2021: "Ανάσα" για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους - Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, το όφελος δεν θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2021 αλλά στη μισθοδοσία - Τι ισχύει ανά εισόδημα

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ 02 Οκτ 2020 | 07:34

"Χτίζεται" ο ΕΝΦΙΑ του 2021:  Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι περισσότερα

Μειώνονται οι συντελεστές, αυξάνεται η αξία των ακινήτων επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 01 Οκτ 2020 | 11:59

Κορονοϊός: Έκλεισε η ΔΟΥ Κορίνθου λόγω κρούσματος

Εργαζόμενη στη ΔΟΥ Κορίνθου "κόλλησε" κορονοϊό από στενό συγγενικό της πρόσωπο.

ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΤΗ 2015 ΕΩΣ 2018 01 Οκτ 2020 | 11:01

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ευνοϊκή ρύθμιση για τη φορολόγησή τους - Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Οι συνταξιούχοι αυτοί είτε έχουν λάβει, είτε θα λάβουν σύντομα, ειδοποίηση από την εφορία προκειμένου να τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους.