Πηγές ΥΠΟΙΚ: Θα είχαμε ύφεση 17,5% φέτος χωρίς τα μέτρα στήριξης

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν ότι το α΄τρίμηνο θα είναι μία περίοδος ύφεσης λόγω του lockdown που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΥΠΟΙΚ

Κατά 7% στηρίχτηκε φέτος το ΑΕΠ του 2020, από το πακέτο των παρεμβάσεων θωράκισης της οικονομίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αντί για ύφεση 17,5% να προβλέπεται πλέον ύφεση κατά 10,5%, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες περιέγραψαν τον νέο Προϋπολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολύ περισσότερο, εξήγησαν ότι το ίδιο ισχύει και για το 2021 με μοχλό ώθησης της ανάκαμψης όχι μόνο τις παρεμβάσεις που θα συνεχισθούν με παράταση των υφιστάμενων μέτρων όσο χρειασθεί, αλλά και με τα κονδύλια των 5,5 δισ. ευρώ που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκτιμάται δε ότι, παρ΄ όλα αυτά, το α΄τρίμηνο θα είναι μία περίοδος ύφεσης λόγω του lockdown που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Το "μαξιλάρι" των 3 δισ. ευρώ που προβλέπεται για το 2021 θα διοχετευθεί για παράταση της Επιστρεπτέας, των αναστολών και όλων των μέτρων που ισχύουν και προβλέπεται πως θα αρθούν σταδιακά έως και τον Απρίλιο στο "πρότυπο" όσων έλαβαν χώρα την άνοιξη του 2020.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν πάντως ότι η πρόβλεψη για το βασικό σενάριο ανάκαμψης κατά 4,8% του ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο εφικτή, αλλά και πολύ συντηρητική, λόγω της "εκτίναξης" που θα προκαλέσει, όπως εκτιμούν, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι πολύ πιο θετικές προβλέψεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Οι πηγές εξήγησαν ότι χειροτέρευσε μεν η πρόβλεψη για το 1ο τρίμηνο του 2021, αλλά είναι καλύτερες οι προοπτικές για το 2ο εξάμηνο του 2021, ενώ πρόσθεσαν ότι είναι σημείο-κλειδί η πορεία του τουρισμού, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να πάει σχετικά καλά το 2021, σε ένα σενάριο ολοκλήρωσης των περιοριστικών μέτρων στο τέλος Απριλίου.

Η χώρα θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές και το 2021 αλλά "όχι με βιασύνη και πρεμούρα", ανέφεραν επίσης πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Μεγάλες αβεβαιότητες λόγω υγειονομικού τοπίου

Πηγές του ΥΠΟΙΚ, περιγράφοντας το νέο Προϋπολογισμό, ανέφεραν και ότι διέπεται από μεγάλες αβεβαιότητες λόγω του υγειονομικού τοπίου, με την ευχή αυτές να οδηγήσουν προς καλύτερες προβλέψεις. Εξήγησαν ότι, για το 2020, τα μέτρα έχουν αξία περίπου 24 δισ. που έχουν 18 δισ. ταμειακό κόστος και περίπου 16 δισ. δημοσιονομικό κόστος. Το 2021 είναι στα 7,5 δισ. ευρώ σε ταμειακή και δημοσιονομική βάση.

"Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης του επόμενου έτους δεν θα υπήρχε χωρίς τα εν λόγω μέτρα στήριξης, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης", πρόσθεσαν. Εξήγησαν δε ότι υπάρχει σημαντική επίπτωση από το 4ο τρίμηνο του 2020 στο πρώτο τρίμηνο του 2021, που ξεκινά με ύφεση.

Η πορεία του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί πολύ και από την απορρόφηση του δανείου του Ταμείου (RRF), επισήμαναν αρμόδιες πηγές, εξηγώντας ότι, στον βαθμό που υπάρχει ικανοποιητικός ρυθμός υλοποίησης, τότε το χρέος θα αυξηθεί, αλλά η επίδραση αυτή θα είναι πλασματική, αφού ταυτόχρονα το κράτος θα κάνει δαπάνες για έργα εξισορροπώντας την επίδραση. Επισήμαναν επίσης ότι οι αρχικές δαπάνες υγείας έχουν αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ.

Επισήμαναν τέλος ότι η βαθύτερη ύφεση φέτος δεν οφείλεται μόνο στο lockdown, αλλά και στην αναδρομική επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 08:53

Citi: Η Ελλάδα, το απόλυτο story ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2022

Σε διόρθωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2020 όσο και το 2021 προχωρά η αμερικάνικη τράπεζα.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 21 Ιαν 2021 | 08:07

Εγκώμια από τη γερμανική Welt: Η Ελλάδα επενδύει επιτέλους στο μέλλον - Αισιόδοξες οι προοπτικές

"H Ελλάδα επιστρέφει στα επίπεδα ευημερίας που είχε πριν από την είσοδό της στην ευρωζώνη" αναφέρει ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός στη Die Welt.

ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ 19 Ιαν 2021 | 11:36

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Οι προκλήσεις του νέου προέδρου με το "καλημέρα" - Κορονοϊός, ύφεση, ανεργία και φυλετικές διακρίσεις

Ορισμένες από τις κρίσεις αυτές, όπως η πανδημία και η ύφεση, είναι συγκυριακές και συνδέονται. Άλλες, οι πολιτικές και οι φυλετικές διαιρέσεις, έχουν τη δική τους λογική, που είναι παλιά.

ΤΟ 50% ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ 18 Ιαν 2021 | 21:08

Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Πιστώνονται σήμερα 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες

Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 06:48

ΗΠΑ: Σχέδιο μαμούθ 2 τρισ. δολάρια από Μπάιντεν για την υγιειονομική και οικονομική κρίση

Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιό του για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από το χτύπημα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ 14 Ιαν 2021 | 08:08

Η ώρα του click in shop: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για το πώς θα ψωνίζουμε το επόμενο διάστημα

Η ώρα του click in shop θα σημάνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου - Με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει.

ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 11 Ιαν 2021 | 09:31

Δεν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020

Καραντίνα και μείωση κατανάλωσης, αναγκάζει το ΥΠΟΙΚ να αποσύρει το πρόστιμο για όσους δεν κατάφεραν να μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Ιαν 2021 | 11:58

Θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας: Και όμως αυτοί βγάζουν τρελά λεφτά εν μέσω κορονοϊού

Μπορεί να δημιουργείται "κλίμα καταστροφής" και αυτή η καταστροφή πράγματι να έχει επέλθει σε επιχειρήσεις, όμως είναι σίγουρο ότι δεν ισχύει για όλους

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 08 Ιαν 2021 | 10:20

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Οι πληρωμές για τον Δεκέμβριο του 2020 - Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού,.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 07 Ιαν 2021 | 17:14

Καταβολή επιδόματος θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε αν δεν βρίσκετε τον οικισμό σας - Mέχρι πότε μπορούμε να κάνουμε αίτηση

Στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχουν ξεκινήσει από τους ενδιαφερόμενους για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

ΟΜΟΦΩΝΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΣΚ 07 Ιαν 2021 | 13:24

Υπόθεση Novartis: Αποζημίωση για ζημία και ηθική βλάβη θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών από την εταιρεία

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα για πραγματοποίηση συγκεκριμένων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών στην υπόθεση Novartis.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ 07 Ιαν 2021 | 13:08

ΕΚΤ: Μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2020

Οι δείκτες για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, ανέφερε η ΕΚΤ.