Follow us

Παρέμβαση Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά πετρελαιοειδών: Βλέπει ασυμμετρίες στην μετακύλιση των τιμών

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα την εκκίνηση κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνει για τρεις μήνες ο κλάδος των πετρελαιοειδών, καθώς η χαρτογράφησή του, δείχνει ασυμμετρίες στην μετακύλιση των τιμών και στα τρία στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης (διύλιση, εμπορία, λιανική διάθεση) στην ελληνική αγορά.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα την εκκίνηση κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

Εκκίνηση διαδικασίας του αρ.11 του Ν. 3959/2011 - Κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο των πετρελαιοειδών

Αναλυτικά η ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρει:

Στις 28 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ("ΕΑ") έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση περί εκκίνησης της διαδικασίας του αρ. 11 του Ν.3959/2011 (κανονιστική παρέμβαση σε κλάδο της οικονομίας) προκειμένου να εξετάσει τον κλάδο των πετρελαιοειδών, και ειδικότερα να αξιολογήσει εάν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στα τρία στάδια παραγωγής και διανομής (διύλιση, εμπορία και λιανική διάθεση) των προϊόντων (αμόλυβδης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, πετρελαίου θέρμανσης) στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης με χαμηλή ανελαστική ζήτηση ως προς την τιμή.

Εισαγωγικά

Η σημασία του κλάδου των πετρελαιοειδών για την ελληνική οικονομία και η διασύνδεσή τους με όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας της αλλά και άμεσα τους τελικούς καταναλωτές συνιστούν βασικούς παράγοντες ενεργοποίησης της κατ' αρ.11 κανονιστικής αρμοδιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εφαρμόζοντας τους εθνικούς και ενωσιακούς κανόνες ανταγωνισμού έχει ασχοληθεί συστηματικά με τον κλάδο, με την έκδοση κατά την τελευταία δεκαπενταετία σειράς Γνωμοδοτήσεων και Κανονιστικών Αποφάσεων:

1. Η ΕΑ στο πλαίσιο κανονιστικής παρέμβασής της βάσει του άρθρου 5 του ν. 703/77, όπως ίσχυε (νυν άρθρο 11 του ν. 3959/2011), διερεύνησε πλήρως τον κλάδο των πετρελαιοειδών σε όλα του τα στάδια (διύλιση, χονδρική εμπορία, λιανική διάθεση) και πρότεινε με τις αποφάσεις της 334/V/2007 και 418/V/2008 την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών και χρόνιων προβλημάτων που δυσχεραίνουν το επίπεδο του ανταγωνισμού και δρουν αυξητικά στο επίπεδο των τιμών των καυσίμων. Μέρος των προτάσεων αυτών σταδιακά υιοθετήθηκαν από την αρμόδια πολιτική ηγεσία (πχ. υποχρεωτική χορήγηση αποδείξεων λιανικής πώλησης, πρόσβαση Ανεξάρτητων Πρατηρίων στα διυλιστήρια, αναλυτική αναγραφή εκπτώσεων επί των τιμολογίων, σήμανση στους κλειστούς οδικούς άξονες Αττικής Οδού κλπ.).

2. Η ΕΑ έχει, περαιτέρω, εκδώσει την υπ' αριθ. 26/VII/2012 Γνωμοδότηση αναφορικά με τη διατήρηση της προηγούμενης διοικητικής άδειας σε μια σειρά επαγγελμάτων στον κλάδο των πετρελαιοειδών, βάσει της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 3919/2011 "Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας, Κατάργηση Αδικαιολόγητων Περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων".

3. Επιπλέον, εξέδωσε την υπ' αριθ. 29/VII/2012 "Γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 23 του ν. 3959/2011 για την άρση των περιορισμών και ρυθμίσεων που δημιουργούν εμπόδια στη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού στον κλάδο των πετρελαιοειδών". Με την εν λόγω Γνωμοδότηση επικαιροποιήθηκαν οι δύο προγενέστερες κανονιστικές παρεμβάσεις της ΕΑ στον κλάδο των πετρελαιοειδών, τόσο με τον εντοπισμό ρυθμιστικών εμποδίων στην αποτελεσματική λειτουργία του κλάδου των πετρελαιοειδών όσο και με τον εντοπισμό περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση των σχετικών επαγγελμάτων υπό το ειδικότερο πρίσμα του άρθρου 2 του ν. 3919/2011, στην έκταση που αυτά δεν έχουν αντιμετωπισθεί από παρεμβάσεις της πολιτείας στο μεταξύ διάστημα. Στην εν λόγω Γνωμοδότηση περιλαμβάνονται 31 συνολικά προτάσεις, οι οποίες διαβιβάστηκαν στα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ορισμένες εξ αυτών των 31 προτάσεων της Γνωμοδότησης δεν υιοθετήθηκαν ή υιοθετήθηκαν μερικώς από τα αρμόδια Υπουργεία.

Διαβάστε Επίσης

Χαρτογράφηση πετρελαιοειδών

Η εκκίνηση της κανονιστικής παρέμβασης βασίζεται στα πορίσματα της Χαρτογράφησης της αγοράς Πετρελαιοειδών, η οποία εκκίνησε με απόφαση της ΕΑ στις 22 Μαρτίου 2022. Η Χαρτογράφηση της ΕΑ κάλυψε επιλεκτικά την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης και εξέτασε τη μετακύλιση τιμών (pass through) στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής πετρελαιοειδών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε κυρίως το φαινόμενο της ασυμμετρικής προσαρμογής των τιμών των καυσίμων σε μεταβολές του κόστους κτήσης προϊόντος μεταξύ των τριών σταδίων παραγωγής και διανομής (αναφερόμενο και ως φαινόμενο της "ρουκέτας και του φτερού" ή Rockets & Feathers).

Η οικονομετρική ανάλυση εστίασε στο άμεσο αποτέλεσμα της μεταβολής του κόστους κτήσης προϊόντος στις τιμές. Το τελικό πόρισμα της ανάλυσης, η οποία περιορίστηκε στο νομό Αττικής, αγορά όπου υπάρχει περισσότερη ανταγωνιστική ένταση, δείχνει την ύπαρξη ασυμμετρίας και για τα τρία προϊόντα και στα τρία στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης (διύλιση, εμπορία, λιανική διάθεση). Από περαιτέρω οικονομετρική ανάλυση, φαίνεται πως για τα προϊόντα βενζίνη 95 και πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει ασύμμετρη μετακύλιση στις τιμές λιανικής (πρατηρίου) ύστερα από μια αλλαγή της τιμής των εταιρειών χονδρικής. Για τα εν λόγω προϊόντα η ασυμμετρία εμφανίζεται ταυτόχρονα με την αλλαγή της τιμής χονδρικής (άμεσο αποτέλεσμα) και εξακολουθεί να υφίσταται σωρευτικά ύστερα από πέντε ημέρες (aggregate pass-through), παρόλο που βαίνει μειούμενη. Περαιτέρω, η ΓΔΑ εξέτασε τον τρόπο τιμολόγησης των τριών προϊόντων και άλλα στοιχεία που ενδέχεται να συνδέονται με την παρατηρούμενη ασυμμετρία.

Ως προς τις συνθήκες ανταγωνισμού προκαταρκτικώς παρατηρούνται, μεταξύ άλλων, τα εξής

(α) Υψηλός βαθμό συγκέντρωσης στην αγορά διύλισης. Μέτριο προς χαμηλό βαθμό συγκέντρωσης στην αγορά χονδρικής. Σημειώνεται ότι στην αγορά λιανικής λειτουργούν περί τα 5.000 πρατήρια στην Ελλάδα, ωστόσο ο ανταγωνισμός είναι τοπικός, επομένως το επίπεδο συγκέντρωσης ενδέχεται να διαφέρει ανά περιοχή και θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς.

(β) Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και δεικτών κερδοφορίας των επιχειρήσεων διύλισης και χονδρικής εμπορίας το εξεταζόμενο διάστημα.

(γ) Εκ πρώτης όψεως, ιδιαίτερα αυξημένο περιθώριο κέρδους των εταιριών διύλισης το 2022 (σχεδόν διπλασιάζεται σε σχέση με το 2021), ωστόσο τα στοιχεία πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω έρευνα ανά προϊόν.

(δ) Αύξηση του περιθωρίου διύλισης όπως υπολογίζεται από τις εταιρίες παρά τις επιμέρους διακυμάνσεις που έλαβαν χώρα σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης για λόγους συγκρισιμότητας με άλλες χώρες.

(ε) Εντόνως πτωτική πορεία των μέσων τιμών χονδρικής και στα τρία υπό ανάλυση προϊόντα κατά τα διαστήματα των περιοριστικών μέτρων του 2020 με αλλαγή σε ανοδική τροχιά από τον Ιούνιο 2020 και έπειτα, καταγράφοντας έντονα ανοδική τάση από τις αρχές του 2022 και μετά, ενδεχομένως εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

(στ) Αντίστοιχη τάση κατέγραψαν και οι μέσες λιανικές τιμές και των τριών προϊόντων. Ομοίως οι τιμές πώλησης προς τη χονδρική αγορά (αφαιρούμενων εκπτώσεων και πιστώσεων) ακολουθούν αντίστοιχη πορεία καταγράφοντας ανοδική τάση από τα μέσα του 2020 και μετά, ενώ παρατηρείται πολύ μεγάλη ταύτιση τιμών μεταξύ των δύο εταιρειών διύλισης τόσο ως προς την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων όσο και ως προς το πετρέλαιο κίνησης.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές λιανικής είναι οι τιμές διυλιστηρίου, οι φόροι και η συναλλαγματική ισοτιμία. Με τη σειρά της, η τιμή των προϊόντων διύλισης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς τιμές Platts και άλλους συντελεστές. Τα στοιχεία τιμολόγησης που κυρίως καθορίζουν οι εταιρείες διύλισης είναι το σταθερό αντάλλαγμα για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας, η προσαύξηση και η εκπτωτική τους πολιτική. Τα αποθέματα και το κόστος τους αποτελούν σημαντικό παράγοντα της τιμολόγησης, της διαμόρφωσης των τιμών και του προσδιορισμού του περιθωρίου κέρδους σε λογιστικό και πραγματικό επίπεδο.

Κανονιστική

Με την απόφαση έναρξης της κανονιστικής παρέμβασης, ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση. Στο πλαίσιο της εκκινηθείσας διαδικασίας, θα εξεταστούν εις βάθος οι συνθήκες ανταγωνισμού στις οικείες αγορές, προκειμένου να διευκρινιστούν τόσο αν η παρατηρούμενη ασυμμετρία, και γενικότερα η αύξηση της τιμής αυτών των προϊόντων την τελευταία διετία, οφείλονται στην απουσία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού, όσο και ζητήματα αναφορικά με το μηχανισμό τιμολογιακής πολιτικής, την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας και άλλων πιθανών φραγμών εισόδου και ανάπτυξης της αγοράς και τη διατήρηση υψηλού περιθωρίου κέρδους από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Συναφώς, σημειώνεται ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες στις τιμές των υγρών καυσίμων προ φόρων (απλή αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης), σε συνδυασμό με την ύπαρξη ασυμμετρικής προσαρμογής στη διαμόρφωση των τελικών τιμών των καυσίμων (τιμές αντλίας), ιδιαίτερα για βενζίνη 95 και πετρέλαιο θέρμανσης, και αύξησης του περιθωρίου κέρδους στα διάφορα στάδια της αξιακής αλυσίδας.

Διαδικασία

Εφόσον, κατά το πρώτο αυτό στάδιο, διαπιστωθεί κατ' αρχάς η μη ύπαρξη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον υπό διερεύνηση κλάδο, η ΕΑ θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις της, μέσω δημόσιας διαβούλευσης εντός διαστήματος 90 ημερών από την κίνηση της εν λόγω διαδικασίας. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 ημέρες.

Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης και εφόσον η ΕΑ διαπιστώσει ξανά ότι στο συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού, ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θεωρεί ότι είναι τα απολύτως αναγκαία, πρόσφορα και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Η ΕΑ δημοσιοποιεί επαρκώς και με πρόσφορο τρόπο τις απόψεις της για τα μέτρα που ανακοινώνει και θέτει αυτές σε δημόσια διαβούλευση. Η δημόσια διαβούλευση διαρκεί τουλάχιστον 30 ημέρες.

Η ΕΑ, μετά το πέρας της εν λόγω διαβούλευσης και αφού λάβει υπόψη τα αποτελέσματα αυτής, δύναται να επιβάλλει, με απόφαση της, που έχει εκτελεστό χαρακτήρα, τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θεωρεί ότι είναι τα απολύτως αναγκαία, πρόσφορα και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Εάν η ΕΑ διαπιστώσει ότι η έλλειψη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού οφείλεται, μεταξύ άλλων, και σε νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, γνωμοδοτεί, κατ' αρ. 23 του ν. 3959/2011 για την κατάργηση ή τροποποίηση αυτών. Η γνωμοδότηση της ΕΑ υποβάλλεται στον καθ` ύλην αρμόδιο Υπουργό και κοινοποιείται στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι το φαινόμενο Rockets & Feathers μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια και ενδεχόμενες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς, μεταξύ των οποίων η ύπαρξη ρητής ή σιωπηρής συμπαιγνίας, αποθηκευτικοί περιορισμοί, κόστος αναζήτησης (search costs) για τους καταναλωτές λόγω internalities κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Θαλασσινοί μεζέδες και αβίαστο κέφι: Τι ακριβώς παίζει στο Sea You, στο Κολωνάκι

Το Sea You έχει στα ατού της το μπλέξιμο της κεφάτης του διάθεσης με τη σπαρταριστή του πρώτη ύλη από τη Χαλκίδα, χρειάζεται όμως κάποια πραγματάκια ακόμη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 04 Ιαν 2026 | 10:24

Τα σχέδια Τραμπ για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας - Πάνω από 300 δισ. βαρέλια στο υπέδαφός της

Σύμφωνα με τοn Οργανισμό Ενέργειας, στο υπέδαφος της Βενεζουέλας υπήρχαν το 2023 303 δισ. βαρέλια, δηλαδή το 17% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ 23 Δεκ 2025 | 07:29

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Κλιμώνεται η ένταση - Θα ήταν "έξυπνο" ο Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία δηλώνει ο Τραμπ

"Ο πρόεδρος Τραμπ θα τα πήγαινε καλύτερα στον κόσμο αν επικεντρωνόταν στις υποθέσεις της χώρας του" δηλωνει ο Μαδούρο

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ 22 Δεκ 2025 | 19:11

Βενεζουέλα: Η Ρωσία επιβεβαίωσε "την πλήρη υποστήριξή της" απέναντι στον αμερικανικό αποκλεισμό

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βενεζουέλας και της Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία εν μέσω της έντασης στην Καραϊβική

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 21 Δεκ 2025 | 19:37

Ακήρυχτος πόλεμος: Οι ΗΠΑ αναχαίτισαν ένα ακόμη τάνκερ κοντά στη Βενεζουέλα - Ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου

Τα πρώτα δύο δεξαμενόπλοια που κατασχέθηκαν λειτουργούσαν στη μαύρη αγορά και παρείχαν πετρέλαιο σε χώρες υπό καθεστώς κυρώσεων, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Δεκ 2025 | 17:44

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε ο αποκλειστικός έλεγχος της Εγνατίας Οδού από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου "Εγνατία Οδός" και των τριών καθέτων οδικών αξόνων του

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 18 Δεκ 2025 | 13:16

Επιτροπή Ανταγωνισμού για χαμηλά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις: Ολιγοπωλιακή δομή και αδράνεια καταναλωτών

Χαμηλά επιτόκια και περιορισμένο ανταγωνισμό, διαπιστώνει η σχετική έρευνα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17 Δεκ 2025 | 18:56

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η 4η δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

Το ποσό καταβολής ανέρχεται σε 22.531.445,49 ευρώ - Δεν πληρώθηκαν 1.366 ΑΦΜ γιατί δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό ΙΒΑΝ

ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Δεκ 2025 | 17:32

Αρχή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος: "Πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων της Jetoil και άλλων 4 εταιρειών καυσίμων

Η ενέργεια της ανεξάρτητης Αρχής εντάσσεται στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 16 Δεκ 2025 | 11:46

Αιφνιδιαστικό "λουκέτο" στα βενζινάδικα της Cetracore - Jetoil λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία - Η ανακοίνωση

Η εταιρεία ενημέρωσε τους συνεργάτες της για προσωρινή αναστολή των εργασιών της σε όλα τα επίπεδα από τα λογιστικά μέχρι την παράδοση καυσίμων.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 15 Δεκ 2025 | 16:03

Πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης στους αγρότες: Υποσχέσεις Τσιάρα για μειώσεις τιμών στο ηλεκτρικό και στο πετρέλαιο

"Καλούμε άμεσα τους εκπροσώπους των αγροτών σε διάλογο, με σεβασμό στις ανάγκες τους και επίγνωση των αναγκών της χώρας", είπε ο Κώστας Τσιάρας

ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 20 Οκτ 2025 | 07:41

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζητούν την πλήρη απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία

Οι υπουργοί επιδιώκουν να σφυρηλατήσουν κοινή θέση για την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών προτού η απόφαση οριστικοποιηθεί σε διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2025 | 07:04

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης: Από 1 ευρώ η τιμή ανά λίτρο - Τι αλλάζει για να λάβετε επιδότηση

Νέες οδηγίες προς πρατηριούχους και καταναλωτές εξέδωσε η ΑΑΔΕ, για το πώς θα πρέπει να δηλώνονται τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης.

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ 14 Οκτ 2025 | 13:34

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα ή πετρέλαιο; Η πιο συμφέρουσα επιλογή για 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά

Ξεκινά εντός των επόμενων ημερών η διαδικασία διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης συνολικού ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 1,2 εκατ. νοικοκυριά.

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 14 Οκτ 2025 | 09:49

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά την Τετάρτη η διάθεσή του -Τι αλλάζει στα παραστατικά για να λάβετε επιδότηση

Νέες οδηγίες προς πρατηριούχους και καταναλωτές εξέδωσε η ΑΑΔΕ, για το πώς θα πρέπει να δηλώνονται τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης από αύριο 15/10.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Οκτ 2025 | 06:46

Επίδομα θέρμανσης: Πότε και πώς θα χορηγηθεί για την περίοδο 2025-26 - Ποιοι θα λάβουν έως 1.200 ευρώ

Η πλατφόρμα MyΘέρμανση, αναμένεται να ανοίξει εντός του Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη πληρωμή υπολογίζεται πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

07 Οκτ 2025 | 12:14

Φθηνότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης: Με ποιες τιμές θα μπει στην αγορά - 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεσή του

Στις 15 Οκτωβρίου αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές με την τιμή του -όπως όλα δείχνουν- να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 23 Σεπ 2025 | 22:06

Φον ντερ Λάιεν: "Έχει δίκιο ο Τραμπ" - Ζητά να σταματήσει η αγορά ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ

"Ο Τραμπ έχει απόλυτο δίκιο. Το αναλαμβάνουμε", είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 13 Σεπ 2025 | 15:52

Επιστολή Τραμπ στις χώρες του ΝΑΤΟ: Κάντε ό,τι σας λέω αν θέλετε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο προτού η Ουάσινγκτον επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, προειδοποίησε ο Τραμπ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 25 Ιουλ 2025 | 15:17

Ηράκλειο: Μεταφορά από το Νοσοκομείο Χανίων στο ΠΑΓΝΗ, για το 2,5 ετών παιδί που ήπιε πετρέλαιο

Το 2,5 ετών νήπιο μετέφεραν οι γονείς του στο Νοσοκομείο Χανίων χθες το βράδυ

ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ 25 Ιουλ 2025 | 11:01

Χανιά: Στο νοσοκομείο 2,5 ετών αγοράκι που ήπιε πετρέλαιο και έπαθε χημική πνευμονία

Μπορεί η ποσότητα που ήπιε να ήταν μικρή, ωστόσο του προκάλεσε χημική πνευμονία - Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να σώσουν το παιδί.

ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΡΑΜΠ 15 Ιουλ 2025 | 21:27

Ρούτε: Κίνα, Ινδία και Βραζιλία θα πληγούν σκληρά από δασμούς αν συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ρούτε διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα βρει τα χρήματα για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα βρεθεί στην καλύτερη δυνατή θέση για τις συνομιλίες

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 24 Ιουν 2025 | 07:27

Οι αγορές ξέρουν... καλύτερα: Πέφτει η τιμή του πετρελαίου παρά το ιρανικό χτύπημα σε βάση των ΗΠΑ

Οι αγορές, δεν στάθηκαν στο γεγονός της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν που σε μεγάλο βαθμό είχε προεξοφληθεί αλλά στην έντασή του.

ΠΩΣ ΚΥΜΑΝΘΗΚΕ 23 Ιουν 2025 | 22:24

Πετρέλαιο: "Βουτιά" έως και 6,5% στην τιμή του βαρελιού μετά την επίθεση του Ιράν σε αμερικανική βάση

Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έπεσε στα 69,01 δολάρια το βαρέλι (-6,51%), επιστρέφοντας στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν ξεκινήσουν τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν, στις 13 Ιουνίου.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ 23 Ιουν 2025 | 14:47

Τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν ανεβοκατεβάζουν την τιμή στο πετρέλαιο - Ο κίνδυνος για την τσέπη μας

Οι επενδυτές βρίσκονται στην πραγματικότητα εν αναμονή της αντίδρασης που υποσχέθηκε η Τεχεράνη μετά τα αμερικανικά πλήγματα.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ 22 Ιουν 2025 | 21:35

Τα μυστικά των στενών του Ορμούζ και οι πιθανές συνέπειες για την τσέπη μας

Μια ενδεχόμενη διακοπή στη ροή του "μαύρου χρυσού" μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια κρίση.

ΙΡΑΝ 21 Ιουν 2025 | 19:04

Πόσο θα επηρεαστεί η διεθνής ναυτιλία και η ενεργειακή ασφάλεια αν το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Η συνέχιση της λειτουργίας των εμπορικών διαδρομών μέσω του Ορμούζ παραμένει ζήτημα ύψιστης σημασίας για τη σταθερότητα των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ MOTOR OIL 18 Ιουν 2025 | 11:55

Γ. Βαρδινογιάννης για σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν: Δύσκολη η πρόβλεψη για τις τιμές του πετρελαίου

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης σημείωσε ότι η πρόβλεψη για τις τιμές του πετρελαίου είναι δύσκολη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 17 Ιουν 2025 | 13:15

Ανδρουλάκης: Με τις ευλογίες της ΝΔ, ισχυρά ολιγοπώλια και καρτέλ κάνουν πανάκριβη την καθημερινότητα των πολιτών

"Έχουμε χρέος και ευθύνη να σταματήσουμε τις αθέμιτες πρακτικές, που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών" είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΤΙΜΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ 17 Ιουν 2025 | 09:14

Σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν: To παράδοξο με την τιμή του πετρελαίου: Το βαρέλι πέφτει, αλλά τα καύσιμα... ανεβαίνουν

"Πιλότος" για την πορεία της τιμής λιανικής είναι το δελτίο τιμών χονδρικής που εκδίδουν τα διυλιστήρια της χώρας.

ΙΡΑΝ-ΙΣΡΑΗΛ 16 Ιουν 2025 | 19:12

Ανάλυση: Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Η νέα κλιμάκωση μεταξύ Ιράν-Ισραήλ προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην ελληνική.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ 14 Ιουν 2025 | 16:08

Καταγγελίες για αυξήσεις στις τιμές καυσίμων στην Αττική με αφορμή την κρίση στη Μ. Ανατολή- Σαρωτικοί έλεγχοι στα πρατήρια

Μέχρι τις 30 Ιουνίου ισχύει το πλαφόν στο όριο κέρδους και επισημαίνεται ότι αυξήσεις στις τιμές δεν δικαιολογούνται.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιουν 2025 | 08:19

Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την επίθεση στο Ιράν - Αύξηση πάνω από 10%

Τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση τιμής στη διεθνή τιμή του πετρελαίου κατέγραψαν οι αγορές μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ σε εγκαταστάσεις του Ιράν.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 13 Ιουν 2025 | 07:23

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε πάνω από 10% μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επενδυτές μοιάζουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και σοβαρές αναταράξεις στον εφοδιασμό της διεθνούς αγοράς.

30 Μαϊ 2025 | 09:03

Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πληρωμή της δεύτερης δόσης στους δικαιούχους

Σήμερα, αναμένεται η καταβολή της δεύτερης και τελευταίας δόσης του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2024-2025.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 21 Μαϊ 2025 | 10:14

Τουρκία: Εκτιμήσεις για κοίτασμα 6 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στο Ντιγιάρμπακιρ

Κοίτασμα 6,1 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στη Λεκάνη του Ντιγιάρμπακιρ.

18 Μαϊ 2025 | 18:52

Bloomberg: Η Ρωσία κατάσχεσε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στη Βαλτική Θάλασσα

Τελικός του προορισμός ήταν το Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 18 Μαϊ 2025 | 16:40

Εμπρηστικός μηχανισμός και στο σπίτι της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά του πρώην προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Τα ευρήματα από τους εμπρηστικούς μηχανισμούς έχουν μεταφερθεί για ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΑ 02 Μαϊ 2025 | 23:57

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικός έλεγχος σε επιχείρηση φροντιστηριακής εκπαίδευσης - Ψάχνουν για παράνομες συμπράξεις

Αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση στον κλάδο παροχής υπηρεσιών φροντιστηριακής εκπαίδευσης, για τη διερεύνηση πιθανών κάθετων συμπράξεων, πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Απρ 2025 | 21:01

Σήμερα καταβλήθηκε η πρώτη δόση του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου στους δικαιούχους

Το συνολικό ποσό της επιστροφής, που καταβλήθηκε σε 76.128 επαγγελματίες αγρότες, ανέρχεται σε 15.921.068,34 ευρώ

ΓΙΑ 2,4 ΕΚΑΤ. ΒΑΡΕΛΙΑ 13 Απρ 2025 | 17:31
ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ 09 Απρ 2025 | 16:15

Το πετρέλαιο υποχωρεί σε χαμηλό 4 ετών, μειώνονται οι τιμές άλλων εμπορευμάτων καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος

Το πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Απρ 2025 | 14:27

Τα... καλά του εμπορικού πολέμου: Αμόλυβδη ακόμη και με 1,7 ευρώ το λίτρο

Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους αναμένονται μειώσεις στις τιμές των καυσίμων κίνησης.

ΧΑΜΟΣ 03 Απρ 2025 | 18:53

Οι επιπτώσεις των δασμών του Τραμπ: Μεγάλη πτώση στη Γουόλ Στριτ - Δολάριο και πετρέλαιο σε... τρικυμία

Σε αυτό το αβέβαιο πλαίσιο, οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, που έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 11 Μαρ 2025 | 14:00

ΕΛΑΣ: 25 συλλήψεις για λαθρεμπόριο καυσίμων - Το κόλπο με το λογισμικό παραποίησης μετρήσεων στις αντλίες

Mεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση συμμοριών που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο καυσίμων.

MOSCOW TIMES 18 Φεβ 2025 | 21:50

Ο Πούτιν δίνει στις ΗΠΑ ρωσικό πετρέλαιο και πρόσβαση στην Αρκτική- Το "δώρο" του Τραμπ στον Ρώσο πρόεδρο: Να βγει εκτός ο Ζελένσκι

Γιατί για τον Πούτιν κρίνεται αναγκαία μία νέα συνεργασία με τις ΗΠΑ για το ρωσικό πετρέλαιο- Ο Τραμπ "αδειάζει" τον Ζελένσκι και κάνει εκλογές πριν την υπογραφή "ειρήνης" στην Ουκρανία.

ΧΡΕΩΣΕΙΣ TON ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 08 Ιαν 2026 | 14:39

Πάνω από τα 24 λεπτά η πραγματική τιμή της κιλοβατώρας – Οι έξι χρεώσεις που ανεβάζουν τον λογαριασμό

Πώς γίνεται οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να διαφημίζουν πράσινες ή μπλε κιλοβατώρες της τάξεως των 10 έως 14 λεπτών και η τελική τιμή να ανεβαίνει τελικώς ακόμη και στα 24,4 λεπτά;

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 08 Ιαν 2026 | 08:25

Ο ΟΠΑΠ απορροφάται από τον κολοσσό της Allwyn και "βλέπει" διεθνή χρηματιστήρια - Σε Λουξεμβούργο και Ελβετία η νέα έδρα

Η εταιρεία θα παραμείνει εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο εισαγωγής της νέας αυτής συμμαχίας σε μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ 08 Ιαν 2026 | 07:54

Πώς και πόσο θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα υγείας φέτος

Η απόφαση του ΣτΕ και η φερεγγυότητα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 07 Ιαν 2026 | 16:09

Τι αλλάζει στις λαϊκές αγορές: Συνάντηση Θεοδωρικάκου με πωλητές και παραγωγούς στο Υπουργείο Ανάπτυξης

"Με νομοθετική πρωτοβουλία ενισχύουμε την λειτουργία των λαϊκών αγορών προς όφελος των καταναλωτών", λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 07 Ιαν 2026 | 13:20

Eurostat: Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα - Στο 2,9% τον Δεκέμβριο - Στο 2% στην ευρωζώνη

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,0% τον Δεκέμβριο του 2025, από 2,1 % τον Νοέμβριο.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 07 Ιαν 2026 | 12:18
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 07 Ιαν 2026 | 08:20

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Φεβρουαρίου 2026

Έγιναν γνωστές οι ημερομηνίες καταβολής για τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2026, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 07 Ιαν 2026 | 07:34

Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν

Η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί κάθε χρόνο ευκαιρία για την αγορά ειδών ένδυσης, υπόδησης και εποχικών προϊόντων σε μειωμένες τιμές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Ιαν 2026 | 07:25

Τα 6 νέα μέτρα για φθηνότερη στέγη

Έξι νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης αναμένεται να θεσπιστούν τις πρώτες εβδομάδες του 2026.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Ιαν 2026 | 11:15

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Πότε καταβάλλονται στους δικαιούχους - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι πληρωμές- που αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις- θα πραγματοποιηθούν σταδιακά.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ 06 Ιαν 2026 | 11:10

Πώς θα λειτουργεί το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Ο "ελέφαντας στο δωμάτιο", είναι η πλήρης και αναλυτική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΣΕΝΑΚΟΥ 06 Ιαν 2026 | 09:20

Panik Records: Το success story της ελληνικής μουσικής - Πώς ιδρύθηκε, το όραμα και η χρυσή πορεία

Η Panik Entertainment Group ιδρύθηκε από τον Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση και τον Γιώργο Αρσενάκο και σήµερα είναι η κορυφαία ανεξάρτητη εταιρεία στην ελληνική µουσική βιοµηχανία.

PREMIUM MICROLOCATIONS 05 Ιαν 2026 | 08:25

Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σταθερά σε έναν ώριμο προορισμό για την αγορά πολυτελών ακινήτων

Ποιοι άλλοι παράγοντες καθορίζουν την υπεραξία των πολυτελών ακινήτων.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ 05 Ιαν 2026 | 07:53

Σαφάρι της ΑΑΔΕ: Στόχος για 72.800 ελέγχους το 2026 – Ψάχνουν σε εισόδημα, ΦΠΑ και ακίνητα την τελευταία τριετία

Η ΔΕΟΣ και τα ψηφιακά μέσα που μπαίνουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ 05 Ιαν 2026 | 06:45

Άλλον μισθό ο 25άρης και άλλο ο 30άρης με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου - Παραδείγματα με τις νέες αυξήσεις

Ενεργοποιείται το "ηλικιακό κριτήριο" στους μισθούς – Όλες οι αλλαγές από 31/01.

ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ TIKTOK 04 Ιαν 2026 | 16:35

Επιχείρηση "Τα καμάκια": Γνωστός dating coach κατηγορείται για φοροδιαφυγή άνω των 300.000 ευρώ

Ο φορολογικός έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και επεκτείνεται στη συνολική δραστηριότητα του συγκεκριμένου προσώπου σε βάθος πενταετίας

ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 04 Ιαν 2026 | 08:34

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στον μισθό τους το 2026: Κλαδικές συμβάσεις και κατώτατος

Σήμερα μόνο το 24% των εργαζόμενων καλύπτεται από συλλογική σύμβαση εργασίας

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 03 Ιαν 2026 | 15:03
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 03 Ιαν 2026 | 09:54

Απευθείας αναθέσεις: Τι αλλάζει και τι πρέπει να προσέχουν οι αναθέτουσες αρχές

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποχρεωτική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας και της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 02 Ιαν 2026 | 21:05

FT: Οι "αόρατες" αποδοχές της Λαγκάρντ - Παίρνει 50% πάνω από τον δηλωμένο μισθό της

Σύμφωνα με τους Financial Times, μόνο ο βασικός μισθός της Κριστίν Λαγκάρντ αρκεί για να την καταστήσει την ακριβοπληρωμένη αξιωματούχο στην ΕΕ

ΑΑΔΕ 02 Ιαν 2026 | 19:12
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 02 Ιαν 2026 | 16:22

Κωστής Χατζηδάκης: 3,8 δισ. ευρώ δόθηκαν στους αγρότες το 2025 – Ακατανόητη η εμμονή στην άρνηση διαλόγου

"Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην προσέρχονται στον διάλογο" τόνισε για τους αγρότες ο Κωστής Χατζηδάκης

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 02 Ιαν 2026 | 15:30

Aυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Νοέμβριο

Αύξηση κατά 941 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2025, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

FORBES GREECE 02 Ιαν 2026 | 11:45

Τίμος Δαούλας: Ο 32χρονος Έλληνας πίσω από το μεγαλύτερο hotel deal της Ιταλίας – Τα 8 ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Κυριολεκτικά αυτοδημιούργητος, η διαδρομή του Τίμου Δαούλα στον κλάδο του real estate δεν ακολουθεί τη συνήθη πορεία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 01 Ιαν 2026 | 16:18

Σε ισχύ ο μειωμένος ΦΠΑ για ακόμη 19 νησιά – Τι ισχύει με παραδείγματα

Διευκρινήσεις από την ΑΑΔΕ σε σχέση με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά και πώς θα εφαρμόζεται

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 01 Ιαν 2026 | 15:00

Παπαθανάσης: Επιτυχής η υλοποίηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδυσεων 2025

Ο Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι το 2026 θα αυξηθεί στα 16,7 δισ. ευρώ το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

«ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ» 31 Δεκ 2025 | 23:17

Πιερρακάκης: Η ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρώ ενισχύει τα κοινά οικονομικά θεμέλια της ΕΕ

Η Βουλγαρία από την 1η Ιανουαρίου 2026 γίνεται το 21ο μέλος της Ευρωζώνης - "Διαρκής προσπάθεια της Βουλγαρίας σε μεταρρυθμίσεις"

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΠΛΕΟΝ 31 Δεκ 2025 | 20:28

Σε ισχύ ο μηδενικός φόρος για τους νέους εργαζόμενους – Πόσο ωφελούνται στην πράξη [παραδείγματα]

Από τον Ιανουάριο που θα καταβληθεί η πρώτη μισθοδοσία της νέας χρονιάς, θα ληφθεί υπόψη το ηλικιακό κριτήριο και η παρακράτηση φόρου θα είναι μηδενική.

Η ΛΙΣΤΑ 31 Δεκ 2025 | 17:46

Μειώνεται κατά 30% ο ΦΠΑ σε 24 νησιά του Αιγαίου - Οι νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ με παραδείγματα

Εξακολουθεί να ισχύει η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% σε Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο - Εξαιρούνται για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

ΜΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ 31 Δεκ 2025 | 09:41

Εισαγωγή 94.240 εργαζομένων από τρίτες χώρες στην Ελλάδα το 2026 - Πού θα απασχοληθούν

Στους 94.240 ανέρχονται οι εργαζόμενοι από τρίτες –μη ευρωπαϊκές χώρες– που μπορούν να έρθουν για εργασία στην Ελλάδα το 2026.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 31 Δεκ 2025 | 08:40

Οι νέες τιμές των διοδίων που θα ισχύουν από 1/1/26 στους αυτοκινητόδρομους - Ακριβαίνει η γέφυρα Ρίο-Αντίρριο

Από την Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2026 θα ισχύουν οι νέες, αυξημένες τιμές των μετωπικών και πλευρικών διοδίων στους αυτοκινητόδρομους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Δεκ 2025 | 08:33

Τέλος χρόνου για τα τέλη κυκλοφορίας- Ολες οι φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν σήμερα

Τελευταία μέρα του 2025 και, πριν αλλάξει η χρονιά, λήγει η προθεσμία για μια σειρά φορολογικών πληρωμών και υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν μέσα στη μέρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Δεκ 2025 | 20:05

ΕΥΔΑΠ: Τι αλλάζει στα τιμολόγια από 1η Ιανουαρίου 2026 - Αυξάνονται τα πάγια

Η εφαρμογή των νέων παγίων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2026

ΑΠΟΦΑΣΗ 30 Δεκ 2025 | 19:11

ΣτΕ: Οι ασφαλιστικές μπορούν να αυξάνουν μονομερώς τα ασφάλιστρα υγείας υπό προϋποθέσεις

Για να είναι έγκυρη η ρήτρα πρέπει να περιγράφει σαφώς τον τρόπο λειτουργίας της αναπροσαρμογής

LAMDA DEVELOPMENT 30 Δεκ 2025 | 12:43

Το Ελληνικό προσελκύει αγοραστές από 110 χώρες – Στα 1,5 δισ. ευρώ οι εισπράξεις

Η αναλογία μεταξύ εγχώριων και διεθνών αγοραστών διαμορφώνεται σε 55% Έλληνες και 45% διεθνείς αγοραστές, εκ των οποίων το 22% προέρχεται από την ελληνική ομογένεια.

Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30 Δεκ 2025 | 07:51

Στον "αέρα" οι αγοραπωλησίες κατοικιών και τα προγράμματα αναβάθμισης κατοικιών

Άμεσος είναι ο κίνδυνος για πλήρες "πάγωμα" των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων.

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 30 Δεκ 2025 | 07:32

Πώς θα ξεπαγώσουν οι κλαδικές συμβάσεις το 2026 - Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί

Οι αυξήσεις που θα φέρουν οι συλλογικές συμβάσεις, μαζί με τα επιδόματα, μπορεί να φτάνουν έως και 20% πάνω από τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.

29 Δεκ 2025 | 19:36

Τουρισμός: Πέντε τάσεις και προκλήσεις για το μέλλον του κλάδου στην Ελλάδα

Οι 5 βασικές τάσεις και οι προκλήσεις του τομέα για την επόμενη ημέρα

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 29 Δεκ 2025 | 17:59

ΑΑΔΕ: Αυτές είναι οι 10 ψηφιακές εφαρμογές για δηλώσεις και πληρωμές που κλείνουν Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Για μια σειρά διαδικασίες μέσω ΑΑΔΕ η πρόσβαση "κλείνει" και θα επανέλθει την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΤΕ 29 Δεκ 2025 | 13:05

Γιάννης Στουρνάρας: Κατάλληλα διαμορφωμένα τα επιτόκια της ΕΚΤ

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τα επιτόκιά της είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω", τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 Δεκ 2025 | 09:20

Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου

Αναλυτικά τα ποσά που θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 30.450 δικαιούχων από σήμερα Δευτέρα 29/12.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Δεκ 2025 | 07:45

Τα 6 μέτρα που φέρνουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις το 2026

Όφελος από 22 ευρώ ως και 171 ευρώ τον μήνα για τους συνταξιούχους.

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ 29 Δεκ 2025 | 07:26

Καμπανάκι από την Εφορία: Ολες οι εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν πριν από την εκπνοή του έτους

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2025, είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν έχουν αφήσει έστω και μια εκκρεμότητα για την τελευταία στιγμή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Δεκ 2025 | 07:00

Πότε η εφορία ακυρώνει πρόστιμα

Όπως υπογραμμίζουν νομικοί, η απόφαση του ΣτΕ 818/2025 προστατεύει τον πολίτη από το να κατηγορείται και να τιμωρείται ξανά για κάτι για το οποίο έχει ήδη κριθεί αθώος.

29 Δεκ 2025 | 06:56

Μειώνεται στην 5ετία η παραγραφή χρεών [παραδείγματα]

Το νέο καθεστώς δίνει μεγαλύτερα περιθώρια οικονομικής ελευθερίας σε επιχειρήσεις και σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ.

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 28 Δεκ 2025 | 13:10

Έτος "ΜΙΔΑ" το 2026: Πώς θα ολοκληρωθεί  η μεγαλύτερη απογραφή ακινήτων

Εκκίνηση της διαδικασίας μέσα στον Ιανουάριο – Τη χρήση των ακινήτων τους θα κληθούν να γνωστοποιήσουν οι ιδιοκτήτες

ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ 2026 28 Δεκ 2025 | 08:57

Τριάντα μόνιμες παροχές για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων

Την χρονιά που φεύγει ο κρατικός προϋπολογισμός διέθεσε πάνω από 2 δισ. ευρώ σε μέτρα άμεσης ή έμμεσης αύξησης εισοδημάτων

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 27 Δεκ 2025 | 12:01

Oι ελαφρύνσεις στη φορολογία ακινήτων από 1η Ιανουαρίου 2026

Σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισόδημα από ενοίκια

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 27 Δεκ 2025 | 09:02

Δημόσιο χρέος: Ο δρόμος για την ελάφρυνση - Εξόφληση δανείων του Α’ μνημονίου 10 χρόνια πριν από τη λήξη

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες το 2026 ανέρχονται σε 24,7 δισ. ευρώ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Δεκ 2025 | 13:44

Αυτά τα ταμεία δίνουν τα μεγαλύτερα εφάπαξ: Tα ποσά για Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ

Τι παίρνει ένας υπάλληλος που συνταξιοδοτείται μετά την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, που ισχύει από το 2016

ΕΡΕΥΝΑ 26 Δεκ 2025 | 11:33

Πώς οι online αγορές από την Ασία γονατίζουν τα ελληνικά μαγαζιά και την ευρωπαϊκη οικονομία

Ποιος είναι ο αντίκτυπος για την ελληνική οικονομία με κάθε "κλικ" στα ασιατικά e-shops