Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις λόγω κορονοϊού εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα γεγονότα αλλά και την αναστολή δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού.

Η αναβολή εκπλήρωσης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από τον κορονοϊό –και ήδη έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται- αλλά και οι παρατάσεις σε σειρά διαδικασιών που προϋποθέτουν κινητοποίηση από την πλευρά των πολιτών –επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, δήλωση ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους κλπ- αναμένεται να αποτελέσουν τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση του ιού.

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα γεγονότα αλλά και την αναστολή δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν συνεχώς δείκτες που αποτυπώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Από τις ηλεκτρονικές πληρωμές των πολιτών μέχρι τις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς. Και αυτό προκειμένου να υπάρχει επικαιροποιημένη εικόνα. Ο Μάρτιος, δεν έχει πολλές τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Καταβάλλεται ο ΦΠΑ μόνο από τις μεγάλες εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (σ.σ αφορά στις συναλλαγές του Ιανουαρίου) και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αλλά και των αυτοαπασχολουμένων. Βέβαια, ειδικά ο φετινός Μάρτιος έχει προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα:

1. Μέχρι το τέλος Μαρτίου πρέπει να πληρωθεί η δόση για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας είτε στην πάγια ρύθμιση. Μη καταβολή της δόσης μπορεί να επιφέρει είτε σημαντική οικονομική επιβάρυνση είτε και απώλεια της ρύθμισης. Ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του ιού και την αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων, θα εξεταστεί το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί πρόσθετο χρονικό περιθώριο.

2. Μέχρι τις 13 Μαρτίου, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, μια απόφαση η οποία θα τους επηρεάσει για ολόκληρη τη χρονιά. Η προθεσμία είναι αυστηρή καθώς στις 16 Μαρτίου θα πρέπει να εκδοθούν τα πρώτα ειδοποιητήρια για 1,44 εκατομμύρια ασφαλισμένους και μέχρι τις 20 Μαρτίου να πληρωθούν οι πρώτες εισφορές βάσει του νέου καθεστώτος. Ενδέχεται να δοθεί πρόσθετος χρόνος.

3. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να δηλωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους. Η παράταση έως το τέλος Ιουνίου αφορά μόνο σε όσους θα τακτοποιήσουν πολεοδομικές εκκρεμότητες μετά το τέλος Μαρτίου. Πλέον είναι πιθανό να εξεταστεί παράταση για όλους τους ιδιοκτήτες καθώς ανεξάρτητα από το αν η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, σε χιλιάδες περιπτώσεις απαιτείται συνεργασία του ιδιοκτήτη είτε με τον λογιστή είτε με τον μηχανικό προκειμένου να γίνει σωστά η αποτύπωση της επιφάνειας του ακινήτου τόσο στο Ε9 της εφορίας όσο και στην πλατφόρμα των δήμων.

4. Μέσα στον Μάρτιο, εκπνέει η προθεσμία και για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Αφορά οφειλέτες που είχαν αντιμετωπίσει τεχνικές δυσκολίες με την πλατφόρμα μέσα στο 2019 (σ.σ δεν είχαν φανεί τα χρέη τους στο σύστημα με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ρύθμιση). Πιθανό το να δοθεί πρόσθετος χρόνος και στην συγκεκριμένη ομάδα.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 19 Μαϊ 2020 | 13:05

Φοροελαφρύνσεις στον τουρισμό για λίγους μήνες

Το φιλί της ζωής στους σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

ΣΤΑ 8 ΔΙΣ. ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 18 Μαϊ 2020 | 11:33

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Για ποιους θα μειωθούν οι φόροι - Τι θα κάνουμε αν επιστρέψει η πανδημία

"Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ορισμένες λελογισμένες και στοχευμένες μειώσεις φόρων" επισημαίνει ο ΥΠΟΙΚ.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 17 Μαϊ 2020 | 11:19

Μειώσεις φόρων, τιμών και επιδοτήσεις μισθών στο νέο πακέτο της κυβέρνησης - Τι θα ισχύσει και πότε

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα διεκδικήσει περισσότερους πόρους μέσα από το πρόγραμμα SURE για να επιδοτήσει τους εργαζόμενους.

ΜΕΙΩΣΗ 17,2% ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Μαϊ 2020 | 11:06

Τέλος η έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων - Παράταση αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Μετά την διασταύρωση στοιχείων και με την "ΕΡΓΑΝΗ" ο τελικός αριθμός των δυνητικά δικαιούχων, φαίνεται να περιορίζεται στις 72.000.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" ΦΟΡΩΝ 14 Μαϊ 2020 | 07:46

Φορολογική ανάσα: Έρχονται μηνιαίες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Νέα ρύθμιση λόγω της πανδημίας

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με εφιαλτικές καταστάσεις όπως η πληρωμή τριών ή και τεσσάρων φόρων μέσα στον ίδιο μήνα.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ EUROGROUP 09 Μαϊ 2020 | 12:11

Σταικούρας: Δεν χρειαζόμαστε να προσφύγουμε σε δανεισμό, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα

Ο υπουργός τόνισε πως δεν θα προσφύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να χρηματοδοτηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες, σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 08 Μαϊ 2020 | 07:57

Αλαλούμ με τις πληρωμές της εφορίας: Ποιοι πλήρωσαν και εμφανίζονται να χρωστάνε

Η αναταραχή έχει προκληθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα που έχουν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

04 Μαϊ 2020 | 14:36

ΥΠΟΙΚ: Τα επόμενα βήματα στήριξης της αγοράς - Οι πέντε αδύναμοι κρίκοι

Το σχέδιο περιορισμού της ύφεσης στο 5% (ή στο 8% στο δυσμενές σενάριο μεγαλύτερων τριγμών λόγω της υγειονομικής κρίσης ή λόγω της διεθνούς οικονομικής κατάστασης), ξεδιπλώνει το Υπουργείο Οικονομικών

ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 04 Μαϊ 2020 | 12:52

Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις με πατέντες διεθνώς αναγνωρισμένες

Το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ημέρα χρήσης για την οποία ζητείται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 04 Μαϊ 2020 | 08:51

Πότε το Δημόσιο θα χαρίζει τα δανεικά στους "κορονόπληκτους" – Ποιους αφορά και για ποια ποσά

Η υπουργική απόφαση για την λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αποκαλύπτει τις προϋποθέσεις.

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 03 Μαϊ 2020 | 20:36

Ύφεση από 4,7% έως 7,9% προβλέπει για φέτος το υπουργείο Οικονομικών

Λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, το Πρόγραμμα Σταθερότητας εμπεριέχει δύο σενάρια, το βασικό (ύφεση 4,7%) και το δυσμενές (ύφεση 7,9%).

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ 01 Ιουν 2020 | 07:55

Κρατική επιδότηση ως 600 ευρώ το μήνα για την πληρωμή του στεγαστικού - Ποιους αφορά

Ο αριθμός των δανειοληπτών που θα επιδοτηθεί είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και θα εξαρτηθεί από τα εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 31 Μαϊ 2020 | 09:33

Ποιοι θα πληρώσουν 50% λιγότερο φόρο με τα φετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας - Αναλυτικά παραδείγματα

Οικονομική ανάσα για πολλούς η μείωση φόρου την εποχή της κρίσης του κορονοϊού