Παρατείνεται η "Γέφυρα": Το Δημόσιο θα πληρώνει το 35% της δόσης 120.000 στεγαστικών δανείων για 3 μήνες ακόμη

Για ακόμη ένα τρίμηνο το δημόσιο θα πληρώσει το 35% της δόσης του στεγαστικού δανείου τουλάχιστον 80.000 δανειοληπτών.

Eγκρίθηκε η πρώτη κρατική επιδότηση στεγαστικού δανείου

Το 35% της δόσης του στεγαστικού δανείου τουλάχιστον 80.000 δανειοληπτών θα πληρώνει το δημόσιο για ακόμη ένα τρίμηνο. Αυτό είναι το ποσοστό στο οποίο φαίνεται να "κλειδώνει" η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την τρίμηνη παράταση του προγράμματος "ΓΕΦΥΡΑ".

Όσοι έχουν ήδη ξεκινήσει να πληρώνουν από μόνοι τους το στεγαστικό δάνειο θα δουν τα χρήματα να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ενώ οι υπόλοιποι θα πληρώνουν από μόνοι τους το 65% της δόσης προκειμένου να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν ότι το μέσο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ 1" υπολείπονται των 65-70.000 ευρώ και ότι σε ποσοστό 80% είναι "πράσινα" δηλαδή εξυπηρετούνται κανονικά.

Σε αυτά τα δάνεια λοιπόν θα δοθεί η 3μηνη παράταση στην περίοδο επιδότησης η οποία πρακτικά θα λειτουργήσει όπως προκύπτει και από το ακόλουθο παράδειγμα: Για στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο αυτή τη στιγμή της τάξεως των 60.000 ευρώ και περίοδο αποπληρωμής τα 14 χρόνια η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 427 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε Επίσης

Αν το δάνειο βρίσκεται στο 3ο τρίμηνο της περιόδου επιδότησης (δηλαδή τον 7ο, τον 8ο και τον 9ο μήνα του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ) η επιδότηση θα φτάνει στο 70% της δόσης κάτι που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης αντί για 427 ευρώ θα πληρώνει μόνο 128 ευρώ.

Για τον 10ο, τον 11ο και τον 12ο μήνα του προγράμματος, με την επιδότηση του 35%, το ποσό που θα καταβάλλει ο δανειολήπτης επί τρεις μήνες θα ανέρχεται στα 277,55 ευρώ. Μετά και το τέλος του 4ου τριμήνου, ο δανειολήπτης θα πρέπει να αναλάβει την αποπληρωμή του συνόλου της δόσης δηλαδή και των 427 ευρώ.

Και μάλιστα, για 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της περιόδου επιδότησης θα πρέπει να πληρώνει τις δόσεις στην ώρα τους γιατί διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί η "ρήτρα" που προβλέπει επιστροφή του συνόλου του ποσού της επιδότησης.

Η νομοθετική ρύθμιση για την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ κατά τρεις μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Σεπτέμβριο ώστε το πρόγραμμα να εξακολουθήσει να τρέχει μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε Επίσης

Η ελληνική πλευρά θέλει η παράταση να ισχύσει με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την ένταξη των δανειοληπτών στο πρόγραμμα και να μην ζητηθεί επικαιροποίηση των οικονομικών δεδομένων (π.χ υποβολή στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις του 2021) καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα προκαλούνταν μεγάλες καθυστερήσεις και ο στόχος είναι να γίνουν οι εκταμιεύσεις εντός του 2021. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για την παράταση, εκτιμάται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 20 Σεπ 2021 | 09:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι φόροι στα ακίνητα

Οι δύο διαφορετικές σχολές για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Πότε φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και πότε το άθροισμα της περιουσίας. Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΜΕΙΖΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 18 Σεπ 2021 | 08:44

E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 17 Σεπ 2021 | 08:14

Αυξήσεις μισθών μέσα στο 2022: Οι δύο σίγουρες και οι τέσσερις πιθανές - Αναλυτικά παραδείγματα

Προσδοκίες για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Σεπ 2021 | 07:41

Νέα μέτρα στήριξης: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια

"Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021, φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 14 Σεπ 2021 | 08:14

Πότε συμφέρει η γονική παροχή - Τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και οι ημερομηνίες κλειδιά για την απόφαση

Αλλάζει το σκηνικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ταυτόχρονα να αυξήσει το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές.

13 Σεπ 2021 | 15:09

Ιδού ο νέος ΕΝΦΙΑ: Ενα ποσό ανά τετραγωνικό και τέλος στις "κρυφές χρεώσεις"

Ένα απλό και δίκαιο φόρο, ο οποίος δεν θα έχει "κρυφές χρεώσεις" και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, θα παρουσιάσει τον χειμώνα το οικονομικό επιτελείο.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 12 Σεπ 2021 | 18:08

Για ποιους θα "κουρευτούν" οι επιστρεπτέες προκαταβολές έως και 79%

Το τεράστιο κούρεμα των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ποσοστό που φτάνει έως και το 79%, είναι αυτό που θα ευνοήσει περισσότερο τους επαγγελματίες

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ 11 Σεπ 2021 | 09:54

ΔΕΘ: "Κούρεμα" ΕΝΦΙΑ, μειώσεις εισφορών, επιδοτήσεις δανείων και θέρμανσης - Το οικονομικό "πακέτο" Μητσοτάκη

Το κράτος θα πληρώνει το μισό λογαριασμό του ρεύματος και της θέρμανσης των ευάλωτων - Τα "δώρα" της ΔΕΘ.

ΑΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 08 Σεπ 2021 | 12:07

Γιατί δεν θα φτάσει στα 5 ευρώ η τιμή του σερβιριζόμενου ή του take away καφέ

Τα σενάρια για τιμή 5 ευρώ δεν έχουν καμία βάση. Αυξήσεις μπορεί να υπάρξουν θα είναι όμως της τάξεως των λεπτών του ευρώ.