"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ

ΟΧΙ Κολλημένοι με τον... ΕΝΦΙΑ: Κρας τέστ των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Η επικείμενη ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου για όλα τα ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστούν με οποιονδήποτε τρόπο (ή να μπουν στο πρόγραμμα εξοικονομώ) αλλά και η επιβολή υψηλών προστίμων μετά την Πρωτοχρονιά σε όσους δεν δηλώσουν τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά στους δήμους, δημιουργούν ήδη συνωστισμό στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Τα παράπονα πολλά για την καθυστέρηση έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών: τα πιστοποιητικά Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, καθυστερούν για εβδομάδες, το ίδιο και τα απαιτούμενα έγγραφα από τα Κτηματολόγια. Έτσι, ενώ το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις είναι μεγάλο, οι καθυστερήσεις μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή των συμβολαίων είναι τεράστια.

Συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν παράταση

Συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων, ζητούν ήδη παράταση ειδικά σε ότι αφορά στην προθεσμία ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν βρίσκουν και τόσο… καλή την ιδέα καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες συνδέονται με τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε Επίσης

Φαίνεται όμως ότι ήδη υπάρχει εναλλακτική λύση στο τραπέζι. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση μόνο για την υπογραφή των συμβολαίων (και μάλιστα για δύο ή τρεις μήνες) αρκεί να έχει υποβληθεί η δήλωση μεταβίβασης (είτε αφορά σε γονική παροχή είτε σε αγοραπωλησία) στην Δ.Ο.Υ. (σ.σ ειδικά για τις αγοραπωλησίες η δήλωση υποβάλλεται και ηλεκτρονικά). Αυτό θα δώσει και ένα μεγάλο χρονικό παράθυρο προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς τα πιστοποιητικά ΤΑΠ ή άλλα δικαιολογητικά, είναι απαραίτητα για την υπογραφή των συμβολαίων και την τελική κατάθεση της μεταβίβασης στο κτηματολόγιο ή στο υποθηκοφυλακείο, όχι όμως και για την υποβολή της δήλωσης στη Δ.Ο.Υ.

Οι πιθανότητες να ανοίξει το συγκεκριμένο "παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές και μετά την 1/1/2022 είναι πολλές. Άλλωστε και στην κυβέρνηση δεν θέλουν να μπλοκάρουν το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας και της απόφασης για μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών μέχρι τα επίπεδα των 800.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

Προσοχή προς αποφυγή παρεξηγήσεων: οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες μέχρι τα 800.000 ευρώ δεν είναι όμως και δωρεάν. Τα έξοδα μεταβίβασης όπως και οι αμοιβές των συμβολαιογράφων πρέπει να πληρωθούν κανονικά και φτάνουν να αντιστοιχούν ακόμη και στο 2% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Γι’ αυτό προσοχή: ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που θα επέλθει μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν τη δήλωση μεταβίβασης πριν από την 1/1/2022

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ το 2020 - Παραδείγματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Ιαν 2022 | 09:18

Νέος ΕΝΦΙΑ: Αυτές είναι οι δύο βασικές αλλαγές

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ με τον οποίο θα φορολογηθούν περισσότεροι από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκεται η επιτροπή του υπ. Οικονομικών.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Ιαν 2022 | 08:14

Αγορά ακινήτων: Γιατί εκτοξεύονται οι τιμές των ενοικίων τα τελευταία χρόνια - Οι δύο λόγοι

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι τιμές των ενοικίων σημειώνουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ NEWDEAL 10 Ιαν 2022 | 09:24

Αλλαγές στην αγορά ακινήτων: Σε ποιες περιοχές της Αττικής μειώθηκαν οι τιμές - Αναλυτικά τα ποσοστά

Ελαφρά κάμψη σημείωσαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου οι τιμές που ζητούν οι πωλητές ακινήτων σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του έτους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 06 Ιαν 2022 | 14:56

Αποκλειστικό: Δείτε τις 47 περιοχές στις οποίες μειώνονται από σήμερα οι φόροι ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ [Πίνακας]

Με την αλλαγή του χρόνου ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης και του ΕΝΦΙΑ.

"ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" ΣΤΙΣ 300 ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΕΣ ΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 05 Ιαν 2022 | 11:45

Πόσο θα έρθει ο λογαριασμός ρεύματος του Ιανουαρίου - Οι επιβαρύνσεις και το σχέδιο επιδότησης

Με την επιδότηση να διαμορφώνεται περίπου στα 20-25 ευρώ, το νοικοκυριό θα επιβαρύνεται με 10-15 ευρώ ανά μήνα στο λογαριασμό του ρεύματος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 04 Ιαν 2022 | 20:46

Απάντηση Παπαδημούλη για την "έξωση" σε άνεργη με προβλήματα υγείας- Ανάλγητο και βαρώνο του real estate τον λέει η ΝΔ

Η ΝΔ απαντά στην επίθεση του Δημήτρη Παπαδημούλη με αφορμή το δημοσίευμα περί έξωσης σε άνεργη γυναίκα με προβλήματα υγείας

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ FITCH 04 Ιαν 2022 | 19:38

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το ΥΠΟΙΚ - Στα 12 δισ. ευρώ το δανειακό πρόγραμμα του 2022

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 28 Ιαν 2022 | 11:50

Ερχεται μεγαλύτερη επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας τον Φεβρουάριο - Ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα

Οι ανακοινώσεις προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα. Τα ποσά επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

27 Ιαν 2022 | 18:51

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος: Αλήθειες και ψέματα για τις αποζημιώσεις - Τι δικαιούται τελικά ο καταναλωτής

Ο καταναλωτής δικαιούται αποζημίωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία μπορεί να φτάσει και στα 600 ευρώ.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 12:15

Ο χορός των δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό - Τον Απρίλιο ο νέος διαχειριστής για τα επόμενα 25 χρόνια

Όταν στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.